Άλμα 110% έκαναν τον Νοέμβριο οι τιμές χοιρινού στην Κίνα, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα οκταετίας. Οι τιμές καταναλωτή «καλπάζουν», την ώρα που οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την επιβολή νέου γύρου δασμών σε κινεζικά αγαθά, επιφέροντας ακόμη ένα πλήγμα στον κινεζικό «δράκο».
Όπως δείχουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής της Κίνας, οι τιμές χοιρινού σημείωσαν αύξηση 110% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μηνός. Τον Οκτώβριο, οι τιμές είχαν κάνει άλμα 101%. Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα σημείωσαν άνοδο 4,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 1,4% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.
Τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης έχουν αποδεκατίσει από πέρυσι τα κοπάδια χοίρων σητν Κίνα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην προσφορά και ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χοιρινού στον κόσμο.
Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ και Μάρτιν Ρασμούσεν της Capital Economics, δεν θεωρούν ότι η ανοδική τάση στις τιμές τροφίμων θα συνεχισθεί. Παράλληλα, υπάχουν και ενδείξεις ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει τεθεί υπό έλεγχο, προσθέτουν οι αναλυτές.
Με τη σινο-αμερικανική εμπορική διαμάχη να ασκεί ήδη πιέσεις στην κινεζική οικονομία, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το Πεκίνο είναι ο «πονοκέφαλος» του πληθωρισμού. Οι δύο πλευρές παραμένουν στο τραπέζι του διαλόγου, με προσδοκίες για την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, προθεσμία για την ενεργοποίηση νέων δασμών σε κινεζικά αγαθά, ύψους 156 δισ. δολαρίων.
Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας είχαν σημειώσει απότομη πτώση στο δεύτερο ήμισυ του 2018, καθώς η Κίνα είχε προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον της Ουάσιγκτον. Φέτος όμως στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, οι κινεζικές εισαγωγές σόγιας είναι 13 φορές αυξημένες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας.
naftemporiki.gr