Skip to main content

Ομόλογα και πετρέλαιο περιόρισαν τα κέρδη στις ευρωαγορές

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω του συνεχιζόμενου sell off στην αγορά των ομολόγων, αλλά και των πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 338,23 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,34% στις 6.753 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,24% στις 10.693 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,43% στις 4.508 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,22% στις 8.658 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,75% στις 16.686 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Siemens ενισχύθηκε κατά 0,83% χάρη στη συμφωνία για την εξαγορά της Mentor Graphics έναντι 4,5 δισ. δολαρίων. Άλμα της τάξης του 7,8% σημείωσε και η μετοχή της Intrum Justitia, στον απόηχο των σχεδίων συγχώνευσης με τη Lindorff.

«Το τρέχον επενδυτικό περιβάλλον συνδιαμορφώνεται από τις προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού, τον κίνδυνο του προστατευτισμού και τη διαδικασία της περαιτέρω φιλελευθεροποίησης» επισήμανε ο Κρις Γουέστον, αναλυτής της IG Index, σχολιάζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Το παραπάνω μίγμα διανθίζεται και από την προοπτική της δημοσιονομικής τόνωσης, η οποία οδηγεί το αμερικανικό νόμισμα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών. Ισχυρές πιέσεις ωστόσο, δέχεται η αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται σε υψηλό πολλών μηνών.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,70% στα 42,24 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν πτώση κατά 2,50% στα 43,64 δολάρια.

Οι αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς διαπιστώνουν έλλειψη συναίνεσης μεταξύ του ΟΠΕΚ και των εκτός καρτέλ, χωρών.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα καταγράφει πτώση κατά 1,02% στα 1,2471 δολάρια, ενώ το ευρώ διολισθαίνει κατά 1,16% στα 1,0724 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινείται πτωτικά κατά 1,49% στα 108,28 γεν/δολάριο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,71% στις 17.672 μονάδες, με τον δείκτη Topix να σημειώνει κέρδη κατά 1,58% στις 1.400 μονάδες. Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη σημείωσε άνοδο κατά 0,44% στις 3.210 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν αυξήθηκε κατά 0,14% στις 545,66 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κοντά στην εξαγορά της Mentor Graphics, έναντι 4,5 δισ. δολαρίων, βρίσκεται η Siemens, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. To deal αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη της γερμανικής εταιρείας, καθώς εντός των επόμενων τεσσάρων ετών, εκτιμάται αύξηση των κερδών EBITDA κατά 100 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την άντληση κεφαλαίων, ύψους 13 δισ. ευρώ, εξετάζει η UniCredit SpA, στο πλαίσιο τoυ σχεδιασμού για την κεφαλαιακή της θωράκιση. Σύμφωνα με πηγή, την οποία επικαλείται η Wall Street Journal, η άντληση των κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης νέων μετοχών.

Παράλληλα, πτώση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο του 2016 η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς υποχώρησε κατά 0,8% έναντι αύξησης 1,8% τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Στις χώρες της Ε.Ε., η παραγωγή παρουσίασε μείωση κατά 0,7% έναντι ανόδου 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, σε συζητήσεις για την υπογραφή μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας βρίσκονται Audi και SAIC, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει στον Όμιλο της Volkswagen, εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού βραχίονα με τη SAIC, με στόχο την τόνωση των πωλήσεών της στην κινεζική αγορά.

naftemporiki.gr