Skip to main content

Προβληματισμός στη Fed για την πορεία του πληθωρισμού

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Federal Reserve, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν σήμερα από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 28-29ης Οκτωβρίου, τονίστηκε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό περιορίζονται, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί θα είναι αρνητική για την ήδη αναιμική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αξιωματούχοι, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί κάτω του στόχου του 2% μεσοπρόθεσμα, την ώρα μάλιστα που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας για 29ο συνεχόμενο μήνα κάτω του στόχου.

Παράλληλα, θετικές είναι οι ενδείξεις στην αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται σε χαμηλά έξι ετών, ήτοι 5,8%, επίπεδο που οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν ως την πλήρη απασχόληση. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 214 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, διατηρώντας τον καλύτερο αυξητικό ρυθμό της τελευταίας 15ετίας.

Ωστόσο, ορισμένα μέτρα για την πορεία της αγοράς εργασίας εξακολουθούν να δείχνουν αδυναμία. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια Αμερικανοί εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης επειδή δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Από αυτούς, το 32% ήταν άνεργοι για έξι μήνες ή περισσότερο.

Αναφορικά με τις συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Fed παρατηρεί ότι οι ξένες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες επιδεινώθηκαν περαιτέρω, ενώ η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι πιο αργή από ό, τι αναμένεται επί του παρόντος. 

Ωστόσο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις της ασθενέστερης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία είναι «πιθανό να είναι αρκετά περιορισμένες», οι συνέπειες των διακυμάνσεων του δολαρίου είναι «μέτριες», και η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης πιθανόν να αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από ό, τι αρχικά αναμενόταν.

Τέλος, τα πρακτικά έδειξαν ότι διευρύνεται η συζήτηση για το αν θα διατηρήσει η Fed τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για ένα «μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η επιτροπή ενέκρινε τελικά την πρόταση από ορισμένους συμμετέχοντες να προσθέσει τη διάταξη με έμφαση στο χρονοδιάγραμμα, η οποία αναφέρει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα.

newsrooom naftemporiki.gr