Από την έντυπη έκδοση
Στην περίπτωση που ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση εφαρμόσει το λογιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι στόχος των τραπεζών και της εφορίας, για τα χρέη που θα δημιουργήσει, ακόμη και εάν έχει ικανοποιητικά εισοδήματα.
Αύριο οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν έναν προϋπολογισμό για το 2015, ο οποίος θα ξηλωθεί άμεσα, με το πολυνομοσχέδιο που θα ενσωματώνει τα μέτρα που ζήτησε η τρόικα και αρνούνταν μέχρι πρότινος η κυβέρνηση.
Αναφορικά με την αξιοπιστία του προϋπολογισμού του 2015, ας δούμε μερικά δείγματα αξιοπιστίας από τον φετινό προϋπολογισμό.
Πάμε στο ασφαλιστικό. Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επιχείρησαν να παραπλανήσουν την τρόικα και εμάς τους φορολογούμενους και ασφαλισμένους, υποστηρίζοντας πως τα Ταμεία θα μπορούσαν να βγάλουν τη χρονιά, το 2014, με σημαντικά μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις.
Ενας φορέας μπορεί να επιβιώσει με μειωμένη επιχορήγηση εάν αυξήσει τα ίδια έσοδά του ή μειώσει τις δαπάνες του. Τι είχαν κατά νου οι συντάκτες του προϋπολογισμού είναι άγνωστο. Φτάσαμε στον Οκτώβριο για να παραδεχτεί το ΥΠΟΙΚ πως ο προϋπολογισμός των Ταμείων δεν βγαίνει. Ο ΟΓΑ χρειάζεται 465 εκατ. ευρώ περισσότερα για το 2014, καθώς το αρχικό κονδύλι των 2.442 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε σε 2.907 εκατ. ευρώ.
Το ΙΚΑ έχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων κατά 444 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του το 2014 και η επιχορήγηση αναπροσαρμόζεται από 2.374 εκατ. ευρώ σε 2.818 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές πιστώσεις των 800 εκατ. ευρώ που εγγράφηκαν στον ΟΑΕΕ εξαντλήθηκαν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο και κρίθηκε ότι χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 338 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, σχετικά με το κονδύλι για το ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου) υπολογίστηκε αρχικά ότι θα απαιτηθούν 516 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 22,5% σε σύγκριση με το 2013, αλλά διαπιστώνεται ότι απαιτούνται 205 εκατ. ευρώ περισσότερα και το ύψος της πίστωσης αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 721 εκατ. ευρώ.
Το ΕΚΑΣ καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Οσο πιο χαμηλή κύρια και επικουρική σύνταξη λαμβάνει ένας συνταξιούχος, του χορηγείται και ένα ανάλογο επίδομα ΕΚΑΣ, για να συμπληρώσει ένα «αξιοπρεπές» ύψος αποδοχών.
Ποια παράμετρο δεν υπολόγισαν οι συντάκτες του προϋπολογισμού; Την περικοπή των συντάξεων που οι ίδιοι αποφάσισαν! Δεν αναλογίστηκε κανείς πως με τη μείωση των συντάξεων μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα δικαιούται το ΕΚΑΣ. Δεν θέλουμε να φανταστούμε ότι είχαν… άλλες προσδοκίες για τον αριθμό των συνταξιούχων.
Και μετά απορούμε γιατί η τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό και γυρνάει πίσω τον προϋπολογισμό του 2015.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ – [email protected]