Skip to main content

Το ασήμι έγινε το νέο παιχνίδι των διαδικτυακών μικροεπενδυτών

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected] 

Οι τολμηροί μικροεπενδυτές της Wall Street συνέχισαν χθες τις επιχειρήσεις αιφνιδιασμού των ισχυρών hedge funds, στρέφοντας την προσοχή τους στην αγορά του ασημιού, με την τιμή του να ενισχύεται χθες κατά 11% ύστερα από κέρδη 6% κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Απώτερος στόχος των χιλιάδων μικροεπενδυτών της διαδικτυακής κοινότητας r/WallStreetBets είναι να εκτοπίσουν το σορτάρισμα που γίνεται από τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ή hedge funds, πραγματοποιώντας μεγάλες τοποθετήσεις που οδηγούν σε αστρονομική άνοδο τις τιμές.

Την περασμένη εβδομάδα η προσοχή όλου του κόσμου επικεντρώθηκε στην αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών Gamestop και την αλυσίδα κινηματογράφων AMC, των οποίων οι μετοχές οδηγήθηκαν σε τριψήφια ή ακόμη και τετραψήφια άνοδο από μαζικές τοποθετήσεις μικροεπενδυτών, αναγκάζοντας τα hedge funds να ακυρώσουν στοιχήματα για την πτώση τους και να αποχωρήσουν ηττημένα. «Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας έδειξαν πως δεν θα ήταν σοφό να αμφισβητήσει κανείς την αγοραστική ισχύ των μικροεπενδυτών και αυτό καταδεικνύεται πια στην αγορά του ασημιού» σχολιάζει ο Χόουι Λι, οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking, στο πρακτορείο Bloomberg. 

Χθες η τιμή του ασημιού στο χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από το 2008, η οποία αποδίδεται στην ενθάρρυνση αγορών ασημιού από μέλη της κοινότητας r/WallStreetBets στην πλατφόρμα φόρουμ επικοινωνίας Reddit. Μια από τις αναρτήσεις της περασμένης εβδομάδας στο φόρουμ των WallStreetBets ήταν πως το ασήμι αντιπροσωπεύει «τη μεγαλύτερη θέση πώλησης», δηλαδή σορταρίσματος, «στον κόσμο». Η χθεσινή τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων με τη μεγαλύτερη κινητικότητα αναρριχήθηκε 13% στα 30,35 δολάρια την ουγκιά στην αγορά Comex, ύστερα από τεράστιες τοποθετήσεις σε ασημένια νομίσματα και ράβδους μέσω Διαδικτύου. Καθαρές εισροές 944 εκατ. δολαρίων κατέγραψε το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο στο ασήμι, το iShares Silver Trust της BlackRock, αντανακλώντας ένα ρεκόρ.

Ράλι στο LME

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως ο συντονισμός τοποθετήσεων από το κοινό της διαδικτυακής κοινότητας WallStreetBets είναι η πιο πιθανή εξήγηση για το ράλι της τιμής του ασημιού. Αρκετοί εκφράζουν φόβους για έντονες διακυμάνσεις στις τιμές που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές των πολύτιμων μετάλλων, ωστόσο έχουν διαφορετικά μεγέθη σε σχέση με εισηγμένες εταιρείες όπως η Gamestop. Η χρηματιστηριακή αξία της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών ανέρχονταν στο 1,4 δισ. δολάρια στα μέσα Ιανουαρίου, πριν οι τοποθετήσεις των μικροεπενδυτών της Reddit οδηγήσουν σε 16πλάσια άνοδο την τιμή της μετοχής της. Στα θησαυροφυλάκια του χρηματιστήριου Μετάλλων του Λονδίνου είχαν καταμετρηθεί 1,08 δισ. ουγκιές ασημιού στα τέλη Νοεμβρίου, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 32 δισ. δολάρια με βάση τις χθεσινές τιμές. Από την άλλη πλευρά, τα παγκόσμια αποθέματα ασημιού ανέρχονται στις 2,46 δισ. ουγκιές και μόνον το 7,2% καλύπτει τη ζήτηση που δεν ικανοποιείται από τα ορυχεία.

Άγνωστο παραμένει για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν αυτές οι πρόσφατες τοποθετήσεις στην αγορά ασημιού. Ένα από τα μέλη της κοινότητας WallStreetBets συστήνει αποχώρηση, διότι ο Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού Citabel Advisors, είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους του προαναφερόμενου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου iShares Silver Trust. Για την ακρίβεια, η Citabel LLC είναι ένας πολυεθνικός επενδυτικός κολοσσός που διαχειρίζεται μια σειρά από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και ως εκ τούτου είναι μια από τις δυνάμεις που αντιπαλεύεται η διαδικτυακή κοινότητα της Reddit. Την περασμένη εβδομάδα η Citabel μαζί με την Point72 Asset Management επένδυσαν 2,75 δισ. δολάρια στη Melvin Capital Management.

Η Robinhood ζητεί 2,4 δισ. δολ.

Η Robinhood, η διαδικτυακή χρηματιστηριακή πλατφόρμα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, αναγκάστηκε να ζητήσει δεύτερη ένεση ρευστότητας 2,4 δισ. δολ., εκτός του ενός δισ. δολαρίων που εξασφάλισε προ τεσσάρων ημερών, ύστερα από αιτήματα των εταιρειών εκκαθάρισης συναλλαγών για μεγαλύτερη κάλυψη στην επεξεργασία των χρηματιστηριακών πράξεων, δηλαδή την αγορά μετοχών και δικαιωμάτων αγοράς. Σύμφωνα με τους «Financial Times», JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays και Wells Fargo άνοιξαν από την περασμένη εβδομάδα γραμμές πίστωσης στη Robinhood για την παροχή άμεσης ρευστότητας εκατοντάδων εκατ. δολ.