Οι αγορές προεξοφλούν το τέλος της πανδημίας. Παρά τις ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στο σημερινό άνοιγμα διατηρούνται οι προσδοκίες, σε συνέχεια των ανακοινώσεων Pfizer/BioNTech και Moderna ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού επιτυγχάνουν υψηλή αποτελεσματικότητα. Η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παρούσα φάση, λόγω των εκτεταμένων lockdown στις περισσότερες χώρες, δεν φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές που θέλουν μια θέση στο ράλι.
Σταθεροποιούνται αλλά δεν μειώνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα. Η κρίση στο Σύστημα Υγείας συντηρεί την αβεβαιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το δεύτερο lockdown.
Αλλά η χρηματιστηριακή αγορά υπερ αντιδρά ως αποτέλεσμα της μεγάλης πίεσης, μεγαλύτερης συγκριτικά με άλλες αγορές, που υπέστησαν οι μετοχές – ειδικά των τραπεζών – από την έναρξη της πανδημίας. Ο Γενικός Δείκτης με ένα άλμα 5,4% χθες βρέθηκε μια ανάσα από τις 700 μονάδες, με την συναλλακτική δραστηριότητα να διπλασιάζεται αφού η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σημειώθηκε έλλειμμα στο ισοζύγιο 13,442 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 987 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 και πλεονάσματος 906 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σε πρωτογενή βάση ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 9,056 δισ. ευρώ έναντι στόχου πλεονάσματος 3,261 δισ. ευρώ και έναντι πλεονάσματος 5,739 δισ. ευρώ το δεκάμηνο του 2019. Επίσης τον Οκτώβριο τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 4,569 εκατ. ευρώ, εκτός στόχου κατά 561 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι τα φορολογικά έσοδα τον Οκτώβριο διατηρήθηκαν ικανοποιητικά σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους είναι αρνητικές λόγω των νέων περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιπτώσεις των οποίων θα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό του 2021 που θα υποβληθεί στη Βουλή.
4 στις 10 βιομηχανικές επιχειρήσεις τους τελευταίους 12 μήνες επηρεάστηκαν από κάποιο συμβάν ασφάλειας, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ. Τα περιστατικά εκβιασμών αυξήθηκαν 35 φορές, ενώ τα περιστατικά εξαπάτησης 2,5 φορές. Η οικονομική ζημιά από περιστατικά ασφάλειας που σχετίζονται με δίκτυα Internet of Things ανήλθε σε 330.000 ευρώ κατά μέσο όρο και η οικονομική ζημιά από παραβίαση δεδομένων ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ με την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αναβαθμίζει το ποσό του προγράμματος στα 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους ενώ μαζί με τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΤΕΠΙΧ και ο εγγυοδοτικός μηχανισμός η συνολική ρευστότητα που κατευθύνεται στην αγορά φτάνει τα 11-12 δισ. ευρώ.
Μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι αιτήματα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο χρηματοδοτείται με 250 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Επίσης με τροποποίηση της σχετικής πρόσκλησης, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκτούν οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδρύματα, με την προϋπόθεση να διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εντωμεταξύ, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να έχει υπογράψει απόφαση για άρση του “απαγορευστικού” διάθεσης θερμαντικών μέσων από τα supermarket. Πρόσφατα είχε αποφασιστεί η απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών από τα supermarket για να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εξειδικευμένα καταστήματα που είναι κλειστά με κρατική εντολή. Ενόψει όμως της κακοκαιρίας – σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αλλάζει ο καιρός με πτώση της θερμοκρασίας από σήμερα – αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση για ορισμένα είδη όπως αερόθερμα, κάλτσες, κουβέρτες και άλλα σχετικά.
naftemporiki.gr