Skip to main content

Fitch: Πράσινο φως στον προϋπολογισμό, «κίτρινη κάρτα» στο σχέδιο για τις τράπεζες

Ερωτηματικά για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) διατυπώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος παράλληλα, ανάβει το πράσινο φως στον προϋπολογισμό του 2019, παρά την «οπισθοχώρηση σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις».

«Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός παίρνει πίσω ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρεί την κυβερνητική δημοσιονομική στάση και είναι ευθυγραμμισμένος με τις δικές μας προβλέψεις» τονίζει χαρακτηριστικά

Επισημαίνει δε, ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο κινείται πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του Αυγούστου, οι οποίες είχαν διατυπωθεί με αφορμή την αναβάθμιση της χώρας κατά δύο βαθμίδες σε «ΒΒ-».

«Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την άποψη ότι ορισμένες επιμέρους πολιτικές είναι δυνατόν να αντιστραφούν, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές» αναφέρει ο Fitch. Και προσθέτει: «Δεν θεωρούμε ότι αυτές οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν μία ραγδαία αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής».

Δεν παραλείπει βέβαια, να προειδοποιήσει για τους πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδεχομένως θα πλήξουν την πολιτική επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.

Ενστάσεις για τις τράπεζες

Όσον αφορά τα NPEs και το σχέδιο της ΤτΕ, εκτιμά ότι θα μπορούσε να επιταχύνει την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών και να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στα τραπεζικά κεφάλαια, βελτιώνοντας την κερδοφορία και το πιστωτικό προφίλ.

Ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα επόμενα χρόνια. «Αν και η βραχυπρόθεσμη εφαρμογή του σχεδίου είναι πιθανή, είναι άγνωστο πόσο μακριά μπορεί να φθάσει».

«Είναι άγνωστη η διάθεση των επενδυτών για ομόλογα που συνδέονται με ελληνικά NPEs, είναι άγνωστο αν το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες περί κρατικών διασώσεων, είναι άγνωστος ο αντίκτυπος τόσο στις τράπεζες όσο και στη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η Fitch, «χωρίς μία περισσότερο δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs, οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα παραμένουν σημαντικοί για το πιστωτικό προφίλ της χώρας».

naftemporiki.gr