Skip to main content

Η κρίση ψαλίδισε 40% τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη 
 [email protected]

Στις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα λήξουν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου εναποθέτουν, τώρα, τις ελπίδες τους οι έμποροι, μετά τον αρνητικό απολογισμό των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η πορεία, βεβαίως, του τζίρου στις ανάλογες εκπτωτικές περιόδους των τελευταίων ετών είναι σταθερά πτωτική και το γεγονός αυτό δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες.

Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη μείωση της αξίας των πωλήσεων στις περσινές εκπτώσεις σε σχέση με αυτή των εκπτώσεων του 2008 είναι της τάξης των 3,4 δισ. ευρώ, ήτοι 40% περίπου.

Πληρώνουν ακριβά

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης που πλήττει τη χώρα σχεδόν οχτώ χρόνια τώρα, ο επιχειρηματικός κόσμος διέρχεται καθημερινά από ισχυρές δοκιμασίες επιβίωσης.

«Είναι πλέον σαφές -προσθέτει- ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομική ζωή της χώρας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά, κάτι που επιβεβαιώνεται και διαχρονικά από την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων. Στο αρνητικό κλίμα οικονομικής ανασφάλειας με την ανοικτή διαπραγμάτευση, η αγορά φαίνεται να πληρώνει σε καθημερινή βάση ακριβά το κόστος όλων αυτών, αφού το διαθέσιμο εισόδημα και το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών μειώνονται συνεχώς. Ακόμα και στις εκπτωτικές και εορταστικές περιόδους, που παραδοσιακά αποτελούν περιόδους σχετικής ανάκαμψης της οικονομίας, δεν φαίνεται να σημειώνεται θετική εξέλιξη στον τζίρο των επιχειρήσεων».

Τουλάχιστον στα περσινά…

Ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι η διαχρονική αρνητική εξέλιξη του τζίρου σε καταστήματα λιανικής κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων σε απόλυτους αριθμούς από το 2008 (όπου κυμαινόταν στα 8,3 δισ. ευρώ) σημειώνει διαρκή μείωση, με την κορύφωσή της το 2013 (στα 5,89 δισ. ευρώ), ενώ το 2016 μετά βίας έφτασε τα 5,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απώλειες περίπου 5% σε σχέση με το 2015.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι, τουλάχιστον, το 2017 θα σταματήσει αυτή η πτωτική πορεία και η εκπτωτική αγορά Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα σταθεροποιηθεί τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η εμπορική δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου πλήττεται άμεσα με την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα, τη μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας, παράγοντες οι οποίοι εξουθενώνουν όλο και περισσότερο τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Όμοια εικόνα, όσον αφορά την εξέλιξη του τζίρου των καταστημάτων, αναμένεται και κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, όπου όπως δείχνει η κατάσταση αναμένεται να σημειωθούν επίσης απώλειες σε σχέση με πέρυσι.

Υποχρεωτική αποδοχή

Από φέτος, εξάλλου, με τον ν. 4446/2016 ΦΕΚ Α 240/22.12.2016 καθιερώνεται η υποχρεωτική αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, αρχικά με τον καθορισμό ορισμένων κλάδων-δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, με την παρ. 3 του άρθρου 65 του ως άνω νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, πως θα καθοριστούν με ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει των κύριων ΚΑΔ, η προθεσμία συμμόρφωσής τους (υπόχρεων), οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν.3862/2010, καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Με τον ίδιο νόμο θεσπίζεται πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και τα δικαιώματα μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς καθορίζεται και το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 66 του νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων πως οι επιχειρήσεις που αποδέχονται κάρτες πληρωμών υποχρεούνται από την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς και πως σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.