Καθώς βιώνουμε το χειρότερο σενάριο για την υγεία (υπάρχει και το χείριστο, που ευτυχώς δεν έχουμε δει) αντίστοιχα θα πρέπει να περιμένουμε ένα χειρότερο σενάριο για την οικονομία. Ήδη η πρόβλεψη για ύφεση τοποθετείται στα επίπεδα του 10% κατά τις εκτιμήσεις και εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο τα “πακέτα” στήριξης της αγοράς – 3,3 δισ. ευρώ για ρευστότητα στις επιχειρήσεις και επιδόματα για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις αναστέλλονται προσωρινά – θα ανακόψουν τη συρρίκνωση.
Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, μιλά για αβεβαιότητα εκφραζόμενος για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας και την επιστροφή της στην κανονικότητα. Αν ο κ. Powell βλέπει αβεβαιότητα τότε το οικονομικό επιτελείο της Ελλάδας θα πρέπει να βλέπει ομιχλώδες τοπίο.
Σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, το περιβάλλον αβεβαιότητας είναι διεθνές αλλά αυτό δεν αλλάζει πολύ τα δεδομένα για την ελληνική κυβέρνηση που καλείται να καταρτίζει προϋπολογισμό αυτό το διάστημα και να προβλέψει τις προοπτικές της οικονομίας για την επόμενη χρονιά.
Η Κομισιόν διατήρησε τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 στο -9% (έναντι μέσου όρου -7,4% στην ΕΕ), αλλά μείωσε τις προβλέψεις της για το 2021 σε 5% (από 6% στο παρελθόν), με αύξηση 3,5% το 2022. Η ανεργία αναμένεται να φτάσει το 18% το 2020 και να υποχωρήσει κάτω από το 17% το 2022. Πάντως οι προβλέψεις δεν περιλαμβάνουν τη θετική επίδραση από τη σημαντική χρηματοδότηση από το Recovery and Resilience Facility αλλά ούτε και το νέο lockdown.
Στο χρηματιστήριο, χθες σημειώθηκε άνοδος του Γενικού Δείκτη κατά 0,33% βασισμένη κυρίως σε μη τραπεζικούς τίτλους, με τους επενδυτές να επηρεάζονται κυρίως από το θετικό momentum των διεθνών αγορών, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ και λιγότερο από τις εγχώριες εξελίξεις, που θα έλεγε κανείς ότι αποτυπώθηκαν κυρίως στο -1,28% του τραπεζικού δείκτη. Για σήμερα οι διεθνείς αγορές υπαγορεύουν “διόρθωση” στο άνοιγμα των συναλλαγών.
Μετρούν τις αντοχές τους οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου μπροστά στο νέο γενικό lockdown (από τις 7/11) και εύχονται να διαρκέσει μόνο τρεις εβδομάδες, καθώς σε ενδεχόμενη επιμήκυνση της περιόδου ισχύος των μέτρων η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δύσκολη, ακόμη και για μεγάλους παίκτες της αγοράς. Χάνουν τα 2/3 του τζίρου του Νοεμβρίου και στην περίπτωση που αρθούν τα μέτρα στο τέλος του μήνα μπορούν να προσβλέπουν στο τζίρο των Χριστουγέννων που τα τελευταία χρόνια, μαζί με το τζίρο της Black Friday που φέτος είχε οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου, ξεπερνούσε το 25% του ετήσιου κύκλου εργασιών.
Πιο ανήσυχες για το lockdown είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που γράφουν ήδη σημαντικές απώλειες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας που αναφέρουν πτώση της εμπορικής κίνησης κατά 80% και πτώση του τζίρου κατά 50%.
Πάντως χθες και σήμερα παρατηρείται το αδιαχώρητο στα καταστήματα του λιανεμπορίου ενόψει της ενεργοποίησης του lockdown από το Σάββατο. Οι πωλήσεις κινούνται με ρυθμούς Black Friday!
Συνεχίζονται μέχρι το τέλος του μήνα οι διαπραγματεύσεις της MIG με τη CVC για τη μεταβίβαση της Vivartia, γεγονός που συνδέεται κατά πληροφορίες με το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο μέτωπο της πανδημίας.
Στους επόμενους μήνες το περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει δύσκολο, με τα σενάρια ανάκαμψης να προβλέπουν ουσιαστική βελτίωση μετά τα μέσα του 2021, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου στο εννεάμηνο ανέφερε ότι η αναιμική ανάκαμψη στην αγορά πετρελαιοειδών δεν είναι αρκετή και στόχος της διοίκησης του ομλίλου παραμένει η διαχείριση των επιπτώσεων του Covid-19 στις δραστηριότητές και τις επιδόσεις. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Εν αναμονή ανακοινώσεων στον ΟΤΕ. Ο ρουμανικός τύπος έχει επανέλθει στο θέμα της πώλησης της Telecom Romania, θυγατρικής του ΟΤΕ κατά 54,01%, η οποία κατά τις πληροφορίες μεταβιβάζεται στην γαλλική Orange.
naftemporiki.gr