Για δεύτερη σερί χρονιά, οι ασφαλιστικές εισφορές θα διατηρηθούν μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόστηκε κατά το τρέχον έτος και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκτασή του και για το 2022, από το βήμα της ΔΕΘ. Το μέτρο αυτό στοχεύει στο να δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να αυξήσει, έστω και περιορισμένα, τους μισθούς.
Την ίδια στιγμή όμως, το μέτρο αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο «χτύπημα κάτω από τη μέση» για τον ΟΑΕΔ!
Η περικοπή θα προκύψει αποκλειστικά από εισφορές που θα κατέληγαν στα ταμεία του Οργανισμού. Ήδη φέτος, ο ΟΑΕΔ απώλεσε ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ από αυτή την μείωση. Χάθηκε το 56% των εσόδων του σε μια χρονιά πανδημίας και με την ανεργία να «τρέχει» επίσημα με 15%. Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι άνεργοι βρίσκονται σχεδόν σταθερά πέριξ του 1 εκατ. θα περίμενε κανείς να στηριζόταν ο Οργανισμός με επιπλέον κονδύλια. Αντίθετα, προγραμματίζεται για την επόμενη χρονιά, να χαθεί άλλο 1,2 δισ. ευρώ! Αλήθεια, όταν απαιτούνται περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μόνο για επιδόματα ανεργίας, πώς θα μπορέσει ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει στον κοινωνικό του ρόλο;
Είναι δεδομένο ότι ο ΟΑΕΔ θα καταγράφει σταδιακά, ελλείμματα. Όσο και αν η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να τα καλύψει, κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Συνεπώς, ή θα πρέπει οι εισφορές να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, ή θα πρέπει να γίνει δικαιότερη ανακατανομή τους, ή θα πρέπει να βρει από αλλού ο ΟΑΕΔ, τα έσοδα που του λείπουν. Και δυστυχώς, λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν…
Είναι προφανές ότι «η επόμενη μέρα» των προγραμμάτων απασχόλησης, θα πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτή την παράμετρο: Τα έσοδα του ΟΑΕΔ είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πριν από μια διετία. Άρα, αντίστοιχα πιο περιορισμένα θα είναι και τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Άλλωστε, ακόμα και αυτό το επίδομα ανεργίας, χορηγείται σε περίπου 12% των ανέργων στην καλύτερη περίπτωση. Οι υπόλοιποι αρκούνται με ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη»…
Βασίλης Αγγελόπουλος