Να διαλύσει τα «σύννεφα» ανησυχίας για τον οικονομικό αντίκτυπο του νέου κοροναϊού επιχειρεί το Πεκίνο, την ώρα που πυκνώνουν διεθνώς οι εκτιμήσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις του κι ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 στην κινεζική επικράτεια έχει ξεπεράσει τους 1.500.
Η Κίνα είναι πεπεισμένη ότι η επιδημία του κοροναϊού σύντομα θα τελειώσει και ότι θα έχει προσωρινό μόνο αντίκτυπο στην οικονομία, η οποία θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη, δήλωσε σήμερα ο Τσιν Γκανγκ, υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας.
«Ο αντίκτυπος της επιδημίας στην κινεζική οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμος και προσωρινός» εκτίμησε ο Τσιν σε δηλώσεις του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όταν τελειώσει η επιδημία, η υποτονική καταναλωτική ζήτηση θα απελευθερωθεί γρήγορα και η οικονομία θα ανακάμψει δυνατά».
Οι διαβεβαιώσεις του Κινέζου αξιωματούχου ήρθαν μία ημέρα μετά τηνπροειδοποίηση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πως ο κοροναϊός αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.
«Σε μια εποχή υποτονικής ανάπτυξης, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο του κοροναϊού», δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα από το Μόναχο, προσθέτοντας ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές ώστε να σχηματισθεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. «Θα χρειασθεί να συμφωνήσουμε συντονισμένα μέτρα για την προστασία της παγκόσμιας οικονομίας, μόλις μάθουμε περισσότερα για τον κοροναϊό», διευκρίνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε δηλώσεις της στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες θα συνεργασθούν για συντονισμένη δράση αντιμετώπισης των παραγόντων αβεβαιότητας.
Για πρώτη φορά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Λάρι Κάντλοου αναγνώρισε στο μεταξύ πως το ξέσπασμα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα θα μπορούσε «ίσως» να προκαλέσει μείωση που θα κυμαίνεται από το 0,2% ως το 0,3% του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. «Θεωρούμε ότι ίσως το πρώτο τρίμηνο να χάσουμε (…) δύο ως τρία δέκατα της μονάδας του ΑΕΠ», είπε ο Κάντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου της αμερικανικής προεδρίας σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
Υπενθυμίζεται πως στις ενδιάμεσες προβλέψεις της η Eυρωπαϊκή Επιτροπή είχε επισημάνει πως η εξάπλωση του κοροναϊού συνιστά έναν κίνδυνο, του οποίου όμως ο αντίκτυπος δεν μπορεί ακόμη πλήρως να υπολογιστεί.
naftemporiki.gr