Skip to main content

1.263 αγρότες στην… ουρά για εξωδικαστικό συμβιβασμό

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Στους 1.236 ανέρχεται, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των αγροτών που προσέτρεξαν να αρχίσουν τη διαδικασία υποβολής αιτήματος ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να διευθετήσουν οφειλές κατά κύριο λόγο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στις περίπου 20 εβδομάδες που «τρέχει» το εργαλείο του εξωδικαστικού για τους «κοκκινισμένους» αγρότες με οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και προς τα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, τα πρώτα μηνύματα δείχνουν μια καταρχήν κινητικότητα, με το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου να ενημερωθεί σχετικά με τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση να βαίνει αυξανόμενο.

«Μολονότι η πλατφόρμα για τους αγρότες ενεργοποιήθηκε στο τέλος Ιουνίου, η πρώτη αίτηση κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο και σήμερα -σε διάστημα δηλαδή δώδεκα εβδομάδων- ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στη φάση εκκίνησης ξεπερνά τις 1.200», αναφέρει στη «Ν» ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Φώτης Κουρμούσης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ρυθμός ένταξης των αγροτών στον εξωδικαστικό θα ενισχυθεί, ενώ επισημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τις δυνατότητες που έχει ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει τις οφειλές του. «Σαφώς και το γεγονός ότι η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, μπορεί να θεωρηθεί ως αντικίνητρο για τους αγρότες που πολλές φορές εκφράζουν σκεπτικισμό ή/και αδυναμία διαχείρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων. Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένα εργαλείο που τους βοηθά να ρυθμίσουν το σύνολο των οφειλών τους και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ημερίδες ενημέρωσης  των αγροτών σε όλη την επικράτεια».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την περίοδο 27/6-16/11/2018, συνολικά 1.236 αγρότες εκκίνησαν τη διαδικασία αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εκ των οποίων οι 900 πέρασαν επιτυχώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας (1.122 αιτήσεις είναι προσωρινά αποθηκευμένες και βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας), ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 222 αιτήσεις και 678 βρίσκονται στο στάδιο συμπλήρωσης στοιχείων.

Από τις υποβληθείσες, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 57 αιτήσεις προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων- ΑΑΔΕ (εφορία) και 43 αιτήσεις προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών- ΚΕΑΟ (ασφαλιστικά ταμεία). Να επισημανθεί ότι οι εν λόγω 100 αιτήσεις αφορούν 88 ΑΦΜ αγροτών, καθώς καθένας από αυτούς μπορεί να υποβάλει αίτημα για διευθέτηση οφειλών σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις (μία στην ΑΑΔΕ, μία στο ΚΕΑΟ και μία στις τράπεζες).

Πιο αναλυτικά, στο εξεταζόμενο διάστημα, προς την ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν 158 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 37 απορρίφθηκαν, οι 64 βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και οι 57 πέρασαν επιτυχώς. 
Αντίστοιχα, προς το ΚΕΑΟ κατατέθηκαν 195 αιτήματα, από τα οποία τα 31 απορρίφθηκαν, τα 121 εξετάζονται ακόμα, ενώ 43 είχαν επιτυχή διαπραγμάτευση. 

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ και άλλων υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κλπ.) το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν φέρεται να έχει ακόμα προσελκύσει το ενδιαφέρον των οφειλετών. Μόλις τέσσερις αιτήσεις έχουν κατατεθεί για ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, εκ των οποίων η μία απορρίφθηκε και οι άλλες τρεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σημαντικού «κουρέματος» της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει τη διαγραφή ακόμη και του 60% της αρχικής οφειλής.

Στην κατεύθυνση του περιορισμού της επιφυλακτικότητας του αγροτικού κόσμου να ενταχθεί στις προνομιακές ρυθμίσεις του εξωδικαστικού, μπορεί να κινηθεί το ενδεχόμενο «συλλογικών» αιτήσεων. Ενδεχομένως θα μπορούσαν οι δομές που εξυπηρετούν τους αγρότες για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ να βοηθούν τους ενδιαφερομένους και για τον εξωδικαστικό.  
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) φτάνουν τις 338.000 και τα χρέη τους προς τον ασφαλιστικό φορέα έως και την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονται στο 1,4 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους «κόκκινους» δανειολήπτες της πρώην ΑΤΕ  και τα λοιπά υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα υπολογίζονται στους 23.000 και το συνολικό ύψος των οφειλών τους αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.