Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Την άμεση ρύθμιση του συνόλου των κόκκινων δανείων και όχι μόνον εκείνων που αφορούν στην πρώτη κατοικία ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών και συμφώνησε η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό εκτός από την εκκρεμότητα με το βαθμό προστασίας της πρώτης κατοικίας, κυβέρνηση και θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν μέχρι το Σάββατο στον τρόπο αντιμετώπισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), το ύψος των οποίων φθάνει σε 100 δισ. ευρώ.
Μετά τη διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών χθεσινή συνάντηση που είχαν από τη μία πλευρά οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την άλλη οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει επέλθει συμφωνία ώστε τα δύο δισ. ευρώ να έχουν απελευθερωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το Euro Working Group.
Υπό αυτά τα δεδομένα, άλλο ένα νομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» βρίσκεται προ των πυλών. Η νομοθέτηση των «καυτών» θεμάτων -προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και 100 δόσεις- αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πιθανότατα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 23 Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη μια από συνεδρίαση του Eurogroup.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το νέο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει και αρκετά από τα προαπαιτούμενα της 2ης λίστας, κάτι που φέρεται να έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για άμεση εκταμίευση -υπό την προϋπόθεση φυσικά της «συμμόρφωσης» της ελληνικής πλευράς- των δύο δισ. ευρώ της υποδόσης, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στο… ορατό μέλλον άρχισε να φαίνεται πλέον καθαρά και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Χθες, στο πλαίσιο των επαφών που είχαν τα κλιμάκια της τρόικας με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια οι… διαθέσεις των δανειστών.
Η πρόθεση για δημιουργία ενός Ταμείου για τις κύριες συντάξεις και ενός Ταμείου για τις επικουρικές ήταν περίπου… προεξοφλημένη.
Η πληροφορία όμως περί απαίτησης των δανειστών για καταβολή μειωμένης σύνταξης μέχρι να συμπληρώνει κάποιος το 67ο έτος της ηλικίας του, έστω και αν διαψεύστηκε στη συνέχεια με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, κατέδειξε ότι το μέτωπο του ασφαλιστικού έχει ήδη ανοίξει και δεν αναμένεται να κλείσει άμεσα.
Με το που επέστρεψε από το Λονδίνο στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών μετέβη κατευθείαν χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας προκειμένου να υποδεχθεί -μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη- τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών.
Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, καθώς η πολύωρη χθεσινή διαπραγμάτευση άφησε μέτωπα ανοικτά.
Στο περιθώριο των χθεσινών συζητήσεων, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι η συμφωνία θα υπάρξει μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα (σ.σ.: χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη που όρισε την Παρασκευή ως ημερομηνία σταθμό).
Σε κάθε περίπτωση, καταληκτική ημερομηνία είναι η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Οχι μόνο γιατί τότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση (σ.σ.: είναι η παράταση που δόθηκε με την περίφημη τροπολογία και η οποία αφορά τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης μετάταξης από τις επιχειρήσεις του κλάδου), αλλά και γιατί στις 16 Νοεμβρίου η σύνοδος των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euro Working Group) θα πρέπει να επικυρώσει το κλείσιμο της πρώτης λίστας και να απελευθερώσει την 1η υποδόση.
Και στη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση κυριάρχησε η «μάχη της λεπτομέρειας». Πρόκειται ουσιαστικά για μια μάχη αριθμών, από την οποία όμως θα εξαρτηθεί το πόσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» θα προστατευτούν, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα.
Πρακτικά, οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν αφορούν:
1. Τη διάρκεια ισχύος του νομοθετήματος που θα υπάρξει. Εχει καταστεί σαφές από τον Οκτώβριο ότι η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό δεν θα διαρκεί στο διηνεκές, αλλά θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως. Το ποια θα είναι, αποτελεί ακόμη ανοικτό ζήτημα.
2. Το αν ακόμη και αυτοί που θα μπουν στο «δίχτυ προστασίας» θα πρέπει να πληρώνουν ένα κομμάτι του εισοδήματός τους προκειμένου να παραμείνουν στο απυρόβλητο (σ.σ.: τη σχετική πληροφορία είχε δημοσιεύσει η «Ν»). Πρόκειται για επαναφορά της «ρύθμισης Χατζηδάκη», κάτι που παραμένει στο τραπέζι.
3. Το αν δεν θα υπάρξει καμία προστασία για όσους πάρουν δάνειο από εδώ και στο εξής προκειμένου και οι τράπεζες να προχωρήσουν με λιγότερο… δισταγμό σε νέες χορηγήσεις.
4. Το ποια θα είναι τα τελικά κριτήρια τα οποία και θα καθορίσουν το ποσοστό των δανειοληπτών που θα ζήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς τον φόβο του πλειστηριασμού. Τα κριτήρια δεν είναι άλλα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου (σ.σ.: οι πληροφορίες εξακολουθούν να την τοποθετούν στην περιοχή των 160.000-180.000 ευρώ), το εισόδημα (πιθανότατα η αφετηρία θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα των 30.000 ευρώ τουλάχιστον για τον εργένη), αλλά και τη συνολική αξία της περιουσίας.
Οι 100 δόσεις
Για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων που ζητούν οι δανειστές, η ελληνική πλευρά προβάλλει συνεχώς τον κίνδυνο απώλειας φορολογικών εσόδων.
Στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (επάνω) έχει στοιχεία τόσο για τη μέχρι τώρα απόδοση του μέτρου (σ.σ.: ο φετινός εισπρακτικός πήχης έχει ανέβει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ) όσο και για τις προοπτικές, καθώς οι 100 δόσεις είναι προγραμματισμένο να φέρνουν ζεστό χρήμα στο ταμείο μέχρι και το 2023.
Η συμβιβαστική λύση, ο οφειλέτης να έχει ένα περιθώριο της τάξεως των 20-30 ημερών στη διάθεσή του για να πληρώνει τα «τρέχοντα», έτσι ώστε να μη χάνει τη ρύθμιση, μοιάζει αυτή τη στιγμή η επικρατέστερη, πιθανότατα με την ελληνική υποχώρηση ότι αυτό το διάστημα θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Σχέδια για έξοδο στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2016
Η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του 2016, όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είχε συναντήσεις επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές.
«Ηταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαιοποίηση [των τραπεζών] και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά» είπε.
«Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ], καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλιγκ, σημείωσε ότι ο ΕSM θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τους οικονομικούς όρους του ελληνικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας όμως ότι ένα κούρεμα χρέους δεν βρίσκεται στα χαρτιά.
«Τα κράτη-μέλη θα αξιολογήσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά και θα αποφασίσουν εάν θα έλθουν σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο κ. Ρέγκλιγκ.
Αναφερόμενος όμως στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος», τόνισε ότι «η γνώμη μου είναι πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται», υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Διαρροές και διαψεύσεις για το ασφαλιστικό
Μπορεί οι πληροφορίες να επιμένουν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τελικώς στη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως το θέμα έχει ήδη αρχίσει να ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση.
Στο ίδιο κεντρικό ξενοδοχείο που διαπραγματεύονταν χθες οι δύο υπουργοί με τους εκπροσώπους των δανειστών, πραγματοποιήθηκε και το «τετ α τετ» του γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαου Φράγκου με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Οι διαρροές που ακολούθησαν έφερναν τους δανειστές να απαιτούν:
1. Ενα ταμείο κύριας ασφάλισης
2. Ενα ταμείο επικουρικής ασφάλισης
3. Μείωση συντάξεων ειδικά για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος.
Η δημοσίευση των διαρροών υποχρέωσε το υπ. Εργασίας να εκδώσει διάψευση αναφέροντας ότι «ο κ. Φράγκος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κατά τη συνομιλία με οικονομικούς συντάκτες αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων». Σε κάθε περίπτωση, το ασφαλιστικό έχει ανοίξει για τα καλά και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι και οι πρώτες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Οσο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Αλλη πληροφορία πέραν του ότι θα φορολογηθούν τα τυχερά παιχνίδια δεν είχε διαρρεύσει ούτε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ούτε από το μέτωπο των δανειστών μέχρι αργά χθες το βράδυ.