Skip to main content

Ομόλογα: Σταθεροποιημένες οι αποδόσεις παρά την υπερπροσφορά στην πρωτογενή αγορά

H υπερπροσφορά κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά πιέζει τις τιμές τους προς τα κάτω με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος δανεισμού για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Το φαινόμενο ήταν έντονο σήμερα, καθώς Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και πρωτίστως η Ε,Ε (για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης) προχώρησαν σε εκδόσεις ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ μόνο, φέρεται να άντλησε από τις αγορές περί τα 85 δισ. ευρώ.

Στη Γερμανία μάλιστα, όπου η ζήτηση ήταν μικρότερη των προσδοκιών, παρατηρήθηκε άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

«Αντίβαρο» στις πιέσεις αποτέλεσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς επιβραδύνθηκε η άνοδος του σχετικού δείκτη τον Αύγουστο στο 0,3%, από 0,5% που «έτρεχε» τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε προσδοκίες για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται ότι και η ΕΚΤ έχει χαρακτηρίσει την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη παροδική.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων δεν σημείωσαν σημαντικές διακυμάνσεις σε σχέση με χθες. Έτσι, η απόδοση του 5ετούς κυμαίνονταν στο -0,033% από το -0,031%, του 10ετούς κινήθηκε στο 0,75% και του 15ετούς στο 0,84% από 0,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 194 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,77% από 0,78%, έναντι -0,35% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,12% από 1,11%. 

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ, καθώς η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1820 δολάρια, από το επίπεδο των 1,1808 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1814 δολ.