Skip to main content

Τι είπε ο Μοσκοβισί για χρέος και «προαπαιτούμενα»

Αισιόδοξος ότι μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας θα έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα ώστε να προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ εμφανίστηκε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 3-4 ζητήματα ανοικτά – αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το ποια είναι αυτά τα ζητήματα – τονίζοντας όμως  ότι «σε ένα πλαίσιο συνεργασίας θα επιλύσουμε τα ζητήματα».  Βέβαια, πέρα από την αισιοδοξία, ο κ. Μοσκοβισί δεν απέφυγε να δηλώσει ότι «χωρίς την επίλυση αυτών των ζητημάτων μέχρι τη Δευτέρα, η συμφωνία θα είναι πιο δύσκολη» καλώντας επομένως την κυβέρνηση να κλείσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Ο κ. Μοσκοβισί, αν και ερωτήθηκε σχετικά,  δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να προχωρήσει ανεξάρτητα από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Στο περιθώριο των δηλώσεων που έκαναν αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος αλλά και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκαν και για το ζήτημα του χρέους. Ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε ότι για την ελληνική πλευρά, το ζητούμενο είναι η συζήτηση να ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα.

«Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος» είπε ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία. Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «στόχος όλων μας είναι οικοδομήσουμε έναsuccess story και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη».

Υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για το θέμα του χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν βήμα-βήμα: « να κατακτήσουμε μικτές νίκες» ήταν τα λόγια του κ. Μοσκοβισί ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν έρθει η ώρα για τη συζήτηση του χρέους, οι συζητήσεις θα πρέπει να διέπονται από αισιοδοξία αλλά και από πραγματισμό καθώς θα πρέπει «να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι πολιτικά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης».

Νewsroom Naftemporiki.gr