Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Τροπολογία που περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στο χωράφι, νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση των ανακτήσεων πακέτων κρατικών ενισχύσεων του παρελθόντος, καθώς και το νέο καθεστώς για τους συνεταιρισμούς βρίσκονται στην τρέχουσα νομοθετική «ατζέντα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αρχής γενομένης από τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χθες ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης γνωστοποίησε ότι με τροπολογία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα ενταχθεί στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού της πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοπαραγωγή (net – metering) από φωτοβολταϊκά που μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο προς πώληση. Συγκεκριμένα προβλέπεται η αύξηση από 20% σε 75% στο ποσοστό πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά στο δίκτυο που θα μπορούν να διοχετεύουν οι αγρότες που πραγματοποιούν ιδιοπαραγωγή.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, η τροπολογία αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή έπειτα και από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. «Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λύσει ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος όσον αφορά το κόστος παραγωγής» ανέφερε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης γιατί έτσι αυξάνεται η δυνατότητα οικονομικής απόσβεσης της επένδυσης.
Στο μεταξύ, έτοιμα για διαβούλευση στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένεται να είναι δύο νομοσχέδια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρώτο αφορά τις πολυαναμενόμενες αλλαγές στο καθεστώς των συνεταιρισμών -λεπτομέρειες του οποίου ωστόσο δεν γνωστοποίησε χθες ο υπουργός- και το δεύτερο θα είναι ένα «πολυνομοσχέδιο» στο οποίο θα εντάσσονται διάφορα θέματα του υπουργείου μεταξύ των οποίων και ρύθμιση για να καλυφθεί ένα μέρος από το ποσό των ανακτήσεων κρατικών ενισχύσεων παρελθοντικών ετών.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βορίδης, «για ένα τμήμα των ποσών που πρέπει να ανακτηθούν βρισκόμαστε σε αρκετά ώριμη φάση ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές. Στην παρούσα φάση υπάρχει επικοινωνία με την Ε.Ε. και σύντομα η σχετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη. Το τμήμα αυτό που είναι έτοιμο θα μπορεί να αποτελέσει “μοντέλο” και για τη διαχείριση και των υπόλοιπων εκκρεμοτήτων των κοινοτικών κυρώσεων».