Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνει πλέον τα πορτοφόλια των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ να αισθάνονται ήδη την πίεση.
Στην Ιταλία, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 20% το τελευταίο τρίμηνο και αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά γρήγοροι στην αύξηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές », τονίζει ο Ιταλός υπουργός και προειδοποιεί ότι οι πολίτες «δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα».
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης από τις τιμές ρεκόρ στην ηλεκτρική ενέργεια-οι οποίες τριπλασιάστηκαν στα 172,78 ευρώ ανά κιλοβατώρα το τελευταίο εξάμηνο. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε δραστικά μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών με προσωρινές φορολογικές περικοπές, περιορίζοντας το ποσοστό αύξησης των τιμών και αποκομίζοντας περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ,για την αναδιανομή τους στους καταναλωτές. Ο στόχος είναι να κρατηθούν λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα του 2018. «Θα μειώσουμε τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας για να ωφεληθούν οι καταναλωτές», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Οι εταιρείες πυρηνικής ενέργειας απείλησαν μάλιστα να κλείσουν τους αντιδραστήρες τους – οι οποίοι παρέχουν περίπου το ένα πέμπτο της ενέργειας στην Ισπανία -αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο σχέδιό της.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μέρ δήλωσε ότι εξετάζει την επέκταση σε νέους δικαιούχους του ενεργειακού κουπονιού που χορηγείται μία φορά το χρόνο στα φτωχότερα νοικοκυριά.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνδεδεμένες με τις κλιματικές πολιτικές της ΕΕ. «Οι πολίτες αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις», τόνισε η Άννα Ζαλέβσκα , ευρωβουλευτίνα του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στην Πολωνία. «Πρώτα απ ‘όλα, ρωτούν για τις αυξήσεις των τιμών σε όλους τους τομείς, γιατί αυτοί είναι που θα πληρώσουν τον τελικό λογαριασμό. Είναι αυτοί που δυστυχώς θα πληρώσουν για τις φιλοδοξίες της ΕΕ ».
Η Κομισιόν επιμένει πάντως ότι για την αύξηση των τιμών δεν φταίει το Σύστημα Εκπομπών της ΕΕ, το οποίο οδήγησε στον υπερδιπλασιασμό του κόστους εκπομπής ενός τόνου CO2 , τον τελευταίο χρόνο ,αλλά σε μεγάλο βαθμό, στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και στα διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν
Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε μάλιστα από το βήμα της Ευρωβουλής τη στήριξή της στην «Πράσινη Συμφωνία», που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, τονίζοντας ότι οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινότητας θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Η φον ντερ Λάιεν δεν κατάφερε όμως να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος της στρατηγικής για το κλίμα, τόνισε ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να γίνουν προσιτές για όλους ».
Φόβος για «κίτρινα γιλέκα»
Ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Φίλιπ Λαμπέρτ ,απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο που υπάρχει να υπονομευτεί η «Πράσινη Συμφωνία», εάν το κόστος βαρύνει τη μεσαία τάξη», τόνισε: « Είναι δυνατόν να μην το σκεφτόμαστε ; Είμαστε τόσο ηλίθιοι; »
Η γαλλική εφημερίδα Les echos σημειώνει μάλιστα ότι όχι μόνο στη Γαλλία ,αλλά σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «εκφράζονται φόβοι για εμφάνιση και πάλι του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων», λόγω της εκτίναξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. «Οι ηγέτες της ΕΕ φοβούνται την επανεμφάνιση παρόμοιων κινήσεων», γράφει η γαλλική εφημερίδα θυμίζοντας ότι σχετικές διαδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ισπανία, μια χώρα όπου η ηλεκτρική ενέργεια ήταν ήδη η πέμπτη ακριβότερη στην ΕΕ στο τέλος του 2020.
Μ.Ψ.