Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Σακκά
[email protected]
Μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 σκευάσματα, εκ των οποίων περισσότερες από 1.100 είναι λανθασμένες, περιέχει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας. Εκ πρώτης όψεως, η νέα ανατιμολόγηση φαίνεται να επιφέρει μια συνολική εξοικονόμηση μόλις 1,6%-1,7% στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ήτοι περί τα 35 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός έχει ανησυχήσει έντονα κυρίως τις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων, καθώς παρότι βρήκαν «ευήκοα ώτα» σε ΕΟΦ και υπουργείο Υγείας όταν τους εξέθεσαν το πρόβλημα -ελλείψει σχετικής έγκρισης από τους θεσμούς (έχουν ενημερωθεί σχετικά από τις βιομηχανίες φαρμάκων)- δεν είδαν καμιά διαφοροποίηση στο τρέχον δελτίο σε σχέση με τις τιμές που ανάρτησε ο ΕΟΦ πριν από μερικές εβδομάδες.
Το δελτίο περιέχει τις τιμές από περίπου 8.000 φάρμακα, τα οποία και πέρασαν από τη διαδικασία ανατιμολόγησης. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι οι λανθασμένες τιμές για πάνω από 1.100 φάρμακα, κυρίως μη προστατευμένα, εκ των οποίων λίγο περισσότερα από 300 είναι off patent και υποχώρησαν κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.
Τα προαναφερθέντα σκευάσματα προκάλεσαν έτσι και τη δραματική υποχώρηση των αντίστοιχων τιμών γενοσήμων, που τιμολογούνται στο 65% των τιμών των φαρμάκων αναφοράς. Επίσης υπάρχουν περί τα 290 γενόσημα τα οποία έχουν υποχωρήσει κάτω και απ’ το 65% των τιμών των σκευασμάτων αναφοράς.
Συνολικά 2.200-2.300 φάρμακα τιμολογήθηκαν με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, εκ των οποίων περίπου 780 είναι φάρμακα υπό προστασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει ήδη απευθυνθεί εκ νέου στους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να λάβει το «πράσινο» φως ώστε να προχωρήσει σε διορθωτικό δελτίο. Η έκδοση διορθωτικού δελτίου προβλέπεται εξάλλου και από την υπουργική απόφαση της ανατιμολόγησης. Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ήδη μια τέτοια πρόταση έχει απορριφθεί σε πρόσφατη συνάντηση με τον Τζιουζέπε Καρόνε, εκπρόσωπο των θεσμών σε θέματα υγείας.
Σημειώνεται ότι το παρόν δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και ισχύει για τις φαρμακευτικές ΚΑΚ, τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, από 2/1/2018, για τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς από 22/1/2018 και για τα φαρμακεία από 22/2/2018.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, πέρα από τις πιέσεις στις τιμές, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα clawback και rebate. Οι τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι το έτος θα κλείσει με επιβαρύνσεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ καθώς μόνο τον Οκτώβριο η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ.
Έτσι, για το σύνολο του έτους εκτιμάται τελικά το clawback για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη στα 500 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για περίπου 430-440 εκατ. ευρώ, με επίσης περί τα 440-450 εκατ. ευρώ rebate. Σε συνδυασμό με την υπέρβαση στα νοσοκομειακά φάρμακα, αναμένεται ρεκόρ επιβαρύνσεων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, από το βήμα του συνεδρίου της ΕΣΔΥ, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όριά της και έδωσε την πραγματική διάσταση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην αγορά του φαρμάκου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις υποχρεωτικές επιστροφές rebate και clawback, που κάθε χρόνο αυξάνονται δραματικά, απειλώντας πλέον τη βιωσιμότητα πολλών φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή, το 60% των ελληνικών παραγόμενων φαρμάκων είναι ζημιογόνα και κινδυνεύουν με απόσυρση και υποκατάσταση από άλλα εισαγόμενα ακριβά πρωτότυπα.