Skip to main content

Πολύ χαμηλή συμμετοχή στη νέα κτηματογράφηση

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Εξαιρετικά χαμηλή είναι μέχρι σήμερα η συμμετοχή των πολιτών στην κτηματογράφηση (δήλωση ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο) που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, σε δήλωση της ακίνητης περιουσίας του έχει προβεί το 1,49% (με βάση τα εκτιμώμενα δικαιώματα) με μέση έναρξη των δηλώσεων 10 Δεκέμβριου 2018 (0,71% με έναρξη των δηλώσεων 14 Ιανουαρίου 2019 και μέχρι 10,50% με έναρξη 19 Νοεμβρίου 2018).

Η σε εξέλιξη κτηματογράφηση περιλαμβάνει κυρίως οικισμούς και αγροτικές περιοχές, ενώ η πλειοψηφία των ακινήτων (δικαιωμάτων) αφορούν σε εκτάσεις χαμηλής αξίας και ελάχιστα μικρά αστικά κέντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και λόγω της οικονομικής κατάστασης οι πολίτες να εμφανίζονται απρόθυμοι να δηλώσουν την περιουσία τους. Το φαινόμενο επιδεινώνεται από τη μη ύπαρξη τίτλων στις περιοχές αυτές (πολλά ακίνητα έχουν δοθεί «διά λόγου») και την αυστηρή αντιμετώπιση της έκτακτης χρησικτησίας από την Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Στα προηγούμενα προγράμματα κτηματογράφησης, εκεί δηλαδή που έχει ολοκληρωθεί η περίοδος της δήλωσης ιδιοκτησίας, η τελική συμμετοχή των πολιτών έφτασε από 35,31% έως 130,50%, με μέση συμμετοχή 71,61%. 

Συνοψίζοντας τους λόγους της χαμηλής συμμετοχής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιχάλης Καλογιαννάκης ανέφερε την οικονομική συγκυρία, τη χαμηλή αξία των δηλούμενων ακινήτων, την έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, τη δυσκολία επίκλησης της έκτακτης περιουσίας, τη μη ύπαρξη κεντρικής διαφημιστικής καμπάνιας (ο διαγωνισμός του αρμόδιου φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο για την ανάθεσή της ακυρώθηκε), την καθυστέρηση λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής δηλώσεων κτηματολογίου και τη μη λειτουργία των κεντρικών γραφείων συλλογής δηλώσεων στην Αθήνα (στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε πρόσφατα).