Το 2019 θα ήταν η χρονιά που το κόστος δανεισμού θα ανέβαινε για όλους: κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Οι κεντρικές τράπεζες ήταν έτοιμες για αυξήσεις επιτοκίων. Αλλά δεν είχαν υπολογίσει πόσο ισχυρές θα ήταν οι πιέσεις εμπορικών αντιπαραθέσεων και γεωπολιτικών εντάσεων στις οικονομίες τους, δεν είχαν προβλέψει ότι η αβεβαιότητα θα πατούσε απότομα φρένο σε επενδύσεις. Τα σχέδια για επιτοκιακές αυξήσεις μπαίνουν έτσι στον πάγο και το σενάριο που θέλει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όχι μόνο να διατηρούνται χαμηλά, αλλά να διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως οι επενδυτές ενδέχεται σε λίγο να χρειάζεται να πληρώνουν για να κρατούν στην κατοχή τους τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας- το απόλυτο καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής. Για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ετών η απόδοση του 10ετους Bund βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν, καθώς η γερμανική και συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία παλεύουν να βγουν από το τέλμα.
Η προοπτική ενός no deal στο Brexit και οι πολιτικές προκλήσεις σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες συμπληρώνουν ένα σκηνικό, που ευνοεί τα ομόλογα και κρατάει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος ακόμη και «απείθαρχων» μαθητών της Ευρωζώνης.
Η τελευταία φορά που είχαμε αρνητικές αποδόσεις ήταν το 2016, θυμίζει το Bloomberg, όταν η ΕΚΤ έριχνε αφειδώς χρήμα στο σύστημα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία του ευρώ και να πολεμήσει τον αποπληθωρισμό. Το υπό το μηδέν είναι και πάλι πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, σύμφων αμε την AlliancBernstein, που επιβλέπει ενεργητικό αξίας 550 δισ. δολαρίων.
Ακόμη και το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει τον αντίκτυπο που κανείς θα περίμενε, καθώς τα στοιχεία για την οικονομία είναι τόσο απογοητευτικά που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να καταφύγει σε άλλα εργαλεία για την τόνωση της οικονομίας, όπως οι δημοπρασίες φθηνών δανείων.
Από το κλίμα αυτό θα μπορούσε να ωφεληθεί – έως έναν βαθμό και υπό προϋποθέσεις- και η Ελλάδα, που επιδιώκει νέα έξοδο στις αγορές. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι σήμερα σταθερή στο 3,94%. Την περαιτέρω αποκλιμάκωση εμποδίζουν οι ανησυχίες για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να σημάνουν και την απώλεια 1 δισ. ευρώ για τη χώρα.
naftemporiki.gr