Skip to main content

Brexit: Το φάντασμα του no deal στοιχειώνει τις αγορές – Στο κόκκινο τα ταμπλό σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η συμφωνία για το Brexit θα ήταν υποτίθεται ο παράγοντας που θα έδινε ώθηση σήμερα στους χρηματιστηριακούς δείκτες, ανοίγοντας και πάλι την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Οι επενδυτές δεν είχαν προβλέψει ότι λίγες ώρες μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, οι ηχηρές παραιτήσεις θα την έριχναν στο κενό, επαναφέροντας στο προσκήνιο τον φόβο του no deal, ενός «άτακτου» Βrexit με σοβαρότατες συνέπειες για Βρετανία και Ε.Ε.

Αν και το πρωί η έναρξη των συνεδριάσεων στην Ευρώπη βρήκε τους δείκτες σε τροχιά ανόδου, τα χαμόλα έδωσαν πολύ γρήγορα τη θέση τους στην ανησυχία και τα ταμπλό κοκκίνησαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Στη Γηραιά Ήπειρο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe καταγράφει πτώση 1,2%. Απώλειες 0,6% παρουσιάζει η Φραγκφούρτη, στο -1% είναι το Παρίσι, ενώ πτώση 1,2% σημειώνει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Στο Λονδίνο οι απώλειες για τον FTSE 100 είναι περιορισμένες (-0,45%) παρά το σφυροκόπημα, που δέχονται οι μετοχές των βρετανικών τραπεζών. Ωστόσο τις απώλειες του βρετανικού δείκτη δεν συγκρατεί κάποιος παράγοντας αισιοδοξίας, αλλά η βουτιά της στερλίνας.

Στη Wall Street, περίπου μία ώρα αφότου χτύπησε το κουδούνι της έναρξης, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,75%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq ακολουθούν με πτώση 0,6% και 0,4% αντίστοιχα. Και στην αμερικανική αγορά στο στόχαστρο βρίσκονται οι τράπεζες, καθώς αρκετοί από τους αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς κολοσσούς είχαν ως ευρωπαϊκή έδρα το Λονδίνο, απολαμβάνοντας έως τώρα ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά της Ε.Ε. 

Στην αγορά κρατικού χρέους, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο από την πτώση της στερλίνας στα βρετανικά κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των Gilts παρουσιάζουν μεγάλη πτώση. Παρόλα αυτά η δημοπρασία νέου ομολόγου 20ετους διάρκειας από το βρετανικό δημόσιο ήταν κάθε άλλο παρά επιτυχής. Ο βρετανικός οργανισμός διαχείρισης χρέους αναγκάστηκε να κάνει αποδεκτές εξαιρετικά χαμηλές προσφορές.

Σύμφωνα με το Reuters  η διαφορά ανάμεσα στο μέσο και το υψηλότερο επιτόκιο της δημοπρασίας ήταν 5,1 μονάδες βάσης- η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία ήταν ακόμη βυθισμένη στην ύφεση ως απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Στρατηγικοί αναλυτές και traders σχολιάζουν στο Bloomberg πως η συμφωνία «πνίγηκε» από το κύμα παραιτήσεων. Βλέπουν έτσι αυξημένες πιθανότητες για no deal, αλλά ακόμη και για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση της εξόδου. 

naftemporiki.gr