Της Βάσως Βεγίρη
Αισιοδοξία ότι χάρη στη μεγάλη υποστήριξη που έχει το project της ανάπλασης της ΔΕΘ θα καταστεί δυνατή η υλοποίηση του στόχου του εορτασμού των 100 χρόνων από την 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1926 στο νέο-αναπλασμένο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο το 2026 εκφράζει η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα και επισημαίνει ότι η νέα ΔΕΘ θα αποφέρει δευτερογενώς στην τοπική και την εθνική οικονομία τουλάχιστον 500 εκατ.ευρώ ετησίως.
Η φετινή-85η ΔΕΘ, που ανοίγει τις πύλες της σήμερα μετά από ιστορική “σιγή” ενός έτους εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, με τιμώμενη χώρα την ίδια την Ελλάδα φέρνει εξάλλου μήνυμα επανεκκίνησης όχι μόνο της εκθεσιακής δραστηριότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά συνολικά της ελληνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και έχει στο επίκεντρό της την επόμενη ημέρα για τη χώρα και τις επιχειρήσεις μετά την πανδημία.
Τάσος Τζήκας: Αποκαθίσταται η κανονικότητα
Το μεγάλο τεχνολογικό άλμα με τις ηλεκτρονικές συναντήσεις που σηματοδότησε η πανδημία – τονίζει στη “Ν” ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας – είναι μια κατάκτηση, αλλά οι φυσικές συναντήσεις, οι συμφωνίες που χρειάζονται να κάνουν οι επιχειρηματίες δίνοντας τα χέρια και κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον δεν υποκαθίστανται από την ηλεκτρονική επικοινωνία, η οποία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, την ανάγκη οι άνθρωποι να συναντώνται και να κλείνουν συμφωνίες δια ζώσης. Η 85η ΔΕΘ έρχεται, λοιπόν, να αποκαταστήσει την κανονικότητα στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνία και στις επιχειρήσεις και είμαστε σίγουροι ότι η Έκθεση θα είναι απόλυτα ασφαλής γιατί θα είναι covid-free και θα είναι μια μεγάλη εμπορική και πολιτική συνάντηση, που θα ξαναδώσει στη Θεσσαλονίκη το σημαντικό ρόλο που έχει κάθε Σεπτέμβριο και στην χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση και οι προτάσεις που απέσπασαν τα τρία πρώτα βραβεία εκτίθενται στην 85η ΔΕΘ και η ανάπλαση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να γυρίσει σελίδα η ΔΕΘ και η πόλη, με δυναμική αντίστοιχη εκείνης της ιδρυτικής της περιόδου. Ο κ.Τζήκας επισημαίνει σχετικά: “Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΘ για τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπλαση του εκθεσιακού και συνεδριακού μας κέντρου στο κέντρο της πόλης , να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το έργο το 2026, για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη αυτό το ιστορικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει να το κάνει και διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Να έχουμε τις απαραίτητες υποδομές για να μπορέσουμε να γίνουμε ένας πραγματικά διεθνής εκθεσιακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας. Για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε νέες υποδομές, υψηλής βιοκλιματικής και αρχιτεκτονικής ποιότητας, που να μπορέσουν να κάνουν την πόλη πιο ελκυστική και για τους κατοίκους της και για τους επαγγελματίες που ασκούν επάγγελμα στην πόλη”.
Όπως προσθέτει, επίσης, είναι ένα έργο ευρύτατης αποδοχής: “Με όρους δημοκρατικότητας, το έργο της ανάπλασης υποστηρίζεται από το 100% των θεσμικών φορέων της πόλης και τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της, όπως διαπιστώθηκε από δυο δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια για το θέμα της ανάπλασης. Άρα, λοιπόν, με όρους επιστημονικούς και χρηματοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς, αλλά και με όρους δημοκρατικότητας στην απόφασή μας, η μόνη λύση είναι η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης”.
Το σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης, όπως προσθέτει ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα με διεθνείς όρους είναι η ΔΕΘ ως φορέας, δηλαδή η ΔΕΘ-Helexpo. Η αναγέννηση της Έκθεσης που έγινε τα τελευταία χρόνια, η οποία διακόπηκε μεν τα χρόνια της πανδημίας αλλά είναι σίγουρο ότι μετά τη φετινή ΔΕΘ θα ξαναξεκινήσει η περίοδος της κερδοφορίας, και η ανάπλαση, για την οποία που μέσα στο 2021 και 2022 θα ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα έχουν ως αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να γίνει ένας εκθεσιακός και οικονομικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη μεγάλη υποστήριξη που έχει το project της ανάπλασης θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε στην ώρα του, δηλαδή να γιορτάσουμε το 2026 τα 100 χρόνια από την 1η ΔΕΘ στο νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Κυριάκος Ποζρικίδης: Σημαντικό ότι γίνεται ΔΕΘ
Τη μέγιστη σημασία που έχει καταρχάς αυτή καθ’ εαυτή η επίτευξη του στόχου της λειτουργίας της φετινής ΔΕΘ τονίζει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Κυριάκος Ποζρικίδης. “Είναι σημαντικό από μόνο του ότι γίνεται η ΔΕΘ, γιατί υπάρχει τόσο το ποσοτικό- στοιχείο, το επιχειρηματικό και οι θετικές επιπτώσεις στην πόλη, κάτι που μας έλειψε, αλλά υπάρχει και ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι το θέμα της ανάπλασης, δηλαδή ότι η επιστροφή της ΔΕΘ συμπίπτει σε ένα τέτοιο project, για το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα σημαντικό βήμα με τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και προχωράμε στην ανάθεση της προμελέτης”, σημειώνει σχετικά.
Η τεχνολογία και οι ψηφιακές εκθέσεις ήρθαν στη ζωή μας και μάλιστα βίαια με τα lockdown, επισημαίνει ο κ.Ποζρικίδης, αλλά δεν θα υποκαταστήσουν ποτέ την ανθρώπινη αλληλεπίδραση – όμως θα είναι πλέον ένα συμπληρωματικό σημαντικό κομμάτι των Εκθέσεων.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι, πάντως, οι προβλέψεις-στοιχεία που παραθέτει ο κ.Ποζρικίδης από την πιο πρόσφατη σχετική μελέτη, για τη συμβολή της νέας ΔΕΘ στην τοπική και την εθνική οικονομία, καθώς εκτιμάται πως η νέα ΔΕΘ θα αποφέρει 500 εκατ.ευρώ ετησίως στην οικονομία (δευτερογενείς επιπτώσεις), ενώ κατά την περίοδο της κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθεί οικονομική δραστηριότητα της τάξης των 70-80 εκατ.ευρώ ετησίως και περισσότερες από 1.000 θέσεις ετησίως. Επίσης, κατά τη λειτουργία της θα δημιουργεί περισσότερες από 1500 θέσεις εργασίας ετησίως (σ.σ. μόνιμες και part time), ενώ επίσης το έργο θα δημιουργήσει 1300 νέες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερους χώρους και πράσινο στο 50% της σημερινής ΔΕΘ, καθώς και ένα νέο τοπόσημο για την πόλη, με κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον. Το δε Επιχειρηματικό Κέντρο (μαζί με το ξενοδοχείο) θα δημιουργήσουν έναν νέο πυρήνα επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα αναβαθμιστεί η Αγγελάκη και ανοίγεται η Σβώλου, άρα θα προσελκύσει διάφορες δραστηριότητες και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στην περιοχή και βεβαίως θα ενισχυθεί η Θεσσαλονίκη συνολικά ως πόλη τον κλάδο του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.