Από την έντυπη έκδοση
* Αν το σκεφτούμε ψύχραιμα, το επενδυτικό κοινό έχει δίκιο που επιλέγει με αυτόν τον τρόπο τα επενδυτικά του κριτήρια. Όταν δηλαδή δεν υπάρχει από τη ροή των ειδήσεων κάτι που να έχει οικονομικού περιεχομένου βαρύτητα, επιλέγεται η παρακολούθηση της τάσης που επικρατεί για τις μετοχές διεθνώς. Αν, όμως, υπάρχουν ενδείξεις για την εμφάνιση μιας αρνητικής εξέλιξης, το ρίχνουν στις ρευστοποιήσεις καλού κακού, για να είναι σίγουροι πως δεν θα εγκλωβιστούν σε ένα πτωτικό σπιράλ. Οι δε ημέρες ανεξάρτητης κίνησης προκύπτουν από τις ανάγκες των μετοχών με βάση τη στατιστική τους εικόνα και τις διεκπεραιώνουν οι market makers. Πρόσφατα είδαμε την εξέλιξη του τραπεζικού δείκτη όταν έγινε γνωστή η πιθανότητα να αλλάξουν θέσεις οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στους δείκτες MSCI.
* Στις τρεις πρώτες συνόδους του Νοεμβρίου υποχώρησαν υπολογίσιμα και από τις 544 μονάδες στις 31/10 ο δείκτης τους στις 5 Νοεμβρίου χτύπησε τις 472. Από εκεί, ως αντίδραση στη γρήγορη υποχώρηση, ο δείκτης επέστρεψε σε τρεις συνεδριάσεις ως τις 548, για να καταλήξει την περασμένη Παρασκευή στον πυθμένα των 442 μονάδων. Τιμές χαμηλότερα αυτών των επιπέδων έχει εμφανίσει στον βίο του στο ευρώ σε πέντε μόνο συνεδριάσεις, από τις 8 ως τις 12 Φεβρουαρίου του 2016! Συνεπώς, είναι λογικό να προκληθεί ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα μια αντίδραση και ήταν ακριβώς αυτή που συνέβαλε στην τελευταία σύνοδο ώστε να μειωθούν οι απώλειες του μέσου όρου την τελευταία ώρα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η αγορά μας δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί αν δεν αποκτήσει χαρακτηριστικά ανεξαρτησίας η οικονομική μας ανάπτυξη.
* Οι πιέσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια, αργά ή γρήγορα, θα γίνουν κυρίαρχη σκέψη στους θεσμικούς, που αυτή την εβδομάδα θα τους απασχολήσει το Brexit. Οι τιμές των δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια, μετά την κορυφή στις αρχές Οκτωβρίου, υποχώρησαν σημαντικά μέσα στον ίδιο μήνα και αντέδρασαν κατόπιν. Αλλά, η κορυφή στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ήταν αρκετά χαμηλότερα από την προηγούμενη και αμέσως μετά ξεκίνησε μια πτώση, που τους έφερε σε τιμές που αντιστοιχούν στο μέσο της διακύμανσής τους στον μήνα. Εκτιμούμε ότι θα συσσωρεύουν εκεί ως τη μέρα που θα ορίσει το κλίμα ως το τέλος του έτους και δεν είναι άλλη από εκείνη της συνάντησης των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στο περιθώριο της συνάντησης του G20, στο τέλος του μήνα.
* Εδώ ο Γ.Δ. κορύφωσε (γρηγορότερα) στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Στην οκτωβριανή βουτιά έγραψε χαμηλό στις 610 μονάδες, αλλά οι κορυφές από κάθε περιστασιακή αντίδραση ορίστηκαν λίγο ψηλότερα και από τότε συσσωρεύει. Το πιθανότερο είναι τώρα, που και τα διεθνή συσσωρεύουν, να συνεχίσει αυτή την πλάγια κίνηση με σκαμπανεβάσματα χωρίς διαφυγή από τη ζώνη 610-650. Η επικέντρωση σε μετοχές επιλεκτικά είναι η βάση της επενδυτικής τακτικής των θεσμικών της ομάδας όσων θεώρησαν «σίγουρη» την έξοδο των τραπεζικών blue chips από τον MSCI Standard Greece. Τώρα θα προεξοφλήσουν τις εισροές κεφαλαίων στις μετοχές που απέμειναν σε αυτόν. Η συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ, αν απελευθερώσει τις αγορές από το βάσανο των εντάσεων στις εμπορικές σχέσεις των οικονομικών γιγάντων του πλανήτη, θα αλλάξει το κλίμα και εδώ.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
* Λύπη προκαλεί η διαπίστωση ότι οι Έλληνες πολίτες διατηρούν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του 20ού αιώνα την ώρα που ο κόσμος «αλλάζει πρόσωπο» από την εγκατάσταση της νέου τύπου βιομηχανικής παραγωγής. Υποκρισία στα πολιτικά επιχειρήματα αν αυτό βολεύει τον υποκριτή και το ακροατήριό του. Επιλεκτική μνήμη όταν αναφέρονται στο παρελθόν. Μισαλλοδοξία στον τρόπο έκφρασης, ώστε να τροφοδοτείται το ασυνείδητο των ατόμων με προδιάθεση για ακραίες συμπεριφορές, που φιλοξενούν οι ομάδες δράσης όλων των κομμάτων. Αυτά αποτύπωσαν ως κατάσταση οι εικόνες από τον εορτασμό (;) για το «Πολυτεχνείο». Μια περίοδο όπου φάνηκε πως το συναίσθημα από την υπερβολική καταπίεση, χωρίς πολιτική καθοδήγηση ουσιαστικά, μπορούσε να γεννήσει πολιτική αντίδραση, αλλά όχι πολιτική δράση με αποτελέσματα. Από τους πολιτικούς της Μεταπολίτευσης έγινε «επέτειος μνήμης». Αυτοί πήραν την εξουσία, περιμένοντας να πέσει η δικτατορία από τα λάθη της. Έκτοτε, είτε κυβερνούν είτε αντιπολιτεύονται, ψάχνουν για τα λάθη των αντιπάλων. Αν δεν υπάρχουν, τα «κατασκευάζουν» και περιμένουν υστερόβουλα «τη σειρά τους».
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης