Skip to main content

Market Beat: Οι Τράπεζες και τα διεθνή καθορίζουν την τάση στη βδομάδα εκπνοής των παραγώγων

  • Οι επενδυτές ανησυχούν για το ψαλίδισμα της παγκόσμιας ανάπτυξης από τον Covid-19 του οποίου τα κρούσματα αυξάνει σε ΗΠΑ και Κίνα η μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα
  • Οι επενδυτές περιμένουν σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και από την Κίνα θα ανακοινωθούν δεδομένα για την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
  • Απομένουν δυο εβδομάδες για τις εκλογές στη Γερμανία, προσθέτοντας αβεβαιότητα
  • Οι εγχώριοι αναλυτές θεώρησαν ότι ήταν τεχνικής φύσεως τα αίτια της αντίδρασης στην τριήμερη πτώση  με την άνοδο της Παρασκευής
  • Συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου στην Αθήνα από τις  ΕΛΧΑ ΜΠΕΛΑ ΒΥΤΕ ΓΕΒΚΑ και ΑΡΑΙΓ.
  • Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα Προϊόντα επί δεικτών και μετοχών, ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει ανακοινώσεις δεδομένων που αφορούν πεδία που έχουν πρόσφατα προκαλέσει τη διάθεση για ρευστοποιήσεις στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια.  Κατά συνέπεια θα επηρεάσει το φρόνημα των επενδυτών παγκόσμια. Η Κίνα δημοσιεύει μια σειρά δεδομένων για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις αστικές επενδύσεις την Τετάρτη που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα δείξει περαιτέρω επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Επίσης, αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ την Τρίτη, οι οποίες αναμένεται να δείξουν μείωση του πληθωρισμού στο 4,2%, ενώ οι λιανικές πωλήσεις την Πέμπτη θα μπορούσαν να παρουσιάσουν άλλη μια πτώση καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Delta προκαλεί φόβους στους επισκέπτες των καταστημάτων λιανικής.

Η αγορά της Αθήνας έδειξε πως επηρεάζεται ιδιαίτερα από το πτωτικό κλίμα των ξένων αγορών και πολύ λιγότερο τις μέρες που υπάρχει άνοδος των μετοχικών αξιών. Τη βδομάδα που πέρασε η Wall Street υπέστη τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση της από τον Φεβρουάριο, καθώς οι αμφιβολίες για την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης έβλαψαν τους πρώην δημοφιλείς, λόγω του ανοίγματος της οικονομίας, κλάδους, που ήταν της ενέργειας, των ξενοδοχείων και των ταξιδιών. Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντίθετα ήταν τα μόνα που εμφάνισαν κέρδη τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αυτό πιθανά δικαιολογεί το φαινόμενο σήμερα να εμφανίζουν απώλειες, με το Nikkei σε πτώση καθώς οι ελπίδες για νέα κίνητρα από έναν νέο πρωθυπουργό οδήγησαν το Nikkei σε άνοδο 4,3% την περασμένη εβδομάδα.

Πάνω σε αυτόν τον καμβά που διαμόρφωσαν τα γεγονότα που επηρέασαν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά θα αναπτυχθούν οι συναλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο στην εβδομάδα που περιλαμβάνει σημαντικές προγραμματισμένες ανακοινώσεις. Σήμερα Δευτέρα 13/9 χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 23 λεπτών ανά μετοχή, θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, ενώ το απόγευμα υπάρχει η τηλεδιάσκεψη της Intralot για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Την Τετάρτη θα λάβει χώρα η τηλεδιάσκεψη επί των αποτελεσμάτων εξαμήνου του ΟΠΑΠ, ενώ αποτελέσματα δημοσιεύει η ΕΛΧΑ. Την Πέμπτη είναι η σειρά των Jumbo, Γεν. Εμπορίου και Byte να δημοσιεύσουν αποτελέσματα για το εξάμηνο. Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Aegean, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με την τηλεδιάσκεψη να λαμβάνει χώρα την Δεύτερα 20 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή επίσης λήγουν οι σειρές Σεπτεμβρίου στα Παράγωγα Προϊόντα επί δεικτών και μετοχών, ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel, με κυριότερη προσθήκη αυτή της Τράπεζας Πειραιώς. Τέλος την ίδια ημέρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Υπάρχουν επενδυτές που ανησυχούν από την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Έκαναν την εμφάνισή τους πρώτα στην οικονομία των ΗΠΑ και ακολούθησαν, με αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, η Ευρωζώνη και η Βρετανία. Αυτοί οι διαχειριστές ανήκουν στην κατηγορία των αμφισβητιών της ορθότητας των εκτιμήσεων που κάνουν οι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου. Ωστόσο η βάση της επιφυλακτικότητας, που αποτυπώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα με εξαίρεση ορισμένα ασιατικά χρηματιστήρια, ήταν αποτέλεσμα της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19 που δημιουργείται από την υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα. Οι προσλήψεις, η επενδυτικές δαπάνες, το φρόνημα των επενδυτών γενικότερα μειώνονται από την αβεβαιότητα που υπάρχει, γύρω από μια πιθανή επιστροφή των lockdown.

Κούρασε η αδυναμία της αγοράς να ξεπεράσει αποφασιστικά τις 930 μονάδες αρκετούς εγχώριους αναλυτές και αυτό πιθανά να γίνει αφορμή πιέσεων από ξένους θεσμικούς. Ώστε να μαζέψουν μετοχές συγκεκριμένων εταιριών σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι προτιμήσεις τους μπορεί να ανιχνευθούν από τις κινήσεις στις συναλλαγές με πακέτα, που σχετίζονται κύρια με blue chip του κατασκευαστικού τομέα και του τραπεζικού. Δεν είναι εποχή για ανάληψη ρίσκου. Γιατί επίκειται το άνοιγμα των σχολείων και η εικόνα των κρουσμάτων θα ακολουθήσει σε 15 μέρες, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν αρκετούς  μήνες. Η εβδομάδα, αν συνεχιστεί η διόρθωση παγκόσμια, θα είναι πτωτική. Ζητούμενο η αιώρηση άνω των 870 μονάδων. 

Στην Αθήνα, η λογική των θεσμικών είναι μάλλον η αρμόζουσα. Δεν βιάζονται να μαζέψουν από το ταμπλό μετοχές για να αυξήσουν τις θέσεις τους, αφού θα απουσιάσουν για καιρό ειδήσεις ικανές να υψώσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις. Τους επενδυτικούς τους στόχους καλύπτουν άλλωστε, μέσω των προσυμφωνημένων συναλλαγών.  Στη βδομάδα που πέρασε η μέση αξία τους ανά μέρα αποτελούσε το 20% του μέσου ημερήσιου τζίρου. Όσοι θέλησαν να ρευστοποιήσουν  για να ενθυλακώσουν τα κέρδη από την Αυγουστιάτικη άνοδο το έχουν ήδη κάνει. Άρα δεν υπάρχει βάση ούτε για ασύμμετρη αύξηση της ζήτησης, αλλά ούτε εντοπίζονται εμφανείς ανάγκες αύξησης της προσφοράς. Μια “καταδίκη” όμως της αγοράς σε συσσώρευση για ακόμα μια εβδομάδα, θα αποτελέσει πρόκληση στις αντοχές των εγχώριων επενδυτών.

Η αγορά τον Σεπτέμβριο, που παραδοσιακά δίνει αρνητική μηνιαία μεταβολή, έχει εμφανίσει ήδη απώλειες των βασικών δεικτών άνω του -2%. Παράλληλα η εβδομαδιαία πτώση κατά -1,52%, με μάχες για τη διατήρηση της αγοράς ψηλότερα από τις 900 μονάδες, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές έχει αναιρέσει την ανοδική τάση. Ενώ για άλλους ακόμα, υπό προϋποθέσεις, διατηρείται η βραχυπρόθεσμη ανοδική δυναμική. 

Ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου σημείωσε πρόσφατα: Η Ελληνική Οικονομία προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, με πρωτοστάτη τον κλάδο του Τουρισμού. Όμως οποιαδήποτε σοβαρή αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα μπορέσει να ανασχεθεί από τα ισχνά πληγωμένα αντανακλαστικά της και το τεράστιο βάρος χρέους & ελλειμμάτων. Ο φόβος αυτός κρατά εγκλωβισμένη την Αγορά, που παρά τα θετικά νέα και τα deals που κυοφορούνται, δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση, εγκλωβισμένη με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, εντός στενού εύρους τιμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ που θεωρεί ότι: “Πλέον, η βραχυπρόθεσμη τάση κινδυνεύει να χαθεί, με το χαμηλό των 895 μονάδων να αποτελεί και το τελευταίο φίλτρο. Αντιστροφή της άσχημης εικόνας των τελευταίων συνεδριάσεων, θα έρθει μόνο με την κατοχύρωση του σημερινού πτωτικού “χάσματος” και του εκθετικού ΚΜΟ των 9 ημερών στις 909 – 910 μονάδες.  Πλην ελαχίστων εταιρικών αποτελεσμάτων, που δεν είναι ικανά σε αριθμό να διαμορφώσουν κάποια τάση στην Αγορά, η ειδησεογραφία παραμένει ιδιαίτερα “φτωχή”. Αυτό καθιστά την Αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην πορεία των Διεθνών Αγορών και την κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσουν τις επόμενες συνεδριάσεις”. 

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. σημείωσε συμπερασματικά:  Η Αγορά δεν ήταν ίσως έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα υπέρβασης και να επιδιώξει την κατάκτηση των 950 μονάδων. Ως εκ τούτου, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: Αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος, με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζουν οι άξονες στήριξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Η εβδομάδα που πέρασε εκτός από την πτώση των δεικτών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ σφραγίστηκε: Α) Από τις μεικτής κατεύθυνσης μεταβολές των μακροοικονομικών μεγεθών με τις ασθενέστερες να υπογραμμίζουν την επιβράδυνση στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα. Β) Με τις ανησυχητικές εκρήξεις των κρουσμάτων του Covid-19 λόγω της μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα. Γ) Με τη συνέχεια στις ασυνέχειες που παρουσιάζει η εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες συντηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες που κυριαρχούν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Δ) Από τις συστάσεις για επενδυτική επιφύλαξη από τους περισσότερους αναλυτές.

Αλλαγή επενδυτικής λογικής

Η προτροπή των αναλυτών για επιφύλαξη απέναντι στις αμερικανικές μετοχές παρουσιάζει μια αντίθεση με το λεγόμενο TINA (There Is No Alternative) στα ελληνικά ΔΥΕΛ «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Ένα μότο που συμπυκνώνει τη λογική που κυριάρχησε στις επιλογές των επενδυτών για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους. Επειδή οι αποδόσεις σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα ήταν τόσο χαμηλές, πολλοί επενδυτές δικαιολόγησαν έτσι τη συνεχή αγοραστική τους διάθεση για μετοχές. Η προσαρμοστική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δώσει συνεχή ώθηση για τις μετοχές και φέτος, όπως και το δέλεαρ των μεγάλων επενδυτικών αποδόσεων από μια σειρά εταιρειών, που κυμαίνονται από meme stocks (μετοχές που στηρίζουν την ύπαρξή τους σε κάποια ψηφιακά εικονίδια) έως τις μετοχές εταιριών που δικαιωματικά επωφελήθηκαν από την πανδημία του Covid-19.

Στις εκθέσεις του Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές που ειδικεύονται στη χάραξη της επενδυτικής στρατηγικής δήλωσαν ότι εξετάζουν άλλα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς για μελλοντικά κέρδη. Σε σημείωμά τους την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της Morgan Stanley έγραψαν ότι υποβαθμίζουν την αξιολόγησή τους στις αμερικανικές μετοχές σε κατηγορία με προτροπή για «υπο-επένδυση», λέγοντας ότι προτιμούν τις μετοχές στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και θεωρούν τα μετρητά όλο και πιο ελκυστικά για διακράτηση.

Τα επιχειρήματα για την  επιφύλαξη

Ο δείκτης S&P 500 που θεωρείται ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης του κόσμου υποχώρησε, εμφανίζοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία μεταβολή του από τον Φεβρουάριο. Ενώ μια ευρεία πτώση την Παρασκευή υπογραμμίζει τις επενδυτικές ανησυχίες. Σχετίζονται με την εκτίμηση των επενδυτών για ένα πιθανό γκρέμισμα των τιμών το φετινό φθινόπωρο.

Οι ίδιοι επενδυτές ώθησαν 54 φορές στο 2021 σε ρεκόρ υψηλών βίου τον S&P 500, κάνοντας πρόσφατα τους παρατηρητές των χρηματαγορών επιφυλακτικούς. Πολλοί αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι οι αγορές ενδέχεται να βρεθούν σε πορεία γεμάτη αναταράξεις και δυσκολίες τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche Bank και Bank of America στις εκθέσεις τους  αυτόν τον μήνα προειδοποιούν για τους τρέχοντες κινδύνους στην αμερικανική αγορά μετοχών.

Πίσω από αυτήν την ειδοποίηση για αύξηση της επιφυλακτικότητας, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος επενδυτικής ευφορίας, των υψηλών αποτιμήσεων και της σταθεροποίησης της προσδοκίας ότι ο πληθωρισμός και οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού θα επιβαρύνουν τα περιθώρια εταιρικών κερδών. Οι αναλυτές της επενδυτικής στρατηγικής στην BofA Securities σημείωσαν, στα μέσα της περασμένης βδομάδας, ότι δεν ενθουσιάστηκαν, όταν αναρωτήθηκαν: “Ποια καλά νέα έχουν απομείνει;” Προσθέτοντας ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής αισιοδοξίας έχει ήδη ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις».

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μόλις το 22,22% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε κέρδη. Ο S&P500 έχασε -1,69% και στο 2021 αποδίδει +18,61%. Ο Dow έπεσε -2,15%, με επίδοση +13,07% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -2,68%, με επίδοση στο 2021 +16,47%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με βουτιά -2,81%, στο 2021 κερδίζει +12,80%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -1,61%, στο 2021 αποδίδει +17,28%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -1,53% στη βδομάδα, ενώ στο έτος κερδίζει +8,80%. Ο DAX  έχασε -1,09% και στο έτος αποδίδει +13,78%, ο CAC με μεταβολή -0,39%, στο 2021 κερδίζει +20,04%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας με πτώση -1,90%, στο έτος αποδίδει +7,70%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -1,45%, με ετήσια επίδοση +15,53%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 με πτώση -1,18%, διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή +16,87%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -2,26%, διαμορφώνοντας επίδοση έτους -3,98%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -0,60%, ενώ στο 2021 αποδίδει +16,92%. Ο χρυσός με μεταβολή -2,28%, βρέθηκε στα 1788,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -5,96%. Ενισχύθηκε κατά +0,88%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 69,71 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +43,97%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +4,30%, έχει απόδοση στο 2021 +10,70%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -2,35%, ενώ το 2021 αποδίδει +8,78%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ανέβηκε +0,30% και στο έτος κερδίζει +21,80%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε +1,77%, αν και στο έτος αποδίδει -3,76%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +3,39% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης κατέληξε με κέρδη  +6,62% στο 2021.

Τα αίτια της πτώσης

Οι μετοχές παραμένουν κοντά σε ρεκόρ υψηλών, αλλά υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο μετά από σταθερή άνοδο για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού. Μετά από μια περίοδο κερδών με επιτυχία γρήγορης οικονομικής ανάκαμψης φέτος, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η κορύφωση της το πιθανότερο είναι να έχει ήδη σημειωθεί. Η τελευταία έκθεση επί των θέσεων εργασίας έδειξε ότι οι προσλήψεις στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν απότομα τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από την παραλλαγή Delta εμπόδισε την οικονομική ανάκαμψη.

Πολλές επιχειρήσεις αποσύρονται από τα ταξίδια και μια πρόσφατη μέτρηση του καταναλωτικού κλίματος έδειξε πως έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία. Ο S&P 500 υποχώρησε την Παρασκευή 34,70 μονάδες, ή 0,8%, στις 4458,58, υποχωρώντας για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρία, το μεγαλύτερο σερί καθοδικών κλεισιμάτων από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης από την μετάλλαξη Delta οδήγησαν σε υπεραπόδοση στις τεχνολογικές μετοχές πρόσφατα. Τονίζοντας ότι  οι επενδυτές στράφηκαν σε εταιρείες που πιστεύουν ότι θα επωφεληθούν εάν επιβραδύνει η ευρύτερη οικονομία.

Ήταν μια επενδυτική επιλογή που λειτούργησε για μεγάλο μέρος του 2020, όταν οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έκλεισαν.  Αυτό δικαιολογεί το φαινόμενο οι μετοχές του Facebook και του Netflix να σημειώσουν κέρδη την Παρασκευή, ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά βούλιαξε. Ορισμένοι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους. Οι αναλυτές της BofA αναμένουν ότι ο S&P 500 θα πέσει στις 4250 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, μια πτώση περίπου 5%. Όμως ο εν λόγω δείκτης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το χαμηλό της πανδημίας του Μαρτίου 2020 και παραμένει με κέρδη σχεδόν 19% φέτος. Εν τω μεταξύ, οι φθινοπωρινοί μήνες τείνουν να είναι από τους πιο ασταθείς ολόκληρου του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς που διατηρεί η Dow Jones.

Μόνο η Fed μπορεί

Το κλίμα που δημιούργησαν οι αναλυτές των μεγάλων Οίκων αλλά κυρίως η επιδείνωση στα στατιστικά δεδομένα των χρηματιστηριακών δεικτών καθιστούν την Fed μοναδική πηγή δραστικού επηρεασμού στο φρόνημα των επενδυτών ως το τέλος του Σεπτέμβρη.

Η FOMC συνεδριάζει στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Μετά τη συνάντηση, η FOMC θα κυκλοφορήσει την τελευταία τριμηνιαία αποτύπωση γνωστή ως dot plot που δείχνει τις προβλέψεις για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από τους 18 συμμετέχοντες στην επιτροπή. Ο αριθμός αυτών που αναμένουν να ξεκινήσουν να αυξάνουν το επιτόκιο το επόμενο έτος αυξήθηκε από τέσσερις στη συνάντηση του Μαρτίου σε επτά στη συνάντηση του Ιουνίου. Ο Dr Ed Yardeni περιμένει αύξηση σε αυτόν τον αριθμό σε 10 στην επόμενη συνάντηση. Υποστηρίζει δε ότι στην επόμενη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είναι πιθανό να πει ότι η επιτροπή ετοιμάζει ένα χρονοδιάγραμμα για να μειώσει τις αγορές ομολόγων της Fed. Αλλά, επίσης ότι η ημερομηνία έναρξης εξακολουθεί να συζητείται ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης από το αναμενόμενο απασχόλησης, βάσει της έκθεσης για τον Αύγουστο.

Όλα τα βλέμματα συνεπώς θα είναι στραμμένα στην έκθεση απασχόλησης του Σεπτεμβρίου, η οποία θα δημοσιευθεί στις 8 Οκτωβρίου. Εάν είναι ισχυρή, όπως αναμένουν οι αναλυτές που θεωρούμε αξιόπιστους, τότε η FOMC θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων μετά τη συνάντηση στις 2-3 Νοεμβρίου. Δεν γνωρίζουμε όμως πότε αυτή η άποψη θα κυριαρχήσει ώστε να δώσει τάση πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Το γεγονός ότι ο αριθμός των ανέργων παρέμεινε αυξημένος στα 8,4 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και περιλάμβανε 5,6 εκατομμύρια άτομα “ανίκανα να εργαστούν επειδή ο εργοδότης τους έκλεισε ή έχασε τις επιχειρήσεις του λόγω της πανδημίας” πιθανότατα θα οδηγήσει στο συμπέρασμα τους υπέρ της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της FOMC ότι δεν υπάρχει βιασύνη για να αρχίσει να μειώνεται αυτή. Καθώς η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη επιβράδυνση στην αποκατάσταση της απασχόλησης στα προ κρίσης επίπεδα.

Οι ιθύνοντες που θεωρούν πως ήρθε η ώρα για σύσφιξη πιθανότατα θα αντιτάξουν ότι το τελευταίο κύμα της πανδημίας μπορεί να έχει κορυφωθεί το καλοκαίρι και ότι η FOMC πρέπει να προχωρήσει με μείωση. Έτσι ώστε η Fed να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ταχύτερα με αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, εάν αποδειχθεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι λιγότερο παροδικές απ ‘ό, τι περίμεναν οι οπαδοί της χαλαρής πολιτικής. Αλλά αυτά είναι εικασίες. Tο τι θα κάνει η Fed θα απαντηθεί μετά την επόμενη έκθεση επί της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

ΧΑ

Εβδομάδα επιδείνωσης της στατιστικής εικόνας μέσω γενικευμένων πιέσεων

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επικράτησε διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων. Την προκάλεσαν η αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα, η διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων και οι ειδοποιήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επερχόμενη μείωση των προγραμμάτων στήριξης. Οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα ακολούθησαν την τάση των διεθνών, ακόμα και μετά από την αύξηση έκπληξη στο ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου και ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα, που ανακοινώνονται, είναι στην πλειονότητα αξιόλογα. Στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις οι δυο μόνο ήταν ανοδικές και εμφανίστηκαν τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβριου. Ωστόσο αυτές δεν κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τις απώλειες που διαμορφώθηκαν με τις τρεις καθοδικές και η πτώση κατά -1,5% για τους ΓΔ και FTSE25 ήταν της ίδιας τάξης μεγέθους με την πτώση των Ευρωπαϊκών και των Αμερικανικών δεικτών.

Η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,52%, ενώ στον Σεπτέμβριο χάνει -2,39% με απόδοση έτους +11,39%. Ο  FTSE25 έπεσε -1,48%, στον τρέχοντα μήνα αποδίδει -2,11%  και στο 2021 κερδίζει +12,07%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,41%, τον Σεπτέμβριο χάνει -1,47% και αποδίδει στο 2021 +34,99%.

Τη Δευτέρα 6/9 η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,06%, αφού ο ΓΔ έκλεισε στις 915,62 μονάδες από 915,05 στην τελευταία σύνοδο της πρώτης εβδομάδας. Ο συνολικός τζίρος έφθασε τα 48,432 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 16,169 εκατ. ευρώ. Ήταν ο Τραπεζικός κλάδος που αντιστάθμισε τις υπολογίσιμες απώλειες στην πολυπληθή ομάδα των καθοδικών  blue chip. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,16% στις 2204,16 από 2200,59 μονάδες την Παρασκευή 3/9 , ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,58%. Ακολούθησε μια αλυσίδα τριών καθοδικών συνεδριάσεων με αυτή της Τρίτης να οδηγεί την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 909,29 μονάδες, με μεταβολή -0,69%. Ο συνολικός τζίρος μειώθηκε στα 38,187 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 4,267 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,88% στις 2184,70 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε πτώση -0,04%. Από τις Τράπεζες που είχαν τον Δείκτη τους με πτώση -1,23%, το μήνυμα, μέσω των διαφορετικών μεταβολών ανά τραπεζικό blue chip σε όλη τη βδομάδα ήταν, ότι αλλάξανε τα κριτήρια για αυτές από τους θεσμικούς επενδυτές. Δεν επικεντρώνονται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πλέον αλλά στις δυνατότητες να αποκτούν κέρδη μέσα από τις κλασικές τραπεζικές δραστηριότητες.

Την Τετάρτη με αυξημένο τζίρο στα 61,078 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 7,834 εκατ., ο ΓΔ έκλεισε στις 905,48 μονάδες με μεταβολή -0,42%. Την τροχιά στη διακύμανση της αγοράς όρισε η εξέλιξη του ΔΤΡ (-1,10%) με απώλειες που έφθασαν στο μέγιστό τους ήτοι -2,94%, κατά την εγγραφή του κατώτερου μέρας στον μέσο όρο. Ενώ το ανώτερο, που ήρθε στις δημοπρασίες, ήταν σχεδόν η τιμή κλεισίματος και αποτέλεσε αιτία ανάκτησης του επιπέδου των 905 μονάδων από τον ΓΔ. Ο FTSE25 έκλεισε στο ανώτερο ημέρας, με απώλειες -0,37% στις 2176,56 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,48%. Την Πέμπτη οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 899,22 μονάδες, με μεταβολή -0,69% και διαπραγμάτευση που εμφάνισε τον μεγαλύτερο τζίρο στη βδομάδα, καθώς ανήλθε στα 79,767 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 28,907 εκατ. Οι Τράπεζες δεν συνέβαλλαν υπέρ ανόδου, σε μέρα που οδήγησαν την κάθοδο οι δεικτοβαρείς ΕΕΕ ΕΤΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΒΙΟ και ΠΕΙΡ.  Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,63% στις 2162,87 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,67%.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εμφανίστηκε μια ανοδική αντίδραση, που αποδόθηκε σε τεχνικά αίτια, στην τελευταία ώρα της οποίας το αγοραστικό ενδιαφέρον εκτονώθηκε. Ο μέσος όρος οδηγήθηκε στις 901,13 μονάδες με μεταβολή +0,21%. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,24% στις 2168,13 από 2162,87 μονάδες την προηγούμενη στο ανώτερο ημέρας, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,61%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,947 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,117 εκατ., με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος να διαμορφωθεί στα 56,7 εκατ. ευρώ  και των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 12,7 εκατ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,683 δις ευρώ από 65,630 την Παρασκευή 3/9.

Η εικόνα των blue chip

Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη η μεταβολή των βασικών δεικτών ήταν περίπου -1,5%, αλλά κέρδη υπολογίσιμα εμφάνισε μόνο ο ΟΤΕ +2,96%, ακολουθούν ΠΕΙΡ με άνοδο +0,36% και οι αμετάβλητες ΕΛΧΑ και ΣΑΡ. Άρα απουσίαζε το αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά η γενίκευση των ρευστοποιήσεων λειτούργησε έτσι ώστε να μην υπάρξουν ασύμμετρες πιέσεις σε ορισμένα και έτσι, δεν υπήρξαν μετοχές με διψήφιες μεταβολές ή έστω απώλειες άνω του -4,5%.

Τα υπόλοιπα 21 blue chip εμφάνισαν απώλειες με 11 να χάνουν από -2% ως -4,4% και ήταν: ΛΑΜΔΑ -4,38%, ΑΔΜΗΕ -4,17%, ΕΕΕ -4,09%, ΕΥΔΑΠ -3,91%, ΜΟΗ -3,22%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,16%, ΕΧΑΕ -3,07%, ΑΡΑΙΓ -2,98%, ΕΤΕ -2,73%, ΟΛΠ -2,41% και ΜΥΤΙΛ -2,01%.

Ακολουθεί η ομάδα των 5 μετοχών του FTSE25 που έχασαν όσο και οι βασικοί δείκτες που ήταν ΟΠΑΠ -1,59%, ΕΥΡΩΒ -1,42%, ΔΕΗ -1,30%, ΒΙΟ -1,30% και ΑΛΦΑ -1,29%.

Ελαφρώς μικρότερες απώλειες είχαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,08%, ΕΛΠΕ -1,02%, ΤΕΝΕΡΓ -1,00%, ΜΠΕΛΑ -0,76%, ΤΙΤC-0,63%.

Συνεχίζονται την τρέχουσα εβδομάδα οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η EΛΧΑ θα ανακοινώσει στις 15/09 και οι ΜΠΕΛΑ και ΒΥΤΕ στις 16/09. Την Παρασκευή ανακοινώνει η ΑΡΑΙΓ ενώ λήγουν τα Παράγωγα Προϊόντα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο. Στην  λήξη της συνεδρίασης της 17/9, θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel, με κυριότερη προσθήκη αυτή της ΠΕΙΡ. Την ίδια ημέρα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εκπνοή πλησιάζει και ενισχύει τους όγκους η μετακύληση θέσεων

Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Σεπτεμβρίου είναι ανάμεσα στις τέσσερις σημαντικότερες του έτους γιατί έχουμε τη λήξη όλων των παράγωγων προϊόντων. Στη διάρκειά της οι traders αποτυπώνουν τις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη τάση δεικτών και μετοχών στα συμβόλαια της επόμενης σειράς ενώ στην τρέχουσα φροντίζουν να πλησιάζουν οι τιμές των παραγώγων στην τιμή των υποκείμενων αξιών.

Η δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβριου, έφερε στον μέσο όρο πτώση -1,52%, ενώ στον Σεπτέμβριο χάνει -2,39% με απόδοση έτους +11,39%. Ο  FTSE25 έπεσε -1,48%, στον τρέχοντα μήνα αποδίδει -2,11%  και στο 2021 κερδίζει +12,07%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,41%, τον Σεπτέμβριο χάνει -1,47% και αποδίδει στο 2021 +34,99%.

Όλοι οι εγχώριοι αναλυτές συνδέουν τις προοπτικές για άνοδο με την δυναμική του Δείκτη των Τραπεζών. Ο Πέτρος Στεριώτης υπογράμμισε σχετικά: Όσο ο Δεικτοβαρής και ψυχολογικά κρίσιμος Τραπεζικός δείκτης δε μπορεί να πετύχει ούτε καν τριμηνιαία υψηλά, είναι δύσκολο να περιμένουμε πολλά για τη συνέχεια.  Ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) σημείωσε με αναφορά σε τεχνικά δεδομένα: Όσο ο ΔΤΡ παραμένει χαμηλότερα των 580 μονάδων, δεν μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα την Αγορά. Τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση των 545 μονάδων, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου, αλλά και της Αγοράς βραχυπρόθεσμα.  Ο Νικόλας Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ) τόνισε συμπληρωματικά: Η υπέρβαση του πτωτικού “χάσματος” στις 567 μονάδες, θα είναι αυτή που θα αλλάξει προς το θετικότερο την τεχνική εικόνα, στοχεύοντας και πάλι την αντίσταση των 600 μονάδων. Η στήριξη στις 555 μονάδες φαίνεται να λειτούργησε με την πρώτη κρούση, όμως η κύρια στήριξη του κλαδικού δείκτη, εντοπίζεται στα πρόσφατα χαμηλά, σε συμβολή με τον ΚΜΟ των 200 ημερών, δηλαδή στην ζώνη των 530 – 525 μονάδων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό για λίγο και στο θετικό πεδίο μόνιμα μετά τις 14:01. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 3,23 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 5,26 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 2156,18 μονάδες. Το ανώτερο οι 2176,13, ήρθε στις 15:15. Το κλείσιμο στις 2168,13 από 2162,87 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,24% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,722 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 286 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2173,00 μονάδες, κατώτερο τις 2159,00 και τελευταίες πράξεις στις 2161,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2158,00 από 2152,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 4761 από 4764 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Οκτωβρίου εκδηλώθηκε με 178 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2175,00 μονάδες, κατώτερο τις 2155,00 και τελευταίες πράξεις στις 2165,00, με τιμή κλεισίματος στις 2159,25 από 2153,75 και ανήλθαν σε 262 από 203 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι ήταν χαμηλοί. Στα calls του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 26 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Σεπτεμβρίου διακινήθηκαν 100 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Οκτωβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Από τις Τράπεζες (+0,93%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που πάλι την Παρασκευή διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή,  είναι πως επανήλθε η προσπάθεια για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των θεσμικών. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 21,668 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,43%) απασχόλησε 5,211 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,57%) τα 1,899 εκατ., η ΠΕΙΡ (+4,34%) τα 4,919 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,77%) 4,077 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 563,25 από 558,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 4.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν αισθητά και κύρια για τις επόμενες σειρές. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 23.552 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,39 ευρώ και 303.075 από 322.081 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 2789 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΕΥΡΩΒ με 9083 ΣΜΕ για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,844 ευρώ με 35.709 από 43.621 ανοικτά ΣΜΕ.  Διακινήθηκαν επίσης 1831 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου

Της ΑΛΦΑ με όγκο 2665 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,153 ευρώ και 47.922 από 50.017 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 4106 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1411 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,53 ευρώ και 31.601 από 32.500 ανοικτά ΣΜΕ. Επίσης διακινήθηκαν 1404 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1837 από 1460 για ΔΕΗ, και τα 1246 από 740 ΣΜΕ για ΛΑΜΔΑ με 1322 λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 22.382 για ΜΥΤΙΛ και στα 55 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνος Χατζηδάκης

Η αλλαγή πλεύσης των Κεντρικών Τραπεζών, σε ότι αφορά τα προγράμματα αγορών ομολόγων, περιόρισε την ανοδική δυναμική των Αγορών και επέβαλε στάση αναμονής, η οποία λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, ήταν πιο εμφατική στην Εγχώρια Αγορά. Παρά την μετριοπαθή διατύπωση της στάσης της ΕΚΤ, η διστακτικότητα ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα πολλά καλά νέα να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα.

Αφενός από το μέτωπο των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών, η αύξηση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου δεν έτυχε, ενδεχομένως, της υποδοχής που υπό άλλες συνθήκες θα είχε, αφετέρου τα εταιρικά αποτελέσματα των ΟΠΑΠ, Σαράντη, Πλαστικών Θράκης και Quest κινήθηκαν “κάτω από το ραντάρ” της Αγοράς. Μέσα σε όλα και το υψηλό τίμημα για την ΔΕΠΑ δεν είχε το κατάλληλο “άκουσμα”, αν και εδώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι η διαδικασία έχει ακόμα ένα βήμα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένη η συναλλαγή, ενώ οι τέσσερις Ενδιαφερόμενοι για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μπορεί να κινηθούν πιο ανταγωνιστικά στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Καλά νέα είχαμε, για μια ακόμα εβδομάδα, από το μέτωπο του Τουρισμού, με την Aegean να δίνει μια πολύ ισχυρή εικόνα επιβατικής κίνησης για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την Autohellas να ανακοινώνει λειτουργικά αποτελέσματα εξαμήνου υψηλότερα από το 2019 και το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να ανακοινώνει αφίξεις Αυγούστου 75% υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2020. Η έλλειψη αντανακλαστικών, ενδεχομένως, αποδίδεται στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται, για το πως θα λειτουργήσει η Οικονομία με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί ένα κρίσιμο τεστ για την διαχείριση της καθημερινότητας και φυσικά την οικονομική δραστηριότητα καθώς οι σχολικές αίθουσες, σε συνδυασμό με τις χειμερινές θερμοκρασίες, μπορούν να αποτελέσουν μια σοβαρή πηγή διάδοσης του ιού. Το Καλοκαίρι φάνηκε ότι τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώνονται, όχι όμως και η ταχύτητα διάδοσης. Αν τελικώς τα κρούσματα μείνουν σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, η προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς θα παραμείνει αισιόδοξη. Τα καλά νέα δεν έχουν απαξιωθεί, έχουν μπει ωστόσο σε μια αναμονή και θα επανεξεταστούν αν όλα κυλήσουν χωρίς να υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Σε αυτό το μεγάλο “αν” συνοψίζεται κυρίως η στάση αναμονής της Αγοράς.

H υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες, έστω και προσωρινά, ξαναέβαλε σε περιπέτειες την ανοδική τάση. Από την Τετάρτη ο MACD έχει επιστρέψει σε θέση πώλησης, ενώ την Πέμπτη ο γρήγορος κινητός μέσος των 30 ημερών προσχώρησε, με την σειρά του, στο στρατόπεδο των πωλητών. Ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, αφού το “οχυρό” των 880 μονάδων παραμένει στην θέση του, σίγουρα όμως η γρήγορη ανάλωση της άνεσης των 30 μονάδων από τα πρόσφατα υψηλά, έδειξε ότι η Αγορά ίσως δεν ήταν έτοιμη συναλλακτικά για να κάνει το επόμενο βήμα υπέρβασης και να επιδιώξει την κατάκτηση των 950 μονάδων.

Ως εκ τούτου, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης από τις αρχές Απριλίου. Ενδεχομένως να είμαστε κοντά στην επανάληψη του φαινομένου που έλαβε χώρα τον Μάιο: Αργές και πλάγιες διακυμάνσεις σε στενό εύρος, με όριο ασφαλείας τις 880 μονάδες. Η μείωση της ταχύτητας της πτώσης στις τελευταίες συνεδριάσεις, μάλλον υποδεικνύει ως επικρατέστερο σενάριο την ισορροπία στα τρέχοντα επίπεδα για αυτήν την εβδομάδα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν, με απώλειες σήμερα Δευτέρα 13/9, μια εβδομάδα γεμάτη με σημαντικά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ και της Κίνας που περιλαμβάνει επίσης την κυκλοφορία των τελευταίων iPhone της Apple, ενώ ο Nikkei ήταν εκπληκτικά κοντά στα επίπεδα υψηλών που επισκέφτηκε τελευταία φορά το 1990.

Οι μετοχές των Ιαπώνων είναι σε πτώση στις 8:25 δική μας ώρα κατά -0,29% καθώς οι ελπίδες για νέα κίνητρα από έναν νέο πρωθυπουργό οδήγησαν το Nikkei σε άνοδο 4,3% την περασμένη εβδομάδα. Ο Topix έχει ήδη ξεπεράσει αυτή την κορυφή, αλλά ο Nikkei έπεσε 0,3% μπροστά από μια ισχυρή οροφή –  αντίσταση γύρω από τις 30300 μονάδες.

Οι αναφορές από την πλευρά των Δημοκρατικών των ΗΠΑ ειδοποίησαν ότι εξέταζαν προτάσεις για αύξηση των φόρων στις εταιρείες και τους πλούσιους, και ενώ δεν ήταν ακριβώς νέες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια επιφυλακτική διάθεση.

Επιπρόσθετα στις ανησυχίες σχετικά με τη ρυθμιστική καταστολή του Πεκίνου λειτούργησε  μια αναφορά στους FT ότι οι αρχές είχαν στόχο να διαλύσουν την Alipay, την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή πληρωμών που ανήκει στο Ant Group  του Jack Ant.

Η Κίνα δημοσιεύει μια σειρά δεδομένων για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις αστικές επενδύσεις την Τετάρτη που οι αναλυτές φοβούνται ότι θα δείξει περαιτέρω επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -1,23% στις 8:25 ώρα Ελλάδος, μετά την αναπήδησή του την Παρασκευή. Τα κινέζικα blue chip στις 8:30 έπεφταν -0,73%.

Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq όσο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 εμφάνιζαν οριακές μεταβολές, όταν στο άνοιγμα των ασιατικών συναλλαγών είχαν κέρδη +0,1%, μετά την πτώση από ενθυλάκωση κερδών την περασμένη εβδομάδα.