Skip to main content

ΔΕΗ: To σχέδιο για Φλώρινα και Μεγαλόπολη- παράταση στην προθεσμία προσφορών

Από την έντυπη έκδοση 

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected]

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το σχέδιο της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA) για τις προς παραχώρηση λιγνιτικές μονάδες στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων της 3ης δεξαμενής του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, στο SPA θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη συμμετοχής της ΔΕΗ κατά 50% σε ενδεχόμενες ζημίες που θα εμφανίσουν τα δύο πρώτα χρόνια οι αγοραστές των μονάδων. Ωστόσο, θα προβλέπεται πλαφόν για τη συνολική επιβάρυνση της ΔΕΗ, καθώς δεν θα μπορεί να υπερβεί το 10% του τιμήματος της αγοραπωλησίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή της ΔΕΗ σε ενδεχόμενες ζημίες έχει ζητηθεί από ορισμένους από τους υποψήφιους επενδυτές, για τον μετριασμό του οικονομικού ρίσκου. Ένα αίτημα που αποδέχθηκε η επιχείρηση, όπως αποδεικνύεται, μόνον όμως για την πρώτη διετία λειτουργίας των μονάδων, το οποίο θεωρεί εύλογο χρονικό διάστημα ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες των μονάδων να βρουν τον «βηματισμό» τους δραστηριοποιούμενοι στην εγχώρια αγορά. 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο αριθμός των εργαζομένων στις προς παραχώρηση μονάδες δεν αποτελεί πρόσκομμα στον διαγωνισμό, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί από τους υποψήφιους αγοραστές μιλούν για υπερβολικό προσωπικό ειδικά στις μονάδες της Μεγαλόπολης. Ο λόγος είναι, όπως σημείωσε, ότι ήδη 400 εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, και επομένως πρόκειται να αποχωρήσουν σύντομα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν θεωρεί επίσης πρόβλημα το γεγονός ότι έχει λήξει η παραχώρηση του ενός ορυχείου που τροφοδοτεί τη Μελίτη, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για τους αγοραστές, ώστε να διαπραγματευθούν για τους νέους όρους προμήθειας. 

Παράταση για προσφορές
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης σημειώνει πως θα πρέπει να δοθεί επιπλέον παράταση στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, τον οποίο έχει προκοινοποιήσει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαφείς ενδείξεις ότι ο Μηχανισμός θα γίνει δεκτός από την Κομισιόν, και επομένως πως οι λιγνιτικές μονάδες θα δικαιούνται αποζημίωση, πριν υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές. Σε αντίθετη περίπτωση, αν και οι επενδυτές θα γνωρίζουν πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβουν αποζημίωση, η αβεβαιότητα ως προς τη στάση της Κομισιόν θα τους δώσει το δικαίωμα να μη συμπεριλάβουν αυτή την παράμετρο στις προσφορές τους. 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική περιβαλλοντικής αναβάθμισης των δύο λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, σημειώνοντας ότι σε πρώτη φάση θα γίνει διαβούλευση με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές (Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ, Όμιλος Κοπελούζου, Ιntrakat), οι οποίοι έχουν υποβάλει διαφορετικές προτάσεις. Έτσι, θα διαμορφωθεί σε ενιαία βάση η προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2019. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε επίσης ότι χαίρεται για την έρευνα που έχει ξεκινήσει η οικονομική εισαγγελία για την εξαγορά της εταιρείας EDS στα Σκόπια, καθώς θα τεκμηριώσει πως επρόκειτο για μία καθαρά επιχειρηματική κίνηση. Τέλος, αναφορικά με τα χρέη της ELFE, σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει δικαιωθεί δικαστικά για τις οφειλές της βιομηχανίας, 12 εκατ. ευρώ που σήμερα αγγίζουν περί τα 14 εκατ., με συνέπεια να μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή την ηλεκτροδότησή της. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις, με τη ΔΕΗ να ζητά από τα ELFE έναν ικανοποιητικό διακανονισμό εξόφλησης του χρέους.