Skip to main content

Αλλάζει το τοπίο στην αγορά των ΑΕΕΑΠ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Διαφοροποιείται το τοπίο στην αγορά των ΑΕΕΑΠ (Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) μετά την ηχηρή αποχώρηση της Grivalia, συνέπεια της συγχώνευσής της με την Eurobank.

Η Grivalia μαζί με την Εθνική Πανγαία είναι οι βασικότεροι παίχτες της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς η αξία των χαρτοφυλακίων τους μαζί ξεπερνά το 90% της συνολικής όλων των ΑΕΕΑΠ. Με άλλα λόγια η θεσμική αυτή αγορά χάνει περίπου το ένα τρίτο της αξίας της (συνολικά βρίσκεται περίπου στα 2,9 δισ., με την Grivalia που αποχωρεί να έχει ακίνητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ).

Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξει παίχτης (νέος ή υφιστάμενος, κάποια από τις μικρότερες ΑΕΕΑΠ) που θα επιδιώξει και θα τα καταφέρει να μεγαλώσει σε σημείο που να μπορεί να ανταγωνιστεί την Πανγαία (κάτι που προφανώς θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα), η οποία εφόσον τελεσφορήσουν οι πρόσφατες συμφωνίες που έχει ανακοινώσει, θα έχει ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 1,781 δισ. ευρώ. Η επόμενη ΑΕΕΑΠ στην κατάταξη, βάσει αξίας χαρτοφυλακίου (εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία συγχώνευσης Grivalia – Eurobank), είναι η Trastor με βασικό μέτοχο την Τράπεζα Πειραιώς και με αξία ακινήτων περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός απαντώντας σε σχετικό με τις εξελίξεις ερώτημα της «Ν» σχολίασε τα εξής: «Οι εξελίξεις με τη συγχώνευση της Grivalia με την Eurobank δεν σηματοδοτούν σε καμιά περίπτωση ότι ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ έχει πρόβλημα. Το αντίθετο, μια υγιής ΑΕΕΑΠ χρησιμοποιείται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Είναι μια ειδική-μοναδική περίπτωση συμφωνίας, υπό ειδικές μετοχικές συγκυρίες και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Από την πλευρά της η Εθνική Πανγαία παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο επενδυτικό της πρόγραμμα, πιστεύοντας ότι αυτό αξιοποιεί πλήρως τις συνθήκες της αγοράς».

Το βασικό ερώτημα που συζητείται στην αγορά του real estate από τη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόθεση συγχώνευσης των δύο εταιρειών είναι το κατά πόσον το χαρτοφυλάκιο της Grivalia θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Περνώντας στην ιδιοκτησία της Eurobank το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, η διαχείρισή του θα ανατεθεί σε μια νέα εταιρεία, την Grivalia Management Company, η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia και θα απασχολήσει το προσωπικό της Grivalia. Ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ, θα είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της Grivalia Management Company με ποσοστό συμμετοχής 70%. Η νέα αυτή εταιρεία θα διαχειρίζεται και τα υπόλοιπα ακίνητα της τράπεζας, δηλαδή ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση θα έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 2,2 δισ. ευρώ.

Οι αμοιβές που θα καταβάλει ο νέος Όμιλος στην Grivalia Management θα υπόκεινται σε ένα ανώτατο όριο 12 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ) ετησίως.

Πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η Grivalia θα προβεί σε διανομή στους μετόχους της ποσού 40,5 εκατ. (0,42 ευρώ ανά μετοχή Grivalia) μέσω μείωσης του μετοχικού της κεφαλαίου και διανομή 13,7 εκατ. στους υπαλλήλους της και τα μέλη του Δ.Σ., η οποία αντιπροσωπεύει καταβολές δεδουλευμένων πρόσθετων αμοιβών (bonus) και αμοιβές Δ.Σ. για το 2018 και προηγούμενα έτη, καθώς και μερική κατοχύρωση του μακροπρόθεσμου προγράμματος κινήτρων.

Η Grivalia στο μεταξύ ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα 9μήνου. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,2 εκατ. έναντι 35,5 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση 16% και τα έσοδα από μισθώματα σε 53,8 εκατ. έναντι 48,1 εκατ. (αύξηση 12%) κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης των εσόδων προερχομένων από τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017, καθώς και των νέων επενδύσεων του 2018.