Skip to main content

Market Beat: Δοκιμάζεται η ισχύς της ανοδικής ορμής,  στόχος το κλείσιμο ψηλότερα από τις 650 μονάδες

Η Moderna δήλωσε την Τετάρτη ότι ετοιμάζεται να υποβάλει δεδομένα σχετικά με το πειραματικό εμβόλιο COVID-19 σε ανεξάρτητο συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Η Pfizer δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό και ενδέχεται να κυκλοφορήσει δεδομένα ασφαλείας αργότερα αυτό το μήνα. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο περιμένουν εναγωνίως λεπτομέρειες και για τα δύο σκευάσματα, αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη για τη διανομή ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Αν και το απροσδόκητο παραμονεύει, οι συνθήκες που διαμορφώνουν οι συναλλαγές της εβδομάδας σταδιακά, λειτουργούν υπέρ της αύξησης της γοητείας της Αθηναϊκής αγοράς. Ειδικά αν αρχίσουν οι ξένοι θεσμικοί να προεξοφλούν τη βεβαιότητά τους πως η διοίκηση Μπάιντεν θα αυξήσει τα δημοσιονομικά κίνητρα. Ως τότε τη δυναμική καθορίζουν υπολογίσιμα τα στατιστικά της πανδημίας. 

Οι συνεδριάσεις μετά το άλμα της Δευτέρας, είναι κρίσιμες για την τάση της αγοράς ως το τέλος του βασανιστικού 2020. Εξηγούμεθα, για να μην θεωρήσει κάποιος πως έχουμε γνώση της πορείας, των εξελίξεων δηλαδή, ως το τέρμα του Δεκέμβρη. Πρόσφατα διαπιστώσαμε, ότι η Αθήνα παρακολουθεί σε ικανοποιητικό ποσοστό την δυναμική στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και οι συνεδριάσεις ως την Παρασκευή, θα δείξουν αν αυτή η συνεπής παρακολούθηση των διεθνών θα παγιωθεί. Βέβαια μπορεί αυτές να βρεθούν ψηλότερα τον Δεκέμβριο αλλά δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν πτωτικά διαλείμματα όπως για παράδειγμα σήμερα. Μια μέρα που στη χώρα και παγκόσμια η διάθεση για ρίσκο μούδιασε, από τα δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας. Στο μέτωπο της πανδημίας στις ΗΠΑ , χθες ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 200.000 και πάνω από 1.500 θάνατοι σε μόλις 24 ώρες. Σημειώνεται ότι το νέο ρεκόρ οφείλεται εν μέρει στην προσθήκη περιπτώσεων που είχαν επιβεβαιωθεί το Σαββατοκύριακο αλλά καθυστέρησαν να καταχωριστούν.

Μετά από αυτά η δυναμική στις μετοχές των ΗΠΑ,  ήταν μικτή καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις μετοχές τεχνολογίας και απομακρύνθηκαν από οικονομικά ευαίσθητους κλάδους καθώς στάθμισαν την πρόοδο του εμβολίου COVID-19 και τον πιθανό χρόνο της οικονομικής ανάκαμψης. Στις ασιατικές συναλλαγές είχαμε ανοδική έναρξη, αλλά η διάθεση για αγορές μετοχικών αξιών ήταν διαρκώς μειούμενη και έτσι σε 40 λεπτά μετά το άνοιγμα άρχισαν να περνάνε σε αρνητικό πεδίο. Πιθανά επηρέασε η εικόνα των futures για τους S&P 500 και Dow Jones που εμφάνισαν πτώση της τάξης του -0,60%.

Στην Αθήνα χθες οι συναλλασσόμενοι χρησιμοποίησαν γλώσσα συνεννόησης με τους αριθμούς, μέσα από το ταμπλό. Από τις 10:33 ως τις 10:35, επί τρία λεπτά μετά από μικρό πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και πιέσεις με το καλημέρα, οι αγοραίοι κράτησαν την αγορά κοντά, αλλά πάντα πάνω από τις 650 μονάδες και μετά από 30 ακριβώς λεπτά, τον είχαν οδηγήσει οριακά πάνω από τις 662. Αφού συμφώνησαν όλοι, πως η διακύμανση των 12 μονάδων σε 30 λεπτά ήταν ικανοποιητική σε σχέση με τις προγραμματισμένες προθέσεις τους, η διαπραγμάτευση ήταν ενθαρρυντική της διάθεσης για ρίσκο μετά την πρώτη ώρα. Οι τράπεζες με διακύμανση 16 μονάδων στον ΔΤΡ ήταν στις 12:00 στις 310 μονάδες, με ανοδική δυναμική και μόνο πέντε blue chip εμφάνιζαν μετριότατες απώλειες. Ο τζίρος πλησίαζε τα 17,5 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ στις 656,59 μονάδες κέρδιζε +0,74%. Ο ορισμός της συναινετικής διαπραγμάτευσης θα λέγαμε σκωπτικά, γνωρίζοντας ότι οι συναλλαγές ήταν, είναι και θα μείνουν μονομαχίες με πολλούς και κυρίως ταυτόχρονα.

Από τις 12:50 ως τις 14:30, η αγορά κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 652 και 656,3 μονάδες. Από την αναμενόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI και τις προσδοκίες των αγοραίων, επιβεβαιώθηκε η έξοδος της ΜΟΗ από τον MSCI Greece Standard χωρίς νέα είσοδο, ενώ ήταν στις προσδοκίες των αγοραίων η είσοδος της ΜΥΤΙΛ. Η ΜΟΗ εντάσσεται στον Small Cap, μαζί με τα ΕΛΠΕ, τα οποία παίρνουν τη θέση της ΕΧΑΕ, η οποία αφαιρέθηκε. Τα παραπάνω προκάλεσαν αντιδράσεις που αποτυπώθηκαν στο ταμπλό. Ο μέσος όρος σεβάστηκε τα όρια από την πρώτη ώρα και οι ισχυροί παράγοντες του ΧΑ το συμβόλαιο μη παραβίασής τους. Κάτω από τέτοιες συνθήκες ήταν αναμενόμενη η μείωση του τζίρου και η ανάληψη του καθήκοντος της στήριξης των μικρών κερδών από τα περισσότερα τραπεζικά blue chip.

Ο κεντρικός μοχλός των πρόσφατων εξελίξεων δηλαδή ο τραπεζικός κλάδος έστειλε σήματα με τη χθεσινή του διαπραγμάτευση. Όλα τα τραπεζικά blue chip εμφάνισαν θετικές και αρνητικές μεταβολές. Συνεπώς ο κλαδικός δείκτης ΔΤΡ κινούμενος ανάμεσα στις 301,34 (-0,86%) και τις 317,62 μονάδες (+4,49%), οδηγήθηκε στις 17:00 στις 311,95 (+2,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με τις δημοπρασίες στις 314,02 μονάδες, με άνοδο +3,31%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η ανάκαμψη των μετοχών που ανήκουν στον τεχνολογικό κλάδο συντήρησε τις ανοδικές τάσεις στη Wall Street μετά τις βαριές απώλειες που προκάλεσε το «rotation» μετοχών των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με οριακή άνοδο 6,12 μονάδων (+0,02%), στις 29.427,04 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 232,57 μονάδων (+2,01%), στις 11.786,43 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται ο πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 28,67 μονάδων (+0,81%), στις 3.574,2 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (+3%) και Microsoft (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (-4%) και Boeing (-3,2%).

Στο μέτωπο της πανδημίας στις ΗΠΑ , χθες ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων, πάνω από 200.000 και πάνω από 1.500 θάνατοι σε μόλις 24 ώρες. Σημειώνεται ότι το νέο ρεκόρ οφείλεται εν μέρει στην προσθήκη περιπτώσεων που είχαν επιβεβαιωθεί το Σαββατοκύριακο αλλά καθυστέρησαν να καταχωριστούν.

Το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,97%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες ως τα βασικά εργαλεία για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης.

«Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμάσουν τους ισολογισμούς τους για τον κίνδυνο να πληγούν από «κόκκινα δάνεια» που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας το νέο έτος». Δήλωσε η Elke Κonig επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +1,08% στις 388,56 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,35% στις 6.382,10 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,40% στις 13.216,18 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,48% στις 5.445,21 μονάδες.

ΧΑ

Επιτυχής (+1,02%) η προσπάθεια διατήρησης τιμών άνω των 650 μονάδων έφερε τις 658,4                                                  

Στην τρίτη  σύνοδο της εβδομάδας, παρουσιάστηκαν εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, και παρά την εμφάνιση κλιμακούμενη πτωτική δυναμική μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας παρέμεινε μόνιμα σε θετικό πεδίο μετά τις 10:38. Η αγορά απόκτησε στο φινάλε μέτρια ανοδική μεταβολή και δεν αναίρεσε το άλμα της Δευτέρας καθώς πέρασε πάνω από τις 655 μονάδες.

Περιγραφή της ημερήσιας δυναμικής

Η αγορά από τις 10:30 απόκτησε πορεία με αρνητικό πρόσημο μεταβολής ως τις 10:38. Μετά από άνοιγμα στις 651,31 με καθοδικό  χάσμα  (0,46 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (651,77), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε αρνητικό πεδίο από τις 10:30 ως τις 10:38.

Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου ήταν σύντομη, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 650,43 από 647,92 μονάδες την Τρίτη στις 10:33. Αλλά επίσης σχετικά μικρής διάρκειας ήταν η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, αφού εμφανίστηκε στις 11:05 όταν ο μέσος όρος έφθασε στις 662,09 από 663,43 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ εμφάνισε πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 652,0 και 658 μονάδες, από τις 11:55 ως τις 17:00. Στις 17:00 οδηγήθηκε στις 656,42 και με τις δημοπρασίες ανέβηκε 2,00 μονάδες. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για σχηματισμό θέσεων ή ρευστοποιήσεις στις Τράπεζες, που οδήγησαν σε κέρδη  ως +4,49% τον ΔΤΡ, με  μόνο μια εναλλαγή πρόσημου.

Ξένοι θεσμικοί και αγορές

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ δεν άλλαξε την ήπια πτωτική δυναμική στην κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά κάτω από τις 656,5 μονάδες από τις 15:49, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα χαμηλότερα. Ωστόσο μετά τις 16:11 ξεκίνησε μια πορεία από τις 653,1 μονάδες προς τις 656,66 που έφθασε ο μέσος όρος στις 16:54 δηλαδή με επιλογές των θεσμικών του δολαρίου. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ, το περιγράψαμε πιο πάνω. Διακρίναμε προσπάθεια διαρκείας για ενσωμάτωση γεγονότων που αφορούσαν σε μη Τραπεζικές μετοχές. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη ΔΤΡ πάνω από τις 317,6 από 318,2 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά ψηλότερα από τις 314,00 από 304,00 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι πέρασαν μετά από ανοδικό άνοιγμα και ανοδική δυναμική για λίγο από αρνητικό πεδία την πρώτη ώρα ή στη δεύτερη. Κατόπιν πέρασαν σε θετικό πεδίο με μέτρια κέρδη και πλάγια κίνηση. Μετά, η ζήτηση μετοχών εμφανίστηκε σε σταθερή ισορροπία με την προσφορά διαρκώς, και οδήγησε τους περισσότερους σε θετικές μεταβολές που δεν άλλαξαν μετά τις 16:00. Το  μεικτής δυναμικής άνοιγμα που κατέληξε σε κίνηση προς σαφώς υψηλότερα επίπεδα στην Νέα Υόρκη τον Nasdaq και  τον S&P500 στο ημίωρο, με τον Dow στην πρώτη ώρα με απώλειες δεν συνέβαλλε στην αύξηση της διάθεσης για ρίσκο. Συνεπώς, είχαμε πλάγιας κατεύθυνσης τάση στην ΕΕ, με κίνηση χαμηλών τόνων και κλίσεων διεθνώς που δεν άλλαξε σημαντικά από την ώρα που ξεκίνησαν τα αμερικανικά  χρηματιστήρια.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα είχαμε, αυτή τη φορά, απόλυτο  συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική με ευχάριστη ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια στο μέγεθος της ανόδου, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του  +0,6% μετά τις 4 πρώτες ώρες, δεν άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος αλλά η υπεροχή της ζήτησης στις δημορασίες έφερε στο φινάλε το +1,02%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,99 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 8 από τα blue  chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 46,520 από 46,075 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν από τα blue chip, για τα κέρδη τους άνω του +2,50% οι ΑΡΑΙΓ +9,16%, ΜΟΗ +7,61%, ΒΙΟ +5,53%, ΕΛΠΕ +4,37%, και ΕΥΔΑΠ +2,50%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση πάνω από -1,5% εμφανίζονται οι ΟΤΕ -4,26%, ΕΧΑΕ -2,07%, ΜΥΤΙΛ -1,75%, ΣΑΡ -1,53%, και ΤΕΝΕΡΓ -1,53%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 2,635 από 2,073 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΕΤΕ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,816% από 0,836% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,31%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,76% από +1,12%, την ΕΤΕ στο +6,09% από -3,24%, ΕΥΡΩΒ στο +2,31% από -1,28% και την ΠΕΙΡ στο -1,71% από -8,81%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +0,96% από -0,25%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (16 από 9) έναντι των καθοδικών (8 από 15) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,02% οδηγήθηκε στις 658,42 από 651,77 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1565,74 από 1549,78 με άνοδο +1,02%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,288 από 93,551 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,635 από 2,073 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 63 από 42, των καθοδικών 27 από 61 και οι αμετάβλητες ήταν 28 από 26.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μέρα που η διατήρηση οριακού discount στα ΣΜΕ του 25άρη θα δικαιωθεί

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,02 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 15,96 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1545,08 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:33. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:05 και ήταν οι 1574,66 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1559,25. Το κλείσιμο στις 1565,74 από 1549,78 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,03% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,051 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1131 συμβόλαια με ανώτερο τις 1571,00 μονάδες, κατώτερο τις 1535,00 και τελευταίες πράξεις στις 1562,00 από 1547,50 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 3925 από 3711. Επίσης διακινήθηκαν 354 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1569,50 μονάδες, κατώτερο τις 1545,00 και τελευταίες πράξεις στις 1564,00 από 1548,00 μονάδες την Τρίτη, τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 708 από 675.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ελαφρά χαμηλότερο από της Τρίτης. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια την προηγούμενη για τιμή εξάσκησης στις 1525 και τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 10 σ συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1450 και τις 1600 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης αλλά ξεκίνησε το ενδιαφέρον για την πρώτη σειρά του 2021. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 12.000 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 6.000 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 3.500 για ΜΠΕΛΑ και στα 550 για ΟΠΑΠ.                                                                                                           

Η αγοραία συναίνεση για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης από την πλευρά της στατιστικής ανάλυσης ορίζονται, ως πλησιέστερη αντίσταση στις 1577 – 1585 και η αμέσως επόμενη στις 1608 – 1617 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 1521 και η αμέσως επόμενη στις 1476 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση στις 1446 μονάδες.

Μετά την εκτίναξη στις τιμές και τους όγκους τη Δευτέρα υπάρχει η σταθερή αποκλιμάκωσή τους στις συνεδρίες που ακολούθησαν και αρχίζουν ο εγχώριοι παράγοντες να στρέφονται σε ζητήματα που αφορούν κύρια τα εσωτερικά της αγοράς και της χώρας. Η υποψία πως  οι ρυθμοί δείχνουν επιστροφή σε όγκους που αντιστοιχούν σε τζίρους των 50 εκατ. ευρώ έχει μειώσει τα όρια των εκτιμήσεων στην περίπτωση συνέχειας στην τρέχουσα άνοδο.

Από τις επισημάνσεις της  Merit Sec. ξεχώρισαν τα ακόλουθα:

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 620 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 668 μονάδες (ΚΜΟ 200). Η Coca Cola Hellenic ανακοίνωσε σήμερα τα βασικά μεγέθη 3ου τριμήνου.

Η Τουρκία εξέδωσε δύο αντι-Navtex, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης τεσσάρων Νησιών του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Λήμνο, Χίο και Σάμο). Επίσης, νέα ΝAVTEX εκδόθηκε για το Τουρκικό ερευνητικό ‘Oruc Reis’. Η νέα οδηγία αφορά περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, που θα του δίνει την δυνατότητα να συμμετέχει σε Τραπεζικές Α.Μ.Κ. Επιπλέον η Κυβέρνηση προετοιμάζει, με ορίζοντα την Άνοιξη του 2021, τον ‘Ηρακλή 2’, στον οποίο θα ενταχθούν και τα νέα ΜΕΑ που δημιουργήθηκαν στην πανδημία.

Η Moody΄ς αναβάθμισε σε ‘Baa2’, από ‘Baa3’ τα καλυμμένα ομόλογα της Eurobank και σε ‘A3’. από ‘Baa1’ τα καλυμμένα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στείλει σήμερα στους Φορείς εκπροσώπησης της Αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το σχέδιο των προτάσεων του για το κλείσιμο του ελλείμματος των €284 εκατ. στον Ειδικό Λογαριασμό (ΕΛΑΠΕ) που αποζημιώνει τους Ηλεκτροπαραγωγούς και οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται επιμερίζουν το βάρος σε όλη την Αγορά για το κλείσιμο της ‘μαύρης τρύπας’. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από Παραγωγούς των ΑΠΕ, έκτακτο μέρος του κόστους θα επωμιστούν και οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την καθιέρωση κάποιας μορφής χρέωσης, πλην των Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση”. 

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η αναδιάρθρωση των δεικτών της  MSCI υποβαθμίζει την ΜΟΗ στον δείκτη των small caps, όπου προστίθενται τα ΕΛΠΕ και αφαιρείται η ΕΧΑΕ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον δείκτη MSCI Standard Greece απομένουν πλέον μόνο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ. Η αισιοδοξία παραμένει, ωστόσο η κλίση της ανόδου αναμένεται χαμηλή για τον ΓΔΧΑ.  Η παραμονή πάνω από τις 630 μονάδες  για τις επόμενες συνεδριάσεις, είναι ένα θετικό σημάδι για την συνέχεια. Σταθερά στο προσκήνιο η πορεία των κρουσμάτων”. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Παρά την πτωτική τάση της περασμένης εβδομάδας, ο καταιγισμός θετικών ειδήσεων κατάφερε να επαναφέρει με τον πιο επιθετικό τρόπο, το αγοραστικό σήμα στην Ελληνική Αγορά.

Η νίκη Biden, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση – έκπληξη από την Moody’s και φυσικά οι προοπτικές που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της Pfizer για το εμβόλιο κατά του Covid-19, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη στην καταγραφή μιας ιστορικής συνεδρίασης (+11,46%) με την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Αύγουστο του 2011 (+14,37%).

Όσον αφορά την χθεσινή ανακοίνωση του MSCI, η μετοχή της Motor Oil, όπως και αναμενόταν από την Αγορά, θα διαγραφεί από τον MSCI Standard και θα προστεθεί μαζί με την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων στον MSCI Small Cap, από τον οποίο επίσης διαγράφεται η μετοχή των ΕΧΑΕ. Όλες οι αλλαγές θα λάβουν μέρος στην δημοπρασία κλεισίματος της 30ης Νοεμβρίου και τίθενται σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Στον ΚΜΟ των 200 ημερών και τις 660 μονάδες φαίνεται να έχει “κολλήσει” ο Γενικός Δείκτης, με την Αγορά να έχει προσεγγίσει το άνω εύρος της συσσώρευσης στις 670 μονάδες. Η ζώνη τιμών 660 – 670 μονάδων αποτελεί, πλέον, την ουσιαστικότερη αντίσταση, η οποία φαίνεται να “χωνεύει” με άνεση, προς το παρόν, τα μεγάλα κέρδη της προχθεσινής συνεδρίασης.

Διαγραμματικά η Αγορά εμφανίζει ισχυρά επίπεδα στηρίξεων στις 625 – 620 μονάδες, όπου και εντοπίζεται ισχυρή συμβολή των σημαντικότερων ΚΜΟ, σε συνδυασμό με την μέση του “κεριού” της Δευτέρας και αποτελεί εξαιρετικά καλό επίπεδο εισόδου σε περίπτωση οπισθοχώρησης.

Αντιστοίχως και στην περίπτωση του δείκτη Τραπεζών, η τεχνική εικόνα άλλαξε άρδην μετά το “εκρηκτικό κοκτέιλ” θετικών ειδήσεων. Η περιοχή των 320 μονάδων αποτελεί το πρώτο επίπεδο αντίστασης για τον κλαδικό δείκτη, με κρισιμότερο αυτό των 350 μονάδων, μέχρι το “ταβάνι” της μετά Covid περιόδου των 400 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης, στις 290 μονάδες εντοπίζεται η κοντινότερη στήριξη, με τις 280 μονάδες να αποτελούν όπως και στην περίπτωση του ΓΔ, εξαιρετικό τεχνικό σημείο εισόδου.

Η αφομοίωση των θετικών ειδήσεων στις τιμές των μετοχών φαίνεται να ολοκληρώνεται σιγά – σιγά, με τους τζίρους συναλλαγών να επανέρχονται σε συνηθισμένα επίπεδα.

Το stock picking ενδέχεται να συνεχιστεί σε διάφορους μετοχικούς τίτλους, ειδικότερα αυτούς που έχουν πιεστεί θεμελιωδώς από την πανδημία των τελευταίων μηνών, με τις Διεθνείς Αγορές να παραμένουν στην θέση του οδηγού καθορίζοντας την τάση και στην Εγχώρια Αγορά”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών βρέθηκαν αρχικά στο υψηλότερο επίπεδο σε βάθος δύο χρόνια σήμερα Πέμπτη 12/11, ενισχυμένες από συνεχείς παγκόσμιες προσπάθειες τόνωσης των οικονομιών και από τις ελπίδες για εμβόλιο κοροναϊού, αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο διόρθωσης προς χαμηλότερα επίπεδα. Η εξέλιξη των συναλλαγών τους δικαίωσε.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, αρχικά αυξήθηκε +0,44%, πλησιάζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2018. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο -0,14%. Οι κινεζικές μετοχές είδαν τον δείκτη των blue chip CSI300 ψηλότερα +0,37%. Στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο -0,96%. Οι μετοχές στην Ιαπωνία έδωσαν στον ΝΙΚΚΕΙ άνοδο +0,62% σε υψηλό 29 ετών. Στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο +0,68%

Οι Αυστραλιανές μετοχές κινήθηκαν από την αρχή αντίθετα από την αρχική τάση στην περιφέρεια και έπεσε -0,31% καθώς η πτώση των τιμών του χαλκού έπληξε τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης. Στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο -0,49%. Τα μελλοντικά συμβόλαια μετοχών S&P 500 μειώθηκαν -0,15% αργότερα ήταν στο -0,67% και στις 8:20 δική μας ώρα ήταν στο -0,61%.

Τα συμβόλαια πετρελαίου σημείωσαν άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των δύο μηνών λόγω της αισιοδοξίας για ένα εμβόλιο και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.