Skip to main content

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για β’ αξιολόγηση και χρέος

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα το ελληνικό ζήτημα στην Ευρωζώνη και ο τριπλός στόχος της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η καθοριστική φάση ξεκινάει σήμερα το απόγευμα με τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup (ΕWG), ενώ τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο, τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων όσο και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, με χρονικό ορίζοντα την 5η Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών του Εurogroup αναμένεται να συζητηθούν τόσο η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης όσο και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της πρότασης η οποία περιλαμβάνει διαφορετικά σενάρια.
Η τελευταία, πάντως, τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς δεν έβγαλε «λευκό καπνό», με αποτέλεσμα τα «καυτά» μέτωπα των εργασιακών αλλαγών, των «κόκκινων» δανείων, του δημοσιονομικού κενού και της ενέργειας να παραμένουν ανοιχτά.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται και σήμερα οι διαβουλεύσεις εξ αποστάσεως σε επίπεδο τεχνικών ομάδων, ώστε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εν όψει της σημερινής συνεδρίασης.

Στόχος της κυβέρνησης, άλλωστε, είναι στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group να καταγραφεί η πρόοδος που έχει γενικότερα επιτευχθεί και η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την πολυπόθητη πολιτική λύση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με την ελπίδα ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα μέσα στην εβδομάδα, γιατί όλοι γνωρίζουν -και πρωτίστως η ελληνική κυβέρνηση- πως είναι προϋπόθεση προκειμένου οι συζητήσεις να περάσουν και επίσημα στην επόμενη φάση, που είναι το χρέος. Όπως τονίζουν, ποτέ η Ελλάδα δεν βρέθηκε τόσο κοντά σε μια συμφωνία για το χρέος.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, έχουν εμπλακεί προσωπικά στις συζητήσεις – μάλιστα ο τελευταίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα να παροτρύνει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ολοκληρώσουν άμεσα την αξιολόγηση. Είχε προηγηθεί, την περασμένη Πέμπτη, τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Γιούνκερ – Τσίπρα για το ίδιο θέμα. Ακόμη και ο πάντα επιφυλακτικός πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, δεν δείχνει να ανησυχεί παραμονές της εξέτασης ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.

Στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί αισιοδοξία εν όψει της 5ης Δεκεμβρίου, παρά το γεγονός ότι κανένας δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας, όχι τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, το οποίο ζητεί δραστική ελάφρυνση τους χρέους προκειμένου να εξετάσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δίνουν ανάσες στην εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν οδηγούν σε τέτοια ελάφρυνση που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Αυτό το γνωρίζουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η συντριπτική πλειονότητα των κυβερνήσεων που είναι έτοιμες να εξετάσουν και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα μπορούσαν να «φωτογραφηθούν» στις 5 Δεκεμβρίου ή αργότερα μέσα στον μήνα και να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Το Βερολίνο μπορεί να αντιδρά γιατί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αποφύγει ενδεχόμενο πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, όμως, από την άλλη, κορυφαία στελέχη του κόμματός του θέλουν πάση θυσία το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Συνεπώς δύσκολα θα αποφύγει τη συζήτηση και των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Από εκεί και πέρα, το πώς θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ώστε να διαβάζονται καθαρά από το ΔΝΤ και να μην ενοχλούν στο εσωτερικό της Γερμανίας, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που απαιτεί φαντασία…
Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να συζητηθούν σενάρια με μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το θέμα είναι ευαίσθητο πολιτικά για να ασχοληθούν οι τεχνοκράτες και θα παραπεμφθεί απευθείας στους υπουργούς. 

Ανταλλαγή ομολόγων 33 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα του EFSF κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 33 δισ. ευρώ, έναντι 30ετών τίτλων σταθερού επιτοκίου, με βάση το σχέδιο της Ευρωζώνης να διασφαλίσει την Αθήνα έναντι μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το swap αποτελεί μέρος ενός πακέτου προτάσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα ομόλογα του EFSF είχαν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2013.