Από την έντυπη έκδοση
Στην Έφη Τριήρη
[email protected]
«Η Κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για ευέλικτες λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη και ευελπιστεί ότι θα τις έχει έτοιμες τις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί περισσότερο από 250% από τον Ιανουάριο, απειλώντας την ανάκαμψη της οικονομίας εν μέσω υψηλής ζήτησης και δημιουργώντας προβλήματα στις εξαρτημένες από το φυσικό αέριο βιομηχανίες, από την παραγωγή ενέργειας έως τους παρασκευαστές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Μάλιστα, η Βρετανία προειδοποίησε τους παραγωγούς τροφίμων να προετοιμαστούν για άνοδο 500% των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μετά την επέκταση της έκτακτης κρατικής στήριξης ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη πουλερικών και κρέατος που προκλήθηκε από την αύξηση του κόστους χονδρικής φυσικού αερίου. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα υποπροϊόν της βιομηχανίας λιπασμάτων και οι βιομηχανικές εταιρείες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των Linde, Air Liquide, Air Products και Chemicals, λαμβάνουν CO2 κυρίως από εργοστάσια λιπασμάτων.
Η άνοδος της τιμής φυσικού αερίου ανάγκασε ορισμένα εργοστάσια λιπασμάτων να κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας σε έλλειψη CO2 το οποίο χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για να μπει το ανθρακικό σε αναψυκτικά και να αναισθητοποιήσει τα πουλερικά και τους χοίρους πριν από τη σφαγή. Καθώς τα αποθέματα CO2 μειώθηκαν, η Βρετανία κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία CF Industries CF.Ν, η οποία προμηθεύει περίπου το 60% του βρετανικού CO2, για επανεκκίνηση της παραγωγής σε δύο εργοστάσια που έκλεισαν. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της Βρετανίας, η τιμή του CO2 θα αυξηθεί απότομα, σε περίπου 1.000 λίρες (1.365 δολάρια) ανά τόνο, από 200 λίρες σήμερα. Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών «εγείρει σοβαρές ανησυχίες και ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία της υφιστάμενης προσφοράς και ασφάλειας στην Ευρώπη». «Εμείς και οι εταίροι μας είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε απέναντι στους παίκτες της αγοράς που χειραγωγούν την προσφορά για να ωφεληθούν οι ίδιοι», είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στη Βαρσοβία, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία και ειδικότερα την Gazprom, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει. Τα σχόλια της Αμερικανίδας υπουργού λαμβάνουν χώρα μετά την έκκληση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προς τη Ρωσία να αυξήσει την προσφορά της στην Ευρώπη αλλά και το αίτημα μελών του Ευρωκοινοβουλίου προς τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν έρευνα για τις ενέργειες της Gazprom.
Τη «σκυτάλη» πήραν χθες κάποιες χώρες του ΟΠΕΚ προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στις αγορές πετρελαίου. Το Ιράκ αναμένει αύξηση της ζήτησης για αργό καθώς οι ελλείψεις σε φυσικό αέριο θα στρέψουν τους καταναλωτές σε εναλλακτικές πηγές καυσίμων, ενώ ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Mele Kyari της Νιγηρίας προέβλεψε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και οι τιμές κατά 10 δολάρια το βαρέλι το επόμενο εξάμηνο.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πλήξει τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. για την «πράσινη» ατζέντα, φωνάζουν αναλυτές, οι οποίοι ζητούν επειγόντως να αυξηθούν οι επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Έκθεση της ΕΚΤ περιγράφει με ιδιαίτερα μελανό τρόπο τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία μία αποτυχία υιοθέτησης πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εάν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και οι φυσικές καταστροφές γίνουν πιο συχνές και σφοδρές, τότε το ΑΕΠ της περιοχής θα υποχωρήσει 10% έως το 2100.