Skip to main content

Tι θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από τα funds διαχείρισης δανείων

Επιταχύνει το υπουργείο Οικονομικών τις διαδικασίες ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα για τον μικρό αριθμό των «κόκκινων» δανειοληπτών που καταφεύγουν τελικά στην πλατφόρμα για την προστασία της α΄κατοικίας.

Ήδη ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε κινήσεις μέσω επιστολής στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και αποστολή e-mail σε 42.107 χρήστες  της πλατφόρμας που συμφωνούν στην άρση του απορρήτου ώστε να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεων.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες,

43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ ευρώ προχώρησαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β’ 6μηνο του 2019. Αν και για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, εκτιμάται ότι αναλογικά στο σύνολο του 2019 μπορεί να έχουν γίνει 80.000- 100.000 ρυθμίσεις. 

Σύμφωνα εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του ρυθμού των δανειοληπτών που προχωρούν σε ρύθμιση των δανείων τους «μάλλον θορυβημένοι από αυτά που ακούνε ότι έρχονται από την 1η Μαίου». 

Στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο Χρήστος Σταϊκούρας με τους διαχειριστές των δανείων (Funds), σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκεται να ασκηθεί πίεση ώστε να ανταποκριθούν στην κοινωνία. Ωστόσο αναγνωρίζεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαχειριστές δανείων προσφέρουν καλές λύσεις (ρυθμίσεις) σε σχέση με τις τράπεζες. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι τα Funds αγοράζουν αρκετά χαμηλά τα δάνεια κι άρα έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση (κούρεμα). Χαρακτηριστική η περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ  το οποίο «κουρεύτηκε» στις 120.000 ευρώ. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι υπάρχει δυσκολία επαφής των funds με τους πελάτες/ δανειολήπτες. Είναι ενδεικτικό πώς ούτε το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών δανείων.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνει κίνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε η PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το ΤΤ) να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, καθώς στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στους δανειολήπτες που προσφέρουν τα funds. 

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να προχωρήσει ακόμα και σε διαφημιστική καμπάνια για την πλατφόρμα α’ κατοικίας.

naftemporiki.gr