Skip to main content

100 δισ. δολ. έχασαν οι ηγεσίες των τεχνολογικών εταιρειών

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Το ανελέητο «σφυροκόπημα» στο οποίο υπόκεινται οι τεχνολογικές μετοχές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, έχει διαγράψει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από την προσωπική περιουσία των ιδρυτών ή των CEOs στις εταιρείες ναυαρχίδες του τεχνολογικού κλάδου.

Οι συνολικές απώλειες των μετοχών των FAANGs (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) την Τρίτη ξεπέρασαν οριακά το 1 τρισ. δολάρια (1,02), διαγράφοντας ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά από την προσωπική περιουσία των μεγαλομετόχων των εταιρειών. Χθες πάντως υπήρξε αναστροφή της αρνητικής αυτής εικόνας, με τις τεχνολογικές μετοχές να κινούνται ανοδικά.

Ο Τζεφ Μπέζος
Στην πιο δυσάρεστη θέση βρέθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ιδρυτής και CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είδε την προσωπική του περιουσία να συρρικνώνεται κατά 42 δισ. δολάρια, από το υψηλότερο επίπεδο των 168 δισ. δολαρίων του Σεπτεμβρίου, όταν η μετοχή της Amazon κατέγραψε ιστορικό υψηλό ρεκόρ και πλέον να αποτιμάται στα 126 δισ. δολάρια.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Υπό διαρκή πίεση βρίσκεται και η προσωπική περιουσία του ιδρυτή και CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς το κοινωνικό μέσο δικτύωσης αντιμετωπίζοντας πληθώρα καταγγελιών για κακοδιαχείριση των λογαριασμών των χρηστών του ηγείται των απωλειών των μετοχών των FAANGs, έχοντας διαγράψει 40,6% της αξίας της από το ιστορικό υψηλό του Ιουλίου. Ο Ζούκερμπεργκ έχει γίνει «φτωχότερος» κατά 34 δισ. δολάρια από τον Ιούλιο, με την προσωπική του περιουσία να έχει αξία 52 δισ. δολαρίων, φέρνοντάς τον πλέον στην έβδομη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη.

Στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, οι συνδυασμένες απώλειες των ανώτατων στελεχών της Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν ανέρχονται στα 20 δισ. δολάρια, ενώ σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση για τον δεύτερο πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο τον Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος κατέχει μόλις το 1% πλέον της Microsoft, βλέποντας την περιουσία του να μειώνεται κατά 5 δισ. δολάρια, υποχωρώντας στα 95 δισ. δολάρια.

Ο Γουόρεν Μπάφετ
Τα «απόνερα» της βύθισης του τεχνολογικού κλάδου επηρέασαν και τον μεγαλο-επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Apple. Ο γκουρού των επενδύσεων έχει χάσει 4 δισ. δολάρια, από το υψηλό του Φεβρουαρίου των 93,4 δισ. δολαρίων.

Σε bear market
Οι μετοχές των FAANGs, με τελευταία αυτή της Apple, έχουν εισέλθει σε bear market (απώλειες 20% και περισσότερο από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων, που στην περίπτωση των πέντε εταιρειών συμπίπτει να είναι και τα ιστορικά υψηλά τους), με τις συνολικές απώλειες του 1,02 τρισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή τους την Τρίτη να μεταφράζεται ως εξής: Facebook 253 δισ. δολάρια, Amazon 280 δισ. δολάρια, Apple 253 δισ. δολάρια, Netflix 67 δισ. δολάρια και Alphabet 164 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές των Facebook και Alphabet έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων τον Ιούλιο, στα 218,62 δολάρια και 1291,44 δολάρια αντίστοιχα (απώλειες 40,6% και 22%). 

Η μετοχή του Netflix έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούνιο στα 423,21 δολάρια (απώλειες 39,1%), με τις μετοχές των Amazon και Apple να καταγράφουν τα πιο πρόσφατα υψηλά 52 εβδομάδων στα 2.050,50 δολάρια τον Σεπτέμβριο και 233,47 δολάρια τον Οκτώβριο αντίστοιχα (απώλειες 28,9% και 24%).