Skip to main content

Α’ κατοικία: Τι ζητούν κυβέρνηση και τρόικα

Από την έντυπη έκδοση

Στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η ελληνική θέση έως και την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής βασιζόταν σε έναν τριπλό προσδιορισμό κριτηρίων, βάσει των οποίων θα χαρακτηρίζεται ένα νοικοκυριό ως οικονομικά ευάλωτο.

Το πλαίσιο της πρότασης αυτής προβλέπει για την προστασία της πρώτης κατοικίας: 1) η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι αξίας άνω των 200.000 ευρώ αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο άτομο, 250.000 για ζευγάρι και 25.000 επιπλέον για κάθε παιδί με όριο τα τρία παιδιά, 2) να έχει μικτό εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ ετησίως (τετραμελή οικογένεια) και 3) το σύνολο των οφειλών του δανειστή να είναι μέχρι 200.000 ευρώ.

Οπως είχε δηλώσει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης την Τετάρτη, τα όρια αυτά είναι πολύ ψηλά, ψηλότερα ακόμη και σε σχέση με εκείνα που ισχύουν στη Γερμανία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί για να βρεθεί κοινός τόπος.

Ωστόσο, στο πλαίσιο αναζήτησης συμβιβασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποχώρησε ως προς το κριτήριο του ετήσιου εισοδήματος στις 32.000 ευρώ.

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των δανειστών προτείνουν, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το εισόδημα να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών επίσης 120.000 ευρώ.