Skip to main content

Market Beat: Με τις Τράπεζες κεντρικό πρωταγωνιστή η ελπίδα για διακοπή της συσσώρευσης

  • Η αισιοδοξία για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουνίου και συγκεκριμένα στο 1,5%.

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 διαπραγματεύονται +0,06% υψηλότερα.

  • Ο μετοχικός δείκτης της Ευρώπης STOXX 600 έκλεισε χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς η πτώση των μετοχών τεχνολογίας αντιστάθμισε τα κέρδη σε τράπεζες και ενέργεια.

  • Οι γερμανικές μετοχές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος 10 ημερών καθώς το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών μείωσε τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης με έναν αριστερό συνασπισμό.

  • Η διατήρηση της τιμής της ΔΕΗ στα τρέχοντα επίπεδα, θα ερμηνευθεί ως διενέργεια της Α.Μ.Κ. με τιμή εξάσκησης σε κοντινή τιμή. Αυτό είναι το σενάριο που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση του ΓΔ στην περιοχή των 870 μονάδων, μέχρι την αναγγελία των όρων της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ.

  • Η κυριαρχία του reflation trade στα διεθνή ευνοεί τις Τράπεζες την ραχοκοκαλιά του X.A.

Η ανακούφιση που έφερε το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών ήταν εμφανής και με συγκεκριμένα αίτια. Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν γιατί το ακροαριστερό κόμμα Die Linke έπεσε κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το BlackRock Investment Institute: «Το φτωχό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος Die Linke φαίνεται να αποκλείει μια αριστερή συμμαχία και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό της στις γερμανικές μετοχές». Παράλληλα στις ΗΠΑ η αισιοδοξία για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουνίου και συγκεκριμένα στο 1,5%. Στα τέλη Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν σχεδόν 20 μονάδες κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, στο 1,30%. Αυτή η εξέλιξη υπογράμμισε την επιστροφή στο reflation trade για το οποίο αναφερθήκαμε και τον Μάρτιο.

Από το Σαββατοκύριακο ήταν σαφές πως στις ΗΠΑ θα ξεκινούσε για δεύτερη φορά στο 2021 το γνωστό από τον Φεβρουάριο reflation trade. Στην εξέλιξή του, υπάρχει άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα λόγω της ενδυνάμωσης των ρυθμών ανάπτυξης και εμφάνισης εξ αυτής πληθωριστικών πιέσεων. Εμφανίζεται στη φάση της μετάβασης των οικονομιών από την ύφεση προς την κανονικότητα. Με το reflation trade στα χρηματιστήρια παρατηρείται στροφή στις μετοχές εταιριών σε οικονομικά ευαίσθητους τομείς, όπως ο τραπεζικός, της ενέργειας, της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Χθες η επίδραση αυτής της τακτικής ήταν σαφής καθώς ο Τραπεζικός κλάδος ξεχώριζε με σταθερά κέρδη. Στον αντίποδα με απώλειες είχαμε ΒΙΟ ΤΙΤC ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ ΕΕΕ τα λιγοστά ανοδικά blue chip της Παρασκευής ή τα λιγότερο πτωτικά, εντελώς… τυχαία. Το φαινόμενο δε της οριακής μεταβολής με εναλλαγές πρόσημου μετά τις 15:17 ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των πιέσεων στα πτωτικά blue chip που προαναφέραμε, καθώς όλα είχαν τότε πτώση πάνω από -1%. Ενώ την ίδια στιγμή με άνοδο σημαντική στα 16 ανοδικά βρισκόντουσαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,28%, ΑΛΦΑ +1,49% ΕΥΡΩΒ +1,12%. Όταν προστέθηκαν σε αυτά τα ΕΛΠΕ (ενέργεια) και οι ΠΕΙΡ (τράπεζες) και ΔΕΗ, ο ΓΔ κατέληξε πάνω από τις 875 με τον ΔΤΡ πάνω από τις 555. Αυτά ήταν δυο θετικά τεχνικά μηνύματα.

Όσο για τον ρόλο της ΔΕΗ στην εξέλιξη των τιμών του μέσου όρου, θα λέγαμε πως συνέβαλε στις διακυμάνσεις αλλά σε συνδυασμό με την πορεία του ΔΤΡ, που όπως είπαμε πιο πάνω τον ευνοεί η διεθνής συγκυρία. Για την ώρα, τις όποιες αφορμές για αυθεντικές κινήσεις στο ταμπλό αναμένεται να προσφέρουν, οι αντιδράσεις των επενδυτών στα εταιρικά αποτελέσματα που απόμειναν. Οι εγχώριοι αναλυτές για την χθεσινή αντίδραση και για την συνέχεια κρατούν μικρό καλάθι χωρίς να ανησυχούν. Η Beta Sec. θεώρησε ότι: “ Η χθεσινή αντίδραση δικαιολογείται, λόγω τεχνικών επιπέδων και καθώς πολλές μετοχές βρέθηκαν σε, βραχυπρόθεσμα, υπερπουλημένα επίπεδα”. Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες συνεδριάσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, δεδομένης της συσχέτισής μας με τους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Ωστόσο, παραμένουμε θετικοί για επιλεκτικές αγορές, σε πιθανή σημαντική αδυναμία του ΓΔΧΑ. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι συνεχίζεται η άνοδος των 10ετων αποδόσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κινούμενες υψηλότερα των μέσων αποδόσεων του τελευταίου εξαμήνου”.

Η ΔΕΗ πρωταγωνίστησε χθες και για αυτήν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα αρκετοί παράγοντες της αγοράς. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση σε σχέση με τη ΔΕΗ η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει : “Η διατήρηση της τιμής της ΔΕΗ στα τρέχοντα επίπεδα, θα ερμηνευθεί ως διενέργεια της Α.Μ.Κ. με τιμή εξάσκησης σε κοντινή τιμή. Αυτό είναι το σενάριο που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση του ΓΔ στην περιοχή των 870 μονάδων, μέχρι την αναγγελία των όρων της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ”. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε μεταξύ άλλων για την ΑΜΚ της ΔΕΗ: Αυτή την φορά έχουμε μπροστά μας την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. – έως και 1 δισ. ευρώ, που ενώ λίγο νωρίτερα συμφώνησε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και θα γεμίσει τα ταμεία της, έκρινε ως ιδανική την σημερινή χρονική συγκυρία υπερπροσφοράς κεφαλαίων για να προχωρήσει σε Α.Μ.Κ., ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα ίδια κεφάλαιά της, με στόχο να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα, μειώνοντας στο άμεσο μέλλον σημαντικά το κόστος δανεισμού της. Πιθανώς αρκετά μεγάλα funds ήξεραν εκ των προτέρων την Α.Μ.Κ., μιας και ήδη έχουν κάνει εμπιστευτικές συναντήσεις, πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η παράμετρος αυτή πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, όχι μόνο επειδή καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στον επίμαχο τίτλο, αλλά διότι κρατήθηκαν κεφάλαια εκτός Αγοράς, προκειμένου να επενδυθούν κατά την περίοδο της αύξησης.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η αισιοδοξία για την δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, οδήγησαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε υψηλό αντίστοιχο του Ιουνίου και συγκεκριμένα στο 1,5%. Ωστόσο το 10ετές κρατήθηκε σε υψηλά τριών μηνών για λίγα λεπτά. Προς το τέλος της συνεδρίασης υποχώρησε στο 1,48%. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι στα τέλη Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν σχεδόν 20 μονάδες κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα, στο 1,30%.

O Dow Jones ενισχύθηκε +0,21% ή 71,37 μονάδες στις 34.869,37, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,28% στις 4.443,11 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,52% στις 14.969,97 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Dow (+5%) και JP Morgan (+2,3%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce.com (-2,1%) και Microsoft (-1,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, καλύτερες από το αναμενόμενο ήταν οι νέες παραγγελίες για διαρκή προϊόντα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο, καθώς ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση. Συνολικά αυξήθηκαν κατά 4,6 δις δολάρια, φτάνοντας στα 263,5 δις δολάρια.

Ο εξοπλισμός του τομέα Μεταφορών οδήγησε την κίνηση καθώς ενισχύθηκε κατά 5,5%, φτάνοντας στα 80,8 δις δολάρια. Εξαιρουμένου του τομέα Μεταφορών, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2% στα 75,45 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1%. Το δολάριο που ενισχύεται όταν ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1700 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο μετοχικός δείκτης της Ευρώπης STOXX 600 έκλεισε χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς η πτώση των μετοχών τεχνολογίας αντιστάθμισε τα κέρδη σε τράπεζες και ενέργεια, ενώ οι γερμανικές μετοχές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος 10 ημερών καθώς το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών μείωσε τις πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης με έναν αριστερό συνασπισμό.

Ο γερμανικός DAX αυξήθηκε 0,3%, οδηγώντας τα κέρδη μεταξύ των δεικτών της ευρωζώνης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%.

Οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας επρόκειτο να ξεκινήσουν την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης αφού κέρδισαν οριακά τις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά από το 2005, λέγοντας ότι θα επιδιώξουν να σχηματίσουν συνασπισμό με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες μέχρι τα Χριστούγεννα, για να αναλάβουν τη θέση της Ανγκελα Μέρκελ. Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν γιατί το ακροαριστερό κόμμα Linke έπεσε κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

«Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος Die Linke φαίνεται να αποκλείει μια αριστερή συμμαχία και τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό της στις γερμανικές μετοχές», σύμφωνα με το BlackRock Investment Institute.

Στο μεταξύ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: “Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να ξεπεράσει τις ήδη αυξημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι αυτό ήδη συμβαίνει”.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,19% στις 462,42 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,17% στις 7.063,40 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,27% στις 15.573,88 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,10% στις 6.650,91 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ εκτινάχθηκε κατά +1,46%, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,63%.

ΧΑ

Με την προσοχή στην ΔΕΗ και την εικόνα των διεθνών, ανοδική συσσώρευση +0,27%

Η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αντέδρασε σε συντονισμό με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που κινήθηκαν επίσης ανοδικά, καθώς οι επενδυτές είχαν να αφομοιώσουν μια είδηση που αφορά μόνο την Αθηναϊκή αγορά και συγκεκριμένα την ΑΜΚ της ΔΕΗ. Η μετοχή είχε τον μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο από τα blue chip στα 9,958 εκατ. ευρώ και κινήθηκε μεταξύ του 0,00% και +4,26% για να κλείσει στο +138%.

Έτσι με σκαμπανεβάσματα στη διάθεση για φυγή από το ρίσκο η αγορά εμφάνισε τη μικρότερη ανοδικά μεταβολή από όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DXA στο +0,42% και τον Ισπανικό ΙΒΕΧ στο +1,47% όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές με εξαιρετικά χαμηλό, έναντι του μέσου τζίρου (των 81,9 εκατ. ευρώ) της προηγούμενης πτωτικής κατά -4,35% εβδομάδας, τζίρο χωρίς πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 875,43 από 873,10 μονάδες με μεταβολή +0,27% ή 2,33 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,882 από 97,694 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν ανύπαρκτη.

Τη διακύμανση (7,86 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 δηλαδή στο άνοιγμα, και ήταν οι 871,71 από 866,52 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:49 και ήταν οι 879,57 από 882,08. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 43 από 31 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 53 από 74 απώλειες ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,232 από 63,117 δις ευρώ την Παρασκευή.

Στο πρώτο μέρος, μόλις συμπληρώθηκε ένα δίωρο είχαν προκύψει:

  • Η εγγραφή τιμών για τον ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 880 μονάδων.

  • Το βούλιαγμα στις 11:43 ως τις 872,6.

  • Η εκτίναξη στις 12:20 ως τις 877,6.

Αμέσως μετά κινήθηκε σταθερά πλάγια, με σκαμπανεβάσματα , ως τις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος. Μετά τις 12:30 επί ώρες και ως τις 17:20 είχε πλάγια πορεία μεταξύ των 872,6 και 876,6 μονάδων. Από τις 16:48 απόκτησε η αγορά πορεία αργής απομάκρυνσης από τον τοπικό πυθμένα των 873 μονάδων, ενώ με την αντίδραση προς το τέλος του δεύτερου μέρους ο μέσος όρος σταμάτησε στις 875,3 μονάδες στις 17:00. Υπήρξε ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος. Έτσι οι επιλογές των θεσμικών έφεραν τον ΓΔ στις 875,43 μονάδες.

Από τις Τράπεζες το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι σήμερα διέφεραν από μετοχή σε μετοχή, είναι πως υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθεια να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σήμερα ο ΔΤΡ με ανώτερο μέρας τις 561,06 από 553,33 και μεταβολή τότε +2,17%, κατώτερο τις 548,80 από 541,28 και μεταβολή -0,06%, έκλεισε στις 556,75 με άνοδο+1,39%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 16,816 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+1,54%) απασχόλησε 5,583 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,89%) 4,699 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,41%) 4,258 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+2,34%) 2,275 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,29% στις 2113,49 από 2107,40 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 9,5 περίπου μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,65%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,28%, ΠΕΙΡ +2,41%, ΕΥΡΩΒ +2,34%,ΕΛΠΕ +2,14%, και ΑΛΦΑ +1,54%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΒΙΟ -2,47%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,97%, TITC -1,96%, ΟΠΑΠ -1,72%, και ακλουθούν ΤΕΝΕΡΓ -1,38% και ΜΠΕΛΑ -1,20%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Με χαμηλούς όγκους αποφάσισαν διεύρυνση στα δυσοίωνα στοιχήματα

Φρόντισαν να μεγαλώσουν την απόσταση του ΣΜΕ από την τιμή κλεισίματος του FTSE25 χωρίς σημαντικές αλλαγές στην έκθεσή τους οι traders που δραστηριοποιήθηκαν και στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη. Αντίθετα οι όγκοι στα ΣΜΕ επί μετοχών ακολούθησαν τη μείωση που εμφάνισαν στην υποκείμενη αγορά.

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ελάχιστα και σε διάφορα χρονικά διαστήματα σε αρνητικό πεδίο και κυρίως σε θετικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 3,21 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 6,09 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2123,16 μονάδες, ήρθε στις 10:41. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 στο άνοιγμα και ήταν οι 2104,19 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2113,49 από 2107,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,29% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,252 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 351 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2119,50 μονάδες, κατώτερο τις 2100,00 και τελευταίες πράξεις στις 2113,00, με τιμή κλεισίματος στις 2105,50 από 2106,25 και ανήλθαν σε 5267 από 5173 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 40 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2110,00 μονάδες, κατώτερο τις 2100,25 και τελευταίες πράξεις στις 2110,00, με κλείσιμο στις 2102,25 από 2105,00 οι ανοικτές θέσεις παρέμειναν 154.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν συνολικά αμετάβλητοι. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 97 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου εμφανίστηκε όγκος 30 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 557,50 από 549,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.

Από το σχόλιο του προέδρου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη αναφέρουμε την εκτίμησή του για τις Τράπεζες:

Έχουν την καλύτερη εικόνα τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο. Το μόνο σίγουρο ότι κάτι έχει αλλάξει στην εικόνα. Δεν ξέρουμε αν ο κλάδος περιμένει και άλλη ΑΜΚ παρόλα αυτά η συμπεριφορά του χωρίς να το δείχνει είναι καλή. Τα επίπεδα στις 585 και τις 526 σε μεγάλη εικόνα είναι τα δύο βασικά του ΔΤΡ. Κατά τα άλλα βλέπουμε μία συσσώρευση χωρίς ουσιαστική τάση τους τελευταίους μήνες.

Ο Τραπεζικός κλάδος σαφώς έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παρελθόν έχοντας ίδιο και όχι μεγαλύτερο, beta με τον ΓΔ το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες Α.Μ.Κ. είναι σίγουρα υπαίτιες για αυτό, ενώ πιθανότατα οι Διοικήσεις των Τραπεζών να επιχειρήσουν, όταν βρεθεί η ευκαιρία, να ολοκληρώσουν τον κύκλο. Η Πέμπτη είναι και η τελευταία μέρα του μήνα, με τον ΓΔ να έχει βρεθεί σε καίρια μηνιαία επίπεδα, που συνήθως βγάζουν στηρίξεις.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5677 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,13 ευρώ και δημιουργήθηκαν 43.297 από 45.152 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2229 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,49 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 32.035 από 31.093.

Της ΕΥΡΩΒ με 1056 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,831 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.007 από 31.419.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 366 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,39 ευρώ και 22.847 από 22.777 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1739 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου για ΔΕΗ, με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 1155 ΣΜΕ για ΜΙΓ και τα ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ με 469 συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ο Ηλίας Ζαχαράκης τόνισε : Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε το 2021 από τα 7,43 ευρώ, με το επίπεδο να είναι σημαντικό. Θεωρούμε δεδομένο ότι όπου και να γίνει η Α.Μ.Κ., από την στιγμή που δεν υπάρχουν δικαιώματα, η τιμή στο ταμπλό θα είναι υψηλότερη από την τιμή του book building, μιας και εμπεριέχει ουσιαστικά και δικαίωμα για τους παλαιούς Μετόχους.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο και αφορούσε στα 3.000 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ και στα 2.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Ο Γενικός Δείκτης τεστάρει πλέον το πολύ σημαντικό διαγραμματικό επίπεδο των 870 μονάδων, διάσπαση του οποίου, σε κλείσιμο, μπορεί να φέρει την Αγορά στη ζώνη του 850, που είναι και ο 200αρης ΚΜΟ. Κάθε φορά που η αγορά κάνει προσπάθεια να πλησιάσει την ζώνη των 1.000 μονάδων και να αφήσει πίσω το 900, όλως τυχαίως μία νέα σημαντική Α.Μ.Κ. εμφανίζεται στο προσκήνιο χαλώντας το όποιο momentum. Αν κάποιος κοιτάξει πίσω το 2021, θα δει ότι από την Αγορά έχουν αντληθεί νέα κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Αυτή την φορά έχουμε μπροστά μας την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. – έως και 1 δισ. ευρώ, που ενώ λίγο νωρίτερα συμφώνησε την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και θα γεμίσει τα ταμεία της, έκρινε ως ιδανική την σημερινή χρονική συγκυρία υπερπροσφοράς κεφαλαίων για να προχωρήσει σε Α.Μ.Κ., ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τα ίδια κεφάλαιά της, με στόχο να χρηματοδοτήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα, μειώνοντας στο άμεσο μέλλον σημαντικά το κόστος δανεισμού της.

Σίγουρα η επόμενη μέρα, σε συνδυασμό και με τις άλλες επιχειρηματικές κινήσεις της, θα βρει τη ΔΕΗ μία εντελώς διαφορετική Εταιρεία που ουδεμία σχέση θα έχει με την ΔΕΗ δύο χρόνια πίσω. Από την άλλη έχουμε ακόμη μια αύξηση κεφαλαίου με τη μέθοδο του book building, όπως συνέβη με τις Τράπεζες, με τις όποιες αδυναμίες συνεπάγεται αυτή η διαδικασία. Πιθανώς αρκετά μεγάλα funds ήξεραν εκ των προτέρων την Α.Μ.Κ., μιας και ήδη έχουν κάνει εμπιστευτικές συναντήσεις, πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ. Η παράμετρος αυτή πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υποαπόδοση της Ελληνικής Αγοράς, όχι μόνο επειδή καταγράφηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις στον επίμαχο τίτλο, αλλά διότι κρατήθηκαν κεφάλαια εκτός Αγοράς, προκειμένου να επενδυθούν κατά την περίοδο της αύξησης.

Ο Τραπεζικός κλάδος σαφώς έχει καλύτερη συμπεριφορά από το παρελθόν έχοντας ίδιο και όχι μεγαλύτερο, beta με τον ΓΔ το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες Α.Μ.Κ. είναι σίγουρα υπαίτιες για αυτό, ενώ πιθανότατα οι Διοικήσεις των Τραπεζών να επιχειρήσουν, όταν βρεθεί η ευκαιρία, να ολοκληρώσουν τον κύκλο. Η Πέμπτη είναι και η τελευταία μέρα του μήνα, με τον ΓΔ να έχει βρεθεί σε καίρια μηνιαία επίπεδα, που συνήθως βγάζουν στηρίξεις.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ ξεκίνησε το 2021 από τα 7,43 ευρώ, με το επίπεδο να είναι σημαντικό. Θεωρούμε δεδομένο ότι όπου και να γίνει η Α.Μ.Κ., από την στιγμή που δεν υπάρχουν δικαιώματα, η τιμή στο ταμπλώ θα είναι υψηλότερη από την τιμή του book building, μιας και εμπεριέχει ουσιαστικά και δικαίωμα για τους παλαιούς Μετόχους.

Στην περίπτωση της ΓΕΚ διαψεύστηκε άμεσα η φήμη για Α.Μ.Κ., ωστόσο η ανάγκη διασφάλισης κεφαλαίων, για να χρηματοδοτήσει τα πολύ σημαντικά της επενδυτικά σχέδια, πιθανότατα θα ωθήσει τον Όμιλο σε νέα έκδοση ομολογιακού δανείου.

Σίγουρα έχουμε βγει περισσότερο αισιόδοξοι από αυτά που η Αγορά μπορεί να προσφέρει στην παρούσα, μιας και οι Α.Μ.Κ. είναι δεδομένο ότι τραβούν ρευστότητα από το Σύστημα, ενώ καθυστερούν και την Αγορά. Αν αυτά τα κεφάλαια που μπήκαν σε συγκεκριμένες τιμές στις Α.Μ.Κ. προσπαθούσαν να τοποθετηθούν στην “ρηχή” μας Αγορά, μπορούμε να φανταστούμε το που θα ήταν σήμερα οι τιμές. Από την άλλη, τα σημάδια για την Ελληνική Οικονομία είναι θετικά για το επόμενο μεγάλο διάστημα, έτσι ώστε να μην μπορούμε να σκεφτούμε αρνητικά για την Αγορά”.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινούνται κατά πλειονότητα χαμηλότερα σήμερα Τρίτη 28/9, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να ανησυχούν για την απουσία για την ώρα λύσης στην κρίση χρέους της China Evergrande Group και ανησύχησαν για τον πιθανό αντίκτυπο μιας αυξανόμενης έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στις 9:10 δική μας ώρα 0,08% χαμηλότερα σήμερα, μετά από συνεδρίαση στη Wall Street που έδωσε μικτή εικόνα στις μεταβολές των βασικών δεικτών.

Στις σημερινές συναλλαγές στις 9: 15, ο δείκτης αναφοράς S & P/ASX200 της Αυστραλίας μειώθηκε -1,37%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei ήταν -0,19% χαμηλότερα. Στον αντίποδα ο δείκτης των μπλου τσιπ της Κίνας CSI300 σημείωνε άνοδο 0,055%, καθώς ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδιζε +1,63%.

Το μέλλον της Evergrande, του πιο χρεωμένου κατασκευαστή ακινήτων στον κόσμο, εξετάζεται διεξοδικά από τους επενδυτές αφού η εταιρεία την περασμένη Παρασκευή δεν τήρησε την προθεσμία για την πληρωμή τόκων στους κατόχους υπεράκτιων ομολόγων.

Η Evergrande έχει προθεσμία 30 ημερών για να πραγματοποιήσει την πληρωμή πριν πέσει σε αθέτηση και οι αρχές στην Shenzen ερευνούν τώρα τη μονάδα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας.

Χωρίς αναφορά στην Evergrande, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) τη Δευτέρα σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της ότι δεσμεύτηκε ότι “θα διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα των καταναλωτών στην αγορά κατοικίας”.