Με προσφυγή στη δικαιοσύνη προειδοποιεί η Εθνική Εταιρεία Νερού στο Ισραήλ, Mekorot, για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ διακόπηκε «χωρίς να γνωρίζουμε τους λόγους». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας της επιχείρησης, «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάμε στα δικαστήρια».
Στο πλαίσιο συζήτησης με περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων στο Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής Business Development της Mekorot Noah Gal ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δεν θέλετε οι ίδιοι να ιδιωτικοποιήσετε, εμείς δεν μπορούμε να σας πιέσουμε να το κάνετε. Ωστόσο, να μας το πείτε για το γνωρίζουμε. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να πάμε στα δικαστήρια, διότι έχουμε ήδη ξοδέψει χρήματα για τη συμμετοχή στη διαδικασία».
Ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο όταν -την περίοδο λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών (τέλος Ιουνίου 2014)- έλαβε παράταση επ’ αόριστον. Είχε μεσολαβήσει (τέλος Μαΐου 2014) απόφαση του ΣτΕ, μετά από προσφυγή πολιτών, για τη μεταφορά του 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έκρινε ότι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που αφορούν στη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και στην κατοχύρωση της προστασίας της υγείας, αντίστοιχα. Μετά τη δικαστική απόφαση, το ΤΑΙΠΕΔ επέστρεψε στην ΕΥΔΑΠ (τέλος Ιουνίου 2014) τις μετοχές που είχε λάβει από το ελληνικό δημόσιο το 2012.
Ελληνικές πηγές υπογραμμίζουν στη «Ν» ότι υπάρχει προετοιμασία σε προχωρημένο στάδιο (από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ) η οποία βρίσκεται στη διάθεση της ΕΥΑΘ και επισημαίνουν ότι οι λόγοι της εμπλοκής στον διαγωνισμό είναι σαφώς πολιτικοί. Ειδικότερα, τονίζουν, αυτοί σχετίζονται με την αρνητική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ -η οποία μπορεί να βρει εφαρμογή και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ- εν μέσω των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ισραηλινή εταιρεία, η οποία προειδοποιεί για προσφυγή στη δικαιοσύνη, έχει καταβάλει ήδη χρηματικά ποσά για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβούλων.
«Ο κόσμος δεν έχει λόγο να φοβάται. Δεν είμαστε ιδιωτική αλλά δημόσια εταιρεία, η οποία ασφαλώς υπολογίζει την παράμετρο του κέρδους, ωστόσο, δεν λειτουργεί στη λογική ‘πώς θα φάμε χρήματα’. Εμείς επενδύουμε σε projects τα οποία θεωρούμε πραγματικά χρήσιμα για την περιοχή στην οποία υλοποιούνται. Και το νερό της Θεσσαλονίκης χρειάζεται management», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Gal, απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» αναφορικά με τις αντιδράσεις οι οποίες καταγράφονται στην Ελλάδα γύρω από το καθεστώς της ιδιοκτησίας και διαχείρισης των υποδομών ύδρευσης.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, υπό την έννοια ότι οι τιμές θα είναι απόρροια της συμφωνίας που θα συναφθεί με το ελληνικό κράτος. Ωστόσο, παρατήρησε: «Στο τέλος της ημέρας, είτε η εταιρεία είναι ιδιωτική, είτε είναι δημόσια, αναγκαστικά θα πληρώσεις περισσότερο για το νερό. Πόσο περισσότερο; Είναι προς συζήτηση. Αλλά οι πολίτες σε όλες τις χώρες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν γίνεται να μην πληρώνουν για το νερό». Συγκεκριμένα, αναφερόταν στις υψηλές απαιτήσεις που απορρέουν από τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα της ύδρευσης και οι οποίες οδηγούν, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, τις δραστηριότητες των εταιρειών του κλάδου.
Περιγράφοντας το «βιογραφικό» της Mekorot, την οποία κατέταξε ανάμεσα στις 10 καλύτερες παγκοσμίως, ο επικεφαλής Business Development σημείωσε ότι η εταιρεία παρέχει το 80% του πόσιμου νερού και το 70% της συνολικής κατανάλωσης νερού στο Ισραήλ, έχει μειώσει κατά 1,5% μεσοσταθμικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση, διαχειρίζεται τη λειτουργία 34 εργοστασίων αφαλάτωσης, έχει εκτελέσει 1.000 γεωτρήσεις νερού στη Μέση Ανατολή, διενεργεί 271.000 τεστ ποιότητας νερού κάθε χρόνο, ανακυκλώνει κατά 60% λύματα για γεωργική χρήση και εφαρμόζει τεχνολογίες φιλτραρίσματος νερού. Συνολικά εφαρμόζει και σχεδιάζει 100 μεγάλα έργα εντός και εκτός συνόρων, στην Κύπρο, την Αργεντινή, το Μεξικό, το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Ινδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είχε προσεγγίσει την ισραηλινή εταιρεία πριν από έναν χρόνο συζητώντας την υλοποίηση υδρευτικού έργου σε 14 ελληνικά νησιά, ωστόσο, η διαδικασία δεν προχώρησε. «Πολλοί κερδίζουν χρήματα στην Ελλάδα από τη διανομή νερού στα νερά μέσω δεξαμενόπλοιων, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν δυσκολίες», αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή στο Τελ Αβίβ.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas