Skip to main content

Πώς τo φθηνό πετρέλαιο στηρίζει ευρώ, «καίει» το δολάριο

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ο μαύρος χρυσός, που πριν από ενάμιση μήνα έβλεπε την τιμή του να έχει απογειωθεί σε υψηλά τεσσάρων και πλέον ετών, έχει καταγράψει μία απότομη πτώση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα. Το μπρεντ από τα 86 βούτηξε στα 63 δολάρια και το ελαφρύ αμερικανικό αργό διολίσθησε στα 54 δολάρια, έχοντας χάσει σε αυτό το διάστημα το 30% της αξίας του. Η εξέλιξη αυτή είναι βεβαίως άκρως καλοδεχούμενη από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών τους με εισαγωγές.

Η Ευρωζώνη έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα, αναπτυσσόμενη με τους βραδύτερους ρυθμούς εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ η κορυφαία οικονομία της, η Γερμανία έφτασε να δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται το τρίτο τρίμηνο. Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να λειτουργήσει ως «καύσιμο», προκειμένου να ανακτήσει και πάλι τους ρυθμούς της, ύστερα από πολύμηνες πιέσεις οφειλόμενες σε μεγάλο βαθμό στο συνδυασμό ακριβού πετρελαίου- ισχυρού δολαρίου. Εάν οι προοπτικές της ευρωπαϊκης οικονομίας βελτιωθούν το ίδιο θα γίνει και με το ευρώ, που αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 1,13 δολάρια. 

Η πτώση του πετρελαίου έγινε δεκτή με εμφανή ικανοποίηση και από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σημαίνει φθηνή βενζίνη για τους καταναλωτές, φθηνό ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και χαμόγελα στους ψηφοφόρους του. Αναλυτές έρχονται να προειδοποιήσουν ότι τα χαμόγελα αυτά ενδεχομένως να μην κρατήσουν πολύ. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει ανεβάσει εντυπωσιακά ταχύτητα τα τελευταία χρόνια, με τη χώρα να υποσκελίζει ακόμη και τις παραδοσιακές δυνάμεις, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, χάρη στην ανάπτυξη των σχιστολιθικών κοιτασμάτων. 

Η συμβολή του πετρελαϊκού κλάδου στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, όπως και στην απασχόληση, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η βουτιά των τιμών, όμως, θα μπορούσε να ανακόψει απότομα τη φόρα του κλάδου και της αμερικανικής οικονομίας. Σε σημείωμά τους αναλυτές της Morgan Stanley υπογραμμίζουν ότι η μεγάλη πτώση στις τιμές του αργού έρχεται να επιβαρύνει τις ήδη θολές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και του δολαρίου. Συστήνουν μάλιστα στροφή σε εργαλεία διαχείρισης διαθεσίμων.

Οι θέσεις short (πώλησης) στο αμερικανικό νόμισμα έχουν ήδη αυξηθεί και η τάση αυτή θα μπορούσε να ενταθεί το επόμενο διάστημα προειδοποιούν οι ειδικοί της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Αμερικανοί αναλυτές ήδη αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019, επικαλούμενοι τις ανατροπές στην αγορά πετρελαίου ως μία από τις αιτίες. Έχουν δε αρχίσει τα καμπανάκια ακόμη και για ύφεση το 2020 ή το 2021.