Το περιοδικό Spiegel σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ένταξης της Βουλγαρίας στη Ευρωζώνη, αναφέρεται και στην ελληνική δημοσιονομική κρίση: «Μετά την Ελλάδα, το ευρώ αντιμετωπίζει τον επόμενο κίνδυνο: τη Βουλγαρία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Βουλγαρία «είναι μία από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες της ηπείρου. Αλλά η ΕΕ είναι μάλλον απίθανο να σταματήσει τη διαδικασία ένταξης (…) Η ένταξη της Βουλγαρίας θα είναι η πρώτη διεύρυνση της ευρωζώνης από το 2015, όταν η Λιθουανία – τώρα το 19ο μέλος – εισήγαγε το ευρώ. Έχει όμως πραγματικά νόημα να εντάξει μια χώρα που παλεύει με τη διαφθορά, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την αδυναμία των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών; (…) Υπάρχει κίνδυνος η ένωση να βρεθεί οικειοθελώς με ένα ακόμη πρόβλημα, σαν να μην έμαθε τίποτα από την ευρωκρίση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η αντίσταση στην Ευρωβουλή αυξάνεται: «”Είμαι υπέρ μίας μεγαλύτερης περιόδου αναμονής”, αναφέρει ο ευρωβουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών, ειδικός σε οικονομικά θέματα, Μάρκους Φέρντερ. “Διαφορετικά η Βουλγαρία θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε μια δεύτερη Ελλάδα”.
Ο Χανς Βέρνερ Zιν, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο, βλέπει το ενδεχόμενο ακόμη πιο επικριτικά. “Η Βουλγαρία είδε μέσω της Ελλάδας πόσο ωραίο είναι να μπορείς να εκτυπώνεις ένα νόμισμα, που άλλες χώρες αναγνωρίζουν ως νόμιμο χρήμα”, αναφέρει. Αυτό το προνόμιο θα δημιουργήσει επίσης “μια πληθωριστική άνθηση που θα στερήσει τελικά την ανταγωνιστικότητα στη Βουλγαρία, δημιουργώντας μία ακόμη πηγή κόστους στην ευρωζώνη”».