Skip to main content

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός επάρκειας ρεύματος

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Κομισιόν για τη διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΕΝ, αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου που έχει προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες στον τρίτο κατά σειρά «γύρο» παρατηρήσεων που απέστειλε η Επιτροπή, σε συνέχεια των δύο «κύκλων» παρατηρήσεων που προηγήθηκαν. 

Έτσι, τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα κοινοποιηθεί στην Κομισιόν το επίσημο ελληνικό σχέδιο για τον Μηχανισμό, ώστε να ακολουθήσει η έγκρισή του σε περίπου 1,5 μήνα αργότερα. Έγκριση η οποία θεωρείται ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, με δεδομένες τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν για την οριστικοποίηση του σχεδίου. 

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας Ισχύος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, «απαντώντας» στην ανάγκη ύπαρξης συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ευστάθεια του συστήματος όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών. Ο λόγος είναι ότι, λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, η ηλεκτρική τους παραγωγή είναι άμεσα συνυφασμένη με τα καιρικά φαινόμενα (π.χ., άπνοια ή συννεφιά), με συνέπεια να παρουσιάζουν διακυμάνσεις, τις οποίες θα καλούνται να καλύπτουν τα συμβατικά εργοστάσια. Γι’ αυτό και μέσα από τη συμμετοχή σε δημοπρασίες επάρκειας ισχύος, θα διεκδικούν αποζημίωση για την ισχύ που θα μπορούν να παράσχουν σε τέτοιες περιπτώσεις στο σύστημα. 

Η έγκριση του μηχανισμού θα ανοίξει τον δρόμο ώστε οι δημοπρασίες να ξεκινήσουν από φέτος, για την παροχή υπηρεσιών αξιοπιστίας για μία 4ετία αργότερα. Έτσι, η πρώτη διαδικασία θα αφορά τη διάθεση ισχύος το 2023, η δεύτερη το 2024 και ούτω καθεξής. Επίσης, ενώ οι υπάρχουσες μονάδες θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση για ένα μόνο έτος, συμμετέχοντας και στην επόμενη δημοπρασία για να ανανεώσει την αμοιβή τους για ένα ακόμη έτος, τα νέα εργοστάσια θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μία 5ετία). 

Σημαντικό είναι επίσης ότι οι δημοπρασίες θα είναι τεχνολογικά ουδέτερες, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούν να συμμετέχουν και οι λιγνιτικές μονάδες. Έτσι, η έγκριση του ελληνικού μηχανισμού θα επισημοποιήσει πως θα μπορούν να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων αποζημίωση και οι μονάδες στη Μελίτη της Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, κάτι που τουλάχιστον τυπικά δεν ήταν διασφαλισμένο όσο βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώλησή τους. Βέβαια, όπως και τα υπόλοιπα υφιστάμενα λιγνιτικά εργοστάσια, έτσι και οι δύο ανωτέρω ατμοηλεκτρικοί σταθμοί θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση έως την 1η Ιουλίου 2025, όταν θα τεθεί σε ισχύ πανευρωπαϊκά ο κανόνας των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα, αποκλείοντας έτσι τις μονάδες ορυκτών καυσίμων. 

Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ΥΠΕΝ σημειώνουν πως αποζημίωση θα μπορεί να διεκδικήσει και η μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Έτσι, χάρη στην παρέκκλιση που αποφασίστηκε για τον κανόνα των 550 γραμμαρίων ανά κιλοβατώρα, λιγνιτικά εργοστάσια υπό κατασκευή μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια διάθεσης ισχύος έως τα τέλη του 2019. Επομένως, αν οι τρεις πρώτες δημοπρασίες γίνουν εντός της χρονιάς, για την παροχή υπηρεσιών για τα έτη 2023, 2024 και 2025, τότε η μονάδα θα μπορεί να λάβει κρατική ενίσχυση έως το καλοκαίρι του 2025. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διακοψιμότητα δεν θα ενσωματωθεί στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος, μέσω της συμμετοχής της ζήτησης. Αντίθετα, το ΥΠΕΝ θα υποβάλει στη συνέχεια αίτημα για παράταση ισχύος του μέτρου, ως αυτόνομου μηχανισμού.