Από την έντυπη έκδοση
Με το «όπλο παρά πόδα» βρίσκονται οι τράπεζες για το άνοιγμα των βιβλίων προσφορών, ενώ το αργότερο έως την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την Τράπεζα Πειραιώς. Alpha Bank και Εθνική βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα επιδιώκοντας το κατάλληλο timing, ενώ το book building της Eurobank θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης.
Οι τραπεζίτες δηλώνουν αισιόδοξοι και προσβλέπουν σε ένα γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, για να βελτιωθεί το κλίμα που βάρυνε από την καθυστέρηση, κάτι που αποτυπώθηκε χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ καταγράφεται και στις επαφές με τους επενδυτές, οι οποίοι διατηρούν το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στον κλάδο, αλλά αναμένουν τις εξελίξεις στα ανοικτά μέτωπα που έχει η κυβέρνηση με τους εταίρους.
Ιδανικά, οι άλλες τράπεζες θα προτιμούσαν να έχει κλείσει το βιβλίο της Πειραιώς πριν προχωρήσουν στην αντίστοιχη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνεται, ανά πάσα στιγμή μπορεί να δοθεί η εκκίνηση για το book building. Πάντως, οι τράπεζες έχουν ένα χρονικό «παράθυρο» πέραν της Παρασκευής, που είχε δοθεί ως άτυπη προθεσμία για την ολοκλήρωση των αυξήσεων και για τις τέσσερις.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αξιοποίησης της μικρής παράτασης, θα μπορούσε, αν χρειαστεί, η έγκριση της αύξησης να γίνει σε επαναληπτική γενική συνέλευση. Οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών έχουν οριστεί: της Alpha Bank στις 14 Νοεμβρίου, της Τράπεζας Πειραιώς στις 15 Νοεμβρίου, της Eurobank στις 16 Νοεμβρίου και της Εθνικής στις 17 Νοεμβρίου.
Η Πειραιώς
Η Πειραιώς θα κλείσει το βιβλίο προσφορών το αργότερο έως την Παρασκευή και είναι αισιόδοξη ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στέλεχος της τράπεζας, που τονίζει στο Reuters ότι υφίσταται καλός αριθμός δεσμευτικών προσφορών για τις νέες μετοχές και αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου για την κάλυψη τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα έχει καλύψει 600 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων της.
H Eurobank
H Eurobank αναμένεται σήμερα το απόγευμα να ανακοινώσει τους βασικούς μετόχους (anchor investors), oι οποίοι θα λάβουν μέρος στην αύξηση των 2,12 δισ. ευρώ, με την οποία θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες που προκύπτουν από το stress test, αποφεύγοντας κάθε κρατική βοήθεια, όπως και το αποτέλεσμα του LME. Τo book building θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη και αναμένεται να διαρκέσει ως την Κυριακή.
Alpha Bank – Εθνική
Ανά πάσα στιγμή θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank θα επιδιώξει την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,74 δισ. ευρώ, έχοντας ως «μαξιλάρι» το περίπου 1 δισ. ευρώ που αναμένεται από το LME. H Εθνική Τράπεζα έχει ως στόχο την κάλυψη του βασικού σεναρίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ, προσδοκώντας την κάλυψη περίπου 750 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων.
Η γενική απάντηση του SSM
Οι τράπεζες έλαβαν κατ’ αρχάς μια γενική απάντηση από τον SSM αναφορικά με τα capital plans που υπέβαλαν, με την οποία οι επόπτες «έδειχναν» την άντληση κεφαλαίων από την αγορά για την κάλυψη των αναγκών, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων ανταλλαγής ομολόγων, υποδεικνύοντάς τους να μην υπολογίζουν τις κεφαλαιακές δράσεις τις οποίες πρότειναν.
Το γεγονός αυτό, της γενικής απάντησης και όχι της αξιολόγησης κάθε σημείου του capital plan, δείχνει αφενός ότι προτεραιότητα για τον SSM είναι να ενισχυθούν οι τράπεζες από τις αγορές και να μη στηριχθούν σε άλλες δράσεις, αλλά, σύμφωνα με παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αφήνει ένα παράθυρο ευελιξίας αν μια τράπεζα φθάσει κοντά στον στόχο μέσω της αύξησης να γίνουν δεκτές κάποιες κινήσεις μετριασμού.
Οι προτάσεις ανταλλαγής ομολόγων, πάντως, συνυπολογίζονται σε κάθε περίπτωση και ήδη η Τράπεζα Πειραιώς έχει συγκεντρώσει 600 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο Liability Mechanism Exercise της Eurobank για τίτλους ονομαστικής αξίας 877 εκατ. ευρώ λήγει σήμερα, όπως και της Εθνικής, που ζητεί την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 741 εκατ. ευρώ. Αύριο, 12 Νοεμβρίου, λήγει το LME της Alpha Bank ύψους 1 δισ. ευρώ.
Στα capital plans οι τράπεζες έχουν περιλάβει πωλήσεις στοιχείων του ενεργητικού, όπως θυγατρικές, με βασικότερο asset τη Finansbank, η οποία δεν μπορούσε να γίνει δεκτή επί του παρόντος, αφού η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το 2016.
Η Εθνική πάντως έχει περιλάβει τη θυγατρική της στο μέρος του σχεδιασμού που αφορά την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που θα λάβει για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής -πρόκειται για το 98,5%- που κατέχει στη θυγατρική της στην Αίγυπτο Piraeus Bank Egypt στην Al Ahli Bank of Kuwait (ABK), μετά τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου και τις λοιπές εποπτικές αρχές Αιγύπτου, Κουβέιτ και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. H ABK κατέβαλε τίμημα 149,7 εκατ. δολαρίων για το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην PBE (1,5 φορά τα ίδια κεφάλαια της PBE στις 31 Δεκεμβρίου 2014).
Η συναλλαγή βελτιώνει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς αυξάνει το δείκτη CET-1 κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα pro-forma στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου και ενισχύει τη ρευστότητα του Ομίλου κατά περίπου 140 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Mediobanca ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η Norton Rose Fulbright ως διεθνής νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς για τη συναλλαγή.
Πιέσεις στις μετοχές
Νέα «βουτιά» του τραπεζικού δείκτη χθες στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ευρύτερες εξελίξεις με άκρα επιφυλακτικότητα και να αμφιταλαντεύονται μεταξύ του ρόλου του πωλητή ή -στην καλύτερη περίπτωση- του παρατηρητή.
Ο γενικός δείκτης έχασε χθες 1,65%, σημειώνοντας τελική τιμή στις 672,19 μονάδες, ενώ αυτός των τραπεζών υποχώρησε κατά 12,73% σημειώνοντας τελική τιμή τις 178,51 μονάδες.
Στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις -μόνο μία ανοδική για τον κλάδο- ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά 38,9%.
«Η συνεδρίαση στο Eurogroup της Δευτέρας μετέθεσε χρονικά για λίγες ημέρες τη λήψη αποφάσεων τόσο για τα κεφάλαια που αφορούν τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις όσο και τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία ως “οιονεί όμηρο” της αξιολόγησης από τους δανειστές.
Η καθυστέρηση αυτή, αποτέλεσμα της δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, επαναφέρει τον πολιτικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις πολύπαθες τραπεζικές μετοχές σε συνέχεια εκείνου των προηγούμενων ημερών μετά τις αναγγελίες των γιγαντιαίων reverse split. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση ανοικτού βιβλίου προσφορών από την Τράπεζα Πειραιώς και τη μετάθεση της διαδικασίας από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς αναπόφευκτα συντελείται ετεροχρονισμός των σχετικών διαδικασιών», σημείωναν εκπρόσωποι της αγοράς.
Επιστρέφοντας στη χθεσινή συνεδρίαση, πτώση 16,83% για τον τίτλο της Alpha Bank που έφθασε σε 0,084 ευρώ με συναλλακτική δραστηριότητα 34.337.349 τεμαχίων.
Ποσοστό 8,24% έχασε η μετοχή της Εθνικής (0,490 ευρώ – 10.018.541 τεμάχια), ενώ κατά 18,87% υποχώρησε η Πειραιώς κλείνοντας στο 0,043 ευρώ με όγκο 99.539.141 τεμαχίων. Ο υψηλότερος αριθμός διακινηθέντων τεμαχίων ανήκει στη Eurobank (246.417.021) που χθες έχασε ποσοστό 19,3% φθάνοντας το 0,025 ευρώ.
Ενδιαφέρον για τις τράπεζες
Την προθυμία αρκετών επενδυτών να επενδύσουν στην Ελλάδα διακρίνει ο YΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας όμως ότι οι ανησυχίες περί Grexit ήταν ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις.
Σε δηλώσεις του στο Λονδίνο ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι επιθυμεί από τις τράπεζες να επιστρέψουν στον παλαιό παραδοσιακό τους ρόλο, δανείζοντας τους επενδυτές. Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση, δήλωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι ένα μήνα πριν. Ο κ. Τσακαλώτος προέβλεψε ότι η όλη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα έχει πολύ καλή έκβαση.
Οσον αφορά το χρέος, «χρειαζόμαστε μια περίοδο χάριτος 15-20 ετών» σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ, για να προσθέσει όμως ότι «δεν θα καταλήξουμε πριν από τα Χριστούγεννα σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους». Θεωρεί πάντως ότι η μεταναστευτική κρίση ενισχύει τη θέση της Ελλάδας απέναντι στους πιστωτές.
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Ιουλίου, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει εάν πρόκειται για μια καλή ή κακή συμφωνία. «Στην τακτική των διαπραγματεύσεων, κάποια πράγματα τα κάναμε σωστά και κάποια άλλα λάθος» παραδέχθηκε. «Ημασταν μάλλον αφελείς για το επίπεδο “αναμέτρησης” με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αισθανόμασταν συχνά ότι σε τεχνοκρατικό επίπεδο υπερτερούσαν».