«Σημαντική μείωση σημειώνεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών να έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρει ότι «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν, τον Ιούνιο του 2021, στα 29,4 δισ. ευρώ (20,3% του συνόλου των δανείων), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή μείωση την τελευταία διετία».
Τονίζει επίσης ότι με την εξέλιξη αυτή τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 46 δισ. ευρώ από τότε που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας (ήταν 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020) και κατά περίπου 78 δισ. ευρώ από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει, τον Μάρτιο του 2016 (ήταν 107,2 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η σημαντική αυτή μείωση στο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής στρατηγικής που έχει ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείρισή τους, κυρίως μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Ηρακλής», το οποίο και έχει επεκταθεί, καθώς και συγκεκριμένων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν με σκοπό τη συγκράτηση δημιουργίας υψηλού αριθμού νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας (ΓΕΦΥΡΑ Ι, ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, αναστολές και ρυθμίσεις δανείων).
Συμπληρωματικά αναφέρει ότι η ορθή, σοβαρή και μεθοδική δουλειά που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, υπό τον συντονισμό του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, κ. Γιώργου Ζαββού, συνεχίζεται με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022.
Όπως εξηγεί, η αποκλιμάκωση αυτή, είναι μεγάλης σημασίας τόσο για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όσο και για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, επηρεάζοντας θετικά τις προοπτικές για την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ προσθέτει ότι «αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι το Υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η Κυβέρνηση, εργάζονται σκληρά, μεθοδικά και υπεύθυνα για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και νέων προκλήσεων, υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις και καταγράφοντας σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους κρίσιμους τομείς».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι το έργο του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται με στόχο την γρήγορή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
«Με την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε το έργο μας για να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Εν των μεταξύ σε μεγάλη βελτίωση εκτιμήσεων για το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα μας προχώρησε κα ιο οίκος αξιολόγησης Fitch, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα σχέδια τιτλοποιήσεων του κλάδου μέσω του «Ηρακλή 2» καθώς και τις δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης στις οποίες προχωρούν, όπως η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Ο δείκτης NPE για το σύνολο του κλάδου θα μειωθεί κάτω από το 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες έναντι 35% στα τέλη του 2020 σύμφωνα με τη Fitch που νωρίτερα ανέμενε ότι ο δείκτης θα μειωνόταν χαμηλότερα του 30% στα τέλη του 2021, υπολογίζοντας όμως μόνο τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή 1».
Οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών ωστόσο παραμένουν ακόμη χαμηλές, κάτι που αντανακλά την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή επιβάρυνση στα κεφάλαια από τα κόκκινα δάνεια.
Η Fitch λαμβάνει υπόψη την πιθανή εισροή νέων κόκκινων δανείων εξαιτίας της πανδημίας, κυρίως λόγω των προγραμμάτων αναστολής πληρωμής των δανείων. Οι τέσσερις τράπεζες είχαν «παγώσει» τις αποπληρωμές για δάνεια ύψους 26 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 (16% των ακαθάριστων δανείων), τα περισσότερα από τα οποία έχουν πλέον λήξει, ωστόσο, για να περιορίσουν την πίεση στους δανειολήπτες και στην ποιότητα του ενεργητικού, έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικές αναδιαρθρώσεις και έκαναν χρήση των κρατικών σχεδίων στήριξης.
Αισιόδοξη είναι η Fitch για την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών. Οπως σημειώνει, η λειτουργική κερδοφορία το 2020 ήταν αδύναμη λόγω των υψηλών προβλέψεων, ωστόσο αναμένει ότι το διάστημα 2021-2022 η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων, ιδίως στη Eurobank και στην Εθνική Τράπεζα, οι οποίες είναι πιο μπροστά όσον αφορά την «εκκαθάριση» των ισολογισμών τους.