Skip to main content

«Φλέγεται» η αγορά κατοικιών παγκοσμίως

Με τον πιο γρήγορο ρυθμό από το 2005 αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών.

Η μέση ετήσια μεταβολή των τιμών σε 55 χώρες αυξήθηκε στο 9,2 % τους 12 μήνες- με τον Ιούνιο να κλείνει το 12μηνο- σύμφωνα με την Knight Frank.

Πρόκειται για την ταχύτερη άνοδο που καταγράφηκε από το 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2005. Μάλιστα η άνοδος στις τιμές των κατοικιών είναι αυξημένη από το 4,3% που καταγράφηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε αυτό οφείλεται η «θέρμανση» των αγορών ακινήτων στις περισσότερες χώρες καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά, υπάρχει έλλειψη στέγης και είναι διαθέσιμες οι «φουσκωμένες» αποταμιεύσεις των νοικοκυριών.

Συνολικά, μία στις τρεις χώρες σημείωσε διψήφια αύξηση τιμών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Τουρκία και ο Καναδάς κατέγραψαν αύξηση άνω του 16 %, στις τιμές των κατοικιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Knight Frank.

«Η έκρηξη στην αγορά των κατοικιών που προκλήθηκε από την πανδημία συνεχίζεται», δήλωσε η Kate Everett-Allen, επικεφαλής της διεθνούς έρευνας ακινήτων στη Knight Frank. Ωστόσο, «είναι μια ιστορία που περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αναπτυγμένες οικονομίες όπου τα μέτρα στήριξης έχουν προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και έχουν επιτρέψει σημαντικές εξοικονομήσεις», πρόσθεσε.

Η μέση αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν υπερδιπλάσια στις αναπτυγμένες οικονομίες από ό, τι στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την Knight Frank. Η Ινδία και η Ισπανία ήταν οι μόνες χώρες που κατέγραψαν πτώση.

Πού οφείλεται η άνοδος

Όπως ανέφερε ο Sid Bhushan, οικονομολόγος της Goldman Sachs, οι αγορές κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία «καίγονται» καθώς «τα χαμηλά επιτόκια και η στροφή στην εργασία από το σπίτι τροφοδοτούν τη ζήτηση για κατοικίες».

Επίσης, τα μέσα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2007 για πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που συλλέγονται από την Oxford Economics.

Τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων αντικατοπτρίζουν τις υπερβολικά χαλαρές νομισματικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν από τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η ζήτηση κατοικιών υποστηρίχθηκε επίσης από την αύξηση των εργαζομένων που απασχολούνταν στο σπίτι, ενώ παράλληλα οι αγορές κατοικιών ενισχύθηκαν περαιτέρω χάρη στις μεγάλες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι δαπάνες περιορίζονταν από τους περιορισμούς του Covid-19.

«Ένας λόγος για την άνοδο των τιμών που έχει υποτιμηθεί είναι το γεγονός ότι η προσφορά κατοικιών είναι πολύ περιορισμένη», πρόσθεσε ο Bhushan. Οι διαθέσιμες κατοικίες παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ελλείψεις οικοδομικών υλικών και εργατικού δυναμικού έχουν εμποδίσει την κατασκευή, «επιδεινώνοντας την έλλειψη κατοικιών».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times