Η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα για την οποία χτυπάει καμπανάκι και η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις για τη ζώνη του ευρώ έχουν θέσει υπό ισχυρή πίεση το ευρώ. Οι επενδυτές στρέφονται σήμερα μαζικά στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, τα οποία στην περίπτωση της αγοράς συναλλάγματος δεν είναι άλλα από το ελβετικό φράγκο και το ελβετικό γιεν.
Το ευρώ υποχωρεί έτσι στα 1,0622 φράγκα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο το 2015. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα παραμένει πάντως σχετικά σταθερό έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία στα 1,0883 δολάρια.
Με την οικονομία της Ευρωζώνης να επιμένει σε χαμηλές πτήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναγκάζεται να διατηρεί στο μηδέν το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στο -0,5% το καταθετικό, έχοντας επαναφέρει και το μπαζούκας της ποσοτικής χαλάρωσης, το ευρώ προβλέπεται να παραμείνει υπό πίεση. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να το δούμε σε απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο, προειδοποιεί μερίδα αναλυτών.
Το φθηνό ευρώ μπορεί να λειτουργήσει ως στήριγμα στις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ και τον τουρισμό της, δίνοντας έτσι ώθηση στην ανάπτυξη. Από την άλλη η υποτίμηση «τρώει» από το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο, που αποτιμώνται σε δολάριο.
naftemporiki.gr