Σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και ισορροπημένο σε ό,τι αφορά τους συμπεφωνημένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους χαρακτηρίζει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019.
Αναφερόμενος στον ελληνικό προϋπολογισμό, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο capital.gr, ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για «καλή αρχή», κάτι που – όπως αναφέρει – αποτελεί «ανταμοιβή για τον ελληνικό λαό» αλλά και «απόδειξη ότι μπορείς να έχεις ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις που να σε οδηγούν σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και μετά να έχεις κοινωνικό πρόγραμμα και να επιστρέφεις στην ανάπτυξη»
Ερωτηθείς σχετικά με τις συντάξεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει πως αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και οι δημοσιονομικοί στόχοι γίνονται σεβαστοί, τότε αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να αποφευχθούν οι προ-νομοθετημένες μειώσεις.
«Εφόσον τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θεωρώ ότι το συνολικό πακέτο ανοίγει τον δρόμο για να αποφύγουμε την προ-νομοθετημένη μείωση» αναφέρει, θυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ της μείωσης, διότι αυτό «θα οδηγούσε σε μείωση 14% κατά μέσο όρο για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους και τεράστια αύξηση των συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας».
Δηλώνει επίσης ότι δεν κατανόησε ποτέ αυτούς που άσκησαν κριτική στην Κομισιόν και στη δική του προσωπική θέση για την αποφυγή των περικοπών και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα αποδεχθεί το προτεινόμενο πακέτο
«Δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, πέντε μήνες μετά το τέλος του προγράμματος να επιμένουν σε περικοπές συντάξεων που θα συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση» σημειώνει, ενώ διευκρινίζει ότι «μιλάμε για κατάργηση, όχι για αναβολή» του μέτρου.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει χώρος για την κατάργηση και του δεύτερου μέτρου του ΔΝΤ, αυτού της μείωσης του αφορολόγητου, απαντά ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλάμε για το 2020». Όπως παρατηρεί, το 2020 είναι πολύ μακριά. είναι ένας άλλος κόσμος, με μια άλλη Κομισιόν, ένα άλλο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα ως τότε αποτελέσματα αυτού του προϋπολογισμού, η εκτέλεσή του κτλ».
Σημειώνει πάντως πως όταν ένα μέτρο δεν είναι αναγκαίο, και υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο που να σου δίνει το χώρο να μην το εφαρμόσεις, τότε αυτό είναι κάτι θεμιτό για μια χώρα που έχει ανακτήσει την κυριαρχία στην οικονομική της πολιτική.
Ο Επίτροπος τονίζει ακόμη ότι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις και επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις.
Υπογραμμίζει τέλος ότι στόχος είναι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές και ότι γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. «Και το σημερινό βήμα είναι ένα καλό βήμα» καταλήγει.