Skip to main content

EY: Σε κρίσιμη καμπή ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή

Σε σημείο κρίσιμης καμπής βρίσκεται ο παραδοσιακός ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young (EY) σε περισσότερες από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 57% εκτιμά ότι οι επίδοξοι Οικονομικοί Διευθυντές θα χρειαστεί να αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες, την ικανότητα να δημιουργούν αποδοτικές ομάδες, καθώς και δυνατές σχέσεις με τη διοίκηση, αν θέλουν να προαχθούν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι αλλαγές αυτές αντικατοπτρίζουν το διαρκώς διευρυνόμενο φάσμα αρμοδιοτήτων της θέσης αυτής, καθώς η πίεση από την ψηφιακή τεχνολογία, τον τεράστιο όγκο δεδομένων, τον ολοένα και πιο εξονυχιστικό έλεγχο και τη διαρκή αβεβαιότητα και αστάθεια, συνεχώς αυξάνεται.  

Στην έρευνα τονίζεται επίσης, ότι τα διευθυντικά οικονομικά στελέχη θα χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από πιο δημιουργικά χαρακτηριστικά, όπως η καινοτομία, η ευρηματικότητα, καθώς και η συναισθηματική νοημοσύνη, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εμπνεύσουν και να καλλιεργήσουν την αφοσίωση των στελεχών τους.

Παράλληλα, ο τρόπος επικοινωνίας θα πρέπει να γίνει πιο προσαρμοστικός στα νέα δεδομένα. Τα ψηφιακά μέσα – από τα tweets και τα blogs έως και τα πιο εξελιγμένα κανάλια –  θα αποτελούν πλέον σημαντικά εργαλεία της επικοινωνιακής στρατηγικής του Οικονομικού Διευθυντή με τα ενδιαφερόμενα μέρη, εντός και εκτός της εταιρείας.

Η έρευνα αναδεικνύει παράλληλα, τη σημασία της χάραξης μιας πορείας που θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και ρόλων, προκειμένου να οικοδομηθούν δεξιότητες σε βασικούς τομείς πέραν των χρηματοοικονομικών. Οι Οικονομικοί Διευθυντές που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στη δημιουργία της επόμενης γενιάς διευθυντικών οικονομικών στελεχών.

Η παροχή ευκαιριών προς τα αυριανά ηγετικά στελέχη να διευθύνουν ένα μεγάλο, μετασχηματιστικό για την επιχείρηση έργο, αναγνωρίστηκε ως η κορυφαία πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς των Οικονομικών Διευθυντών από τους μισούς σχεδόν ερωτηθέντες (42%).

Οι συμβουλές και η καθοδήγηση από τον Οικονομικό Διευθυντή του Ομίλου, ή άλλα ανώτερα οικονομικά στελέχη (38%), καθώς και η ανάδειξη της ικανότητας ανάπτυξης ταλέντων σε βασικό δείκτη απόδοσης για τους Οικονομικούς Διευθυντές (38%), αναφέρθηκαν, επίσης, ως βασικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ως προς το εύρος των δεξιοτήτων, ικανότητες όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός και προγραμματισμός (47%) και η εμπειρία από την αγορά και η κατανόηση των παραγόντων δημιουργίας αξίας για τις επιχειρήσεις (43%), αναδείχθηκαν μεταξύ των τριών βασικών στοιχείων που θα χρειαστούν τα μελλοντικά οικονομικά στελέχη για τη μετάβαση στη θέση του Οικονομικού Διευθυντή.

Οι νέες αυτές δεξιότητες ξεπέρασαν άλλες πιο παραδοσιακές, όπως το εύρος των βασικών χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, από τις ελεγκτικές, μέχρι τις φορολογικές και λογιστικές.

naftemporiki.gr