Skip to main content

Market Beat: Συνέχεια στην ανοδική κίνηση, μέσω μιας αυξημένης νευρικότητας με άγνωστο φινάλε

Η πορεία των ασιατικών δεικτών μοιάζει με καρδιογράφημα από τα ανεβοκατεβάσματα που σε πολλές αγορές έγιναν γύρω από το κλείσιμο της προηγούμενης, ενώ σε ορισμένες εξελίχθηκαν σε θετικό πεδίο μόνο. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες εμφάνισαν κέρδη ισχυρά καθώς οι διαχειριστές θεωρήσανε πιθανή μια ξαφνική κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομίας στην ευρωζώνη που την απειλούν τα lockdown. Σήμερα τα μηνύματα του τομέα της τεχνολογίας φαινόταν ενθαρρυντικά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του NASDAQ να αυξάνονται +3,6%, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο +1,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 ήταν επίσης +0,6% πιο ψηλά και τα συμβόλαια FTSE κέρδιζαν +0,7%.

Για να χρησιμοποιήσουμε την πραγματικά αγοραία ορολογία, νικητές των συναλλαγών χθες, ήταν οι πωλητές. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που υπερέχει η ζήτηση. Γιατί για να πουλήσουν μετοχές απαιτούσαν ψηλότερο τίμημα, το οποίο οι αγοραστές ήταν σύμφωνοι να πληρώσουν. Σήμερα θα φανεί αν όσοι αγόρασαν την προηγούμενη ακριβότερα από προχθές θα αισθανθούν δικαιωμένοι νικητές και όχι εγκλωβισμένοι λόγω πρώιμης αισιοδοξίας. Για όσους ενδιαφέρονται για τον χρηματιστηριακό τζόγο, η χθεσινή και η σημερινή δυναμική είναι για το έξυπνο χρήμα τεράστια ευκαιρία για σημαντικά κέρδη και σχετικά σίγουρα. Παίζουν στα παράγωγα την εκτίναξη της νευρικότητας, από την ώρα που θα αναγγελθεί το αποτέλεσμα. Βοηθά στη διαμόρφωση του στοιχηματικού κλίματος το μεγάλο πλήθος νέων ιδιωτών που ασχολήθηκαν με τα παράγωγα, τις μέρες της καραντίνας την άνοιξη. Έγινε μέσω πλατφορμών και εφαρμογών για τα κινητά, που προσφέρουν διεκπεραίωση εντολών με ελάχιστο κόστος.

Στο πρώτο ημίωρο η αγορά είχε εμφανίσει τιμές πάνω από το ανώτερο της προηγούμενης και το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα πάνω από 4 μονάδες είχε γίνει για τον ΓΔ το κατώτερο ημέρας. Ο τζίρος στα πρώτα 30 λεπτά ήταν περίπου 4 εκατ. ευρώ και δεν υπήρχε blue chip με απώλειες με δυο αμετάβλητα. Με τη συμπλήρωση έξη ημιώρων ο τζίρος ήταν στα 16,5 περίπου και ο ΓΔ βρισκόταν στις 583 μονάδες χονδρικά έχοντας όμως περάσει και από τις 585,2 στις 12:22 μια ώρα πριν δηλαδή. Οδηγός στην πορεία του μέσου όρου ο ΔΤΡ, που για άλλη μια μέρα στο πρώτο μέρος, εμφάνιζε αύξηση που είχε πιάσει περίπου το +5% στην κορύφωσή του ΓΔ ως τότε. Βέβαια η εμπειρία της εξασθένισης της ζήτησης μετά την κορύφωση τη Δευτέρα υποχρέωνε τους συναλλασσόμενους να κινούνται επιφυλακτικά όσον αφορά τους όγκους.

Με βάση την εικόνα των μεταβολών στα blue chip αδύναμοι κρίκοι εκτός των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ που εμφάνιζαν μετά το πρώτο μέρος απώλειες ήταν οι ΕΥΔΑΠ ΕΕΕ ΛΑΜΔΑ ΦΡΛΚ ΤΕΝΕΡΓ και ΜΥΤΙΛ με μεταβολή κάτω του +0,6% όταν στην κορυφή της κατάταξης βρισκόντουσαν οι ΜΠΕΛΑ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΕΥΡΩΒ με κέρδη πάνω από +5%. Αυτά αρκούν για να υποστηρίξουν την εκτίμηση πως οι θεσμικοί δεν ενδιαφέρθηκαν για τις μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά φέτος αλλά για όσες είχαν υποστεί μεγάλες πιέσεις πρόσφατα. Τη διάθεση για ρίσκο στα διεθνή χρηματιστήρια, με τα ευρωπαϊκά στο +2% για δεύτερη μέρα στη σειρά, ίσως δικαιολογεί η δήλωση του Song Seng Wun, οικονομολόγου της CIMB Private Banking. «Όλοι μισούμε τις αβεβαιότητες. Όλοι θέλουμε να δούμε βελτίωση στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Ελπίζουμε λοιπόν σε έναν ξεκάθαρο, χωρίς αμφισβήτηση νικητή στις προεδρικές εκλογές».

Αυτή η ελπίδα δεν εκπληρώθηκε καθώς η πραγματικότητα δείχνει ότι οι υποψήφιοι παλεύουν στήθος με στήθος. Οι επενδυτές είχαν αρχικά στοιχηματίσει ότι ένα πιθανό δημοκρατικό σκούπισμα από τον Joe Biden θα μπορούσε να μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ υπόσχεται τεράστια ώθηση στη δημοσιονομική τόνωση. Αλλά η διάθεση άλλαξε γρήγορα μετά τα σημάδια πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορούσε κάλλιστα να αρπάξει τη Φλόριντα και ήταν πολύ πιο κοντά σε άλλες μεγάλες Πολιτείες από ό, τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις. Τα μελλοντικά συμβόλαια επί των Δεικτών μετοχών των ΗΠΑ προχώρησαν σε άγρια κίνηση, ανέβηκαν και έπεσαν, μόνο για να ανέβουν ξανά καθώς η ψηφοφορία φάνηκε να ευνοεί τον Τραμπ. Κάτι ανάλογο θα δούμε στην Ευρώπη με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την Αθήνα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη την ημέρα των εκλογών, μολονότι το αποτέλεσμα κατά πολλούς αναλυτές αναγγέλλεται αμφίρροπο κι ενδέχεται να μην είναι γνωστό παρά ημέρες αργότερα.

Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 554,98 μονάδων (+2,06%), στις 27.480,03 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 202,96 μονάδων (+1,85%), στις 11.160,57 μονάδες.

Ο δείκτης S&P 500, ο οποίος θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλειε με άνοδο 58,92 μονάδων (+1,78%), στις 3.369,16 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Η βρετανική κυβέρνηση αγνόησε το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον νόμο που ανατρέπει δεσμεύσεις που το Λονδίνο έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συνθήκης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, αποφεύγοντας να απαντήσει σε «προειδοποιητική επιστολή» των Βρυξελλών, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς η BNP Paribas το τρίτο τρίμηνο, με στήριξη από την ισχυρή επίδοση της επενδυτικής τραπεζικής. Σύμφωνα με το CNBC, η γαλλική τράπεζα είχε κέρδη 1,89 δις ευρώ έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 1,6 δις.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +2,34% στις 356,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +2,33% στις 5.786,77 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +2,55% στις 12.088,98 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +2,44% στις 4.805,61 μονάδες. Στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε +2,52% και ο ιταλικός ΜΙΒ εκτινάχθηκε +3,19%.

ΧΑ

Με το ελατήριο των κερδών του ΔΤΡ, κέρδη +2,02% και επίπεδα άνω των 584 μονάδων

Στη δεύτερη σύνοδο της βδομάδας και του μήνα, δεν είχαμε εναλλαγές στην υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης, αλλά πορεία με θετικό μόνιμα πρόσημο μεταβολής. Μετά από άνοιγμα στις 577,16 με ανοδικό χάσμα (4,28 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (572,88), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί σε θετικό πεδίο, αποκλειστικά. Η πορεία για τον ορισμό του κατώτερου δεν είχε διάρκεια, καθώς ο ΓΔ σημείωσε το ελάχιστό του που ήταν οι 577,16 από 567,14 μονάδες τη Δευτέρα στο άνοιγμα στις 10:30. Αλλά η αναζήτηση του ανώτερου μέρας είχε διάρκεια 5 ώρες και 42 λεπτά αφού στις 16:12 ο μέσος όρος έφθασε στις 585,52 από 581,26 που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Κατόπιν, ο ΓΔ στις 17:00 οδηγήθηκε στις 583,79 και με τις δημοπρασίες ενισχύθηκε περίπου 0,7 της μονάδας. Η αγορά στηρίχθηκε διαρκώς στο ενδιαφέρον των θεσμικών για τις Τράπεζες που οδήγησαν σε κέρδη ως +5,6% τον ΔΤΡ και χωρίς επίσης τις συνήθεις εναλλαγές πρόσημου.

Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ προσέφερε νευρικότητα στην πλάγια κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Καθώς ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 582 μονάδες από τις 14:55, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα ψηλότερα. Ήταν επίπεδο το αποτέλεσμα από τις μάχες μεταξύ της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο μέρος, που χαρακτηρίστηκε από πλάγια κίνηση με τον ΓΔ πάνω από τις 582,3 μονάδες στις 13:10 και κάτω από τις 584,5 μονάδες μετά από περίπου 1 ώρα (από 13:30 ως τις 14:51). Διακρίναμε ισορροπία στις αγοραστικές διαθέσεις για τις Τραπεζικές μετοχές το ίδιο χρονικό διάστημα. Αν και πέρασαν οι επενδυτές για λίγο το δείκτη πάνω από τις 248,4 μονάδες, τον άφησαν τελικά οριακά χαμηλότερα από τις 246,5 από 235 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο.

Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, οι περισσότεροι πέρασαν στην πρώτη ώρα μετά από ανοδικό χάσμα σε θετικό πεδίο, η ζήτηση που εμφανίστηκε σταθερή αργότερα, οδήγησε τους περισσότερους σε μεγάλες θετικές μεταβολές που διευρύνθηκαν μετά τις 16:00. Τελικά οι κινήσεις μετά το πεντάωρο αποδίδονται στο γεμάτο δυναμισμό ανοδικό άνοιγμα που κατέληξε σε σαφώς ανοδική κίνηση στην Νέα Υόρκη με τον Dow στην πρώτη ώρα με κέρδη πάνω από +2%. Συνεπώς, είχαμε ανοδικής κατεύθυνσης τάση στην ΕΕ με κίνηση σχήματος κεραυνού και ενιαία ως προς τη μεταβλητότητα στάση διεθνώς από την ώρα που ξεκίνησαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια.

Στην Αθήνα είχαμε ευχάριστο συντονισμό αυτή τη φορά, με την παγκόσμια δυναμική, χωρίς ανεξαρτησία από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια, αφού η κίνηση με κέρδη της τάξης του +1,7%, άλλαξε στο τέλος για δεύτερο μέρος, και έφερε στο φινάλε το +2,02%. Στις δημοπρασίες, είχαμε υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 7,32 μονάδες πάνω από το κατώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε τελικά, με 4 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 41,431 από 40,688 δις ευρώ.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους, από τα blue chip, οι ΜΠΕΛΑ +9,68%, ΟΠΑΠ +4,43%, ΤΕΝΕΡΓ +4,39%, και ΑΔΜΗΕ +2,59%. Στον αντίποδα υπέρ της καθόδου με πτώση από -1,0% και κάτω, ώθησαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,65%, ΛΑΜΔΑ -0,40%, ΣΑΡ -0,35%, και ΟΛΠ -0,12%.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 3,039 από 6,267 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΔΕΗ ΜΟΗ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,890% από 0,916% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά και καταλυτικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,82%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,06% από -1,85%, την ΕΤΕ στο +6,43% από -0,60%, ΕΥΡΩΒ στο +5,24% από +1,16% και την ΠΕΙΡ στο +4,48% από -5,31%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,43% από +0,79%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκς, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 12) έναντι των καθοδικών (4 από 9) και ένα τα ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +2,02% οδηγήθηκε στις 584,48 από 572,88 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1375,41 από 1338,60 με άνοδο +2,75%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,178 από 45,732 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,039 από 6,297 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 61 από 54, των καθοδικών 31 από 36 και οι αμετάβλητες ήταν 23 από 25.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η οριακή αισιοδοξία των χθεσινών στοιχημάτων δοκιμάζεται σήμερα

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας και του μήνα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο νευρικά αλλά μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 11,8 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 36,81 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1350,40 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:12 και ήταν οι 1377,62 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1373,34. Το κλείσιμο στις 1375,41 από 1338,60 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,75% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,822 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1843 συμβόλαια με ανώτερο τις 1376,25 μονάδες, κατώτερο τις 1345,25 και τελευταίες πράξεις στις 1376,25 από 1336,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 3559 από 3270. Επίσης διακινήθηκαν 164 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1376,00 μονάδες, κατώτερο τις 1350,00 και τελευταίες πράξεις στις 1376,00 από 1335,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 164.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο συγκριτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 22 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1300 ως τις 1400 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς, Δεκεμβρίου, ο όγκος ήταν 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον αφορούσε σε 45 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1375 και 1400 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 50.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, στα 10.000 για ΟΠΑΠ, στα 10.000 για ΑΛΦΑ, στα 10.000 για ΟΤΕ, στα 500 για ΜΠΕΛΑ και στα 135 για ΕΕΕ.

Η Αθήνα ταυτίστηκε στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών της με αυτή που επικράτησε στην υπόλοιπη ευρωζώνη και κατάφερε να γράψει άνοδο πάνω από 2% με τη βοήθεια του ΔΤΡ. Η βαρύτητα των εξελίξεων και γεγονότων διεθνώς επιβάλει τον υπολογισμό της επίδρασής τους και στην Αθήνα όπως φαίνεται από τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων.

Η Euroxx Sec. εκτιμά: “Η Αγορά παρέμεινε σε θετικό έδαφος, αλλά με αυξημένη νευρικότητα, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με τις σημερινές Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ”. Η Beta Sec. παρατηρούσε: “Αν και με προσεκτικό ρυθμό, η Εγχώρια Αγορά ευθυγραμμίζεται με την τάση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, επομένως αναμένουμε ισχυρή συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές, οι οποίες εστιάζουν στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ”.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε “Η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση διαμόρφωσε συγκρατημένη αισιοδοξία, με την τεχνική ανάλυση, ωστόσο, να επισημαίνει ότι οι 582 μονάδες του ΓΔ συνιστούν ισχυρό ‘οχυρό’ αντίστασης. Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία των Αμερικανικών εκλογών, με τον Τζο Μπάιντεν να αποτελεί το πρόσωπο που είναι ο πιθανότερος νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ”.

Από τα σχόλια της Merit Sec. ξεχωρίσαμε: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 550 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 600. Τα βλέμματα των Επενδυτών είναι επικεντρωμένα στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική θα ανακοινώσει νέα εθελούσια έξοδο μέσα στην εβδομάδα. Το νέο πρόγραμμα θα έχει μειωμένο πλαφόν αποζημίωσης, στα €150k, ενώ θα προβλέπει και επιλογές αναγκαστικής άδειας με αποδοχές, διετούς, τριετούς και πενταετούς (ή τετραετούς) διάρκειας. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση 800 – 1.000 Εργαζομένων”.

Από τη Leon Depolas Sec. σημειώναν: “Ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που ζητούν οι Αγορές για αύριο το πρωί. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα μεγέθη της Μεταποίησης για Ευρωζώνη και ΗΠΑ, ενώ για την Ελλάδα έδειξαν εκ νέου συρρίκνωση (48,7_PMI Markit μεταποίησης)”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

ΤΑ “LOCK DOWN” ΑΝΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ !

Ο προηγούμενος μήνας, ο Οκτώβριος, άφησε το έντονα αρνητικό του αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές με τους δείκτες τόσο στη Wall Street όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν μεγάλες μονοψήφιες απώλειες (στο -9% στο Χ.Α.), ενώ διψήφια (ύψους 10%) ήταν και η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του γενικευμένου φόβου εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων λόγω της πανδημίας που αναγκάζει αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία ανάμεσά τους) να υιοθετήσουν ακόμη και το γενικό lockdown για να αποφύγουν τα χειρότερα. Με την επιστροφή των περιορισμών να ακυρώνει την ανάκαμψη στις οικονομίες και να οδηγεί σε ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020, μετά από την πρόσκαιρη ανάκαμψη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο (+33,1% στις ΗΠΑ, +12,7% στην ευρωζώνη).

Στην Ελλάδα, το δυσμενές σκηνικό λόγω του κορωνοϊού συμπληρώνεται από δύο ακόμη αρνητικούς παράγοντες: το γεωπολιτικό κίνδυνο καθώς η τουρκική επιθετικότητα δεν ανακόπηκε ούτε από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη αλλά και τη Σάμο, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο να κάνει πάλι την παρέμβασή του. Επιπλέον, οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στο βαθμό που ο SSM αρνηθεί την καταβολή των τοκομεριδίων προς το ΤΧΣ, οδηγούν σε σειρά εξελίξεων με πρώτη εκείνη της κρατικοποίησης της τράπεζας λόγω της έκδοσης νέων μετοχών με δικαιούχο το ΤΧΣ. Παραμένει έτσι υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων και για άλλες συστημικές τράπεζες, ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις συνθήκες της πανδημίας. Ταυτόχρονα, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανικές παραγγελίες, πληθωρισμός και κυρίως ο πολύπαθος κλάδος των υπηρεσιών καταγράφουν επιδόσεις που επιβεβαιώνουν τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας με τα πακέτα στήριξης να επανέρχονται.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ήδη διαμορφώσει εντεινόμενο κύμα ρευστοποιήσεων των ξένων funds στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήταν ήδη €564 εκ. στο 9μηνο και τώρα πιθανόν κοντά στα €700 εκ., με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν το €1 δις για ολόκληρο το 2020 ! Με το Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες και με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα, παρά την αντίδραση του τελευταίου τριημέρου στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να προσπαθεί να συγχρονιστεί με το θετικό momentum των διεθνών αγορών αλλά με τη ζώνη των 582-585 μονάδων να συνιστά πλέον ισχυρό οχυρό αντίστασης.

Ολοκληρώνεται τέλος σήμερα η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάϊντεν αποτελεί το ακλόνητο φαβορί αλλά βασικό ζητούμενο παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης νέου Προέδρου το ταχύτερο δυνατό καθώς η συντήρηση συνθηκών αμφισβήτησης επί μακρόν θα προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές. Επιθυμητό λοιπόν σενάριο για τις αγορές είναι εκείνο που είτε ο Τραμπ είτε ο Μπάϊντεν θα πετύχουν εκλογική επίδοση που δεν μπορεί να προσβληθεί από τον αντίπαλό τους!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Σήμερα

Οι χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο στις γεμάτες νευρικότητα συναλλαγές της Ασίας σήμερα Τετάρτη 4/11, καθώς τα αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αποδείχθηκαν πολύ πιο κοντά από ό, τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, αφήνοντας το αποτέλεσμα σε βαθιά αμφιβολία.

Οι επενδυτές είχαν αρχικά στοιχηματίσει σε ένα πιθανό δημοκρατικό σκούπισμα από τον Joe Biden που θα μπορούσε να μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ υπόσχεται τεράστια ώθηση στη δημοσιονομική τόνωση. Αλλά η διάθεση άλλαξε γρήγορα μετά από τα σημάδια πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορούσε κάλλιστα να αρπάξει τη Φλόριντα και ήταν πολύ πιο κοντά σε άλλες μεγάλες Πολιτείες από ό, τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις.

Οι traders ανέφεραν ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι το αποτέλεσμα με διατήρηση του status quo, θα μειώσει τουλάχιστον την πολιτική αβεβαιότητα και θα αφαιρέσει τον κίνδυνο που μια διοίκηση του Μπάιντεν θα ανέτρεπε τις μειώσεις φόρων στις εταιρίες.

Ο τομέας της τεχνολογίας φαινόταν ενθαρρυντικός, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του NASDAQ να αυξάνονται +3,6%, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 σημείωσαν άνοδο +1,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 ήταν επίσης +0,6% πιο ψηλά και τα συμβόλαια FTSE κέρδισαν +0,7%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν αρχικά πάνω κατά +2%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,1% στο πρώτο μέρος αλλά στις 9:00 δική μας ώρα ήταν στο +0,26% οριακά πάνω από τις 582,5. Τα κινεζικά blue chip αυξήθηκαν +0,5%, με τους αγοραίους να είναι αβέβαιοι για το πώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ από εδώ και πέρα.