Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε την Τρίτη σχέδιο για την αύξηση των φόρων στους εργαζομένους, τους εργοδότες και ορισμένους επενδυτές για να διορθωθεί και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, προκαλώντας την οργή ακόμη και σε κάποιους στο κυβερνών κόμμα που θεωρούν ότι παραβίασε μια προεκλογική υπόσχεση.
Αφότου διέθεσε τεράστια ποσά για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19, ο κ. Τζόνσον επιστρέφει σε μια πρώιμη υπόσχεση να αντιμετωπίσει το διαλυμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας, όπου το κόστος αναμένεται να διπλασιαστεί καθώς ο πληθυσμός γερνάει τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβληθεί εισφορά 1,25% στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από τον ερχόμενο Απρίλιο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας και να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19.
Κινήθηκε επίσης για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το καθυστερημένο σύστημα υγείας της Βρετανίας, το οποίο έχει δει εκατομμύρια ανθρώπους να περιμένουν μήνες για θεραπεία από την κρατική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS), αφού αναδιανεμηθούν οι πόροι για την περίθαλψη των πασχόντων από κορωνοϊό.
«Θα ήταν λάθος για μένα να πω ότι μπορούμε να πληρώσουμε για αυτή την ανάκαμψη χωρίς να λαμβάνουμε τις δύσκολες αλλά υπεύθυνες αποφάσεις για το πώς τη χρηματοδοτούμε», είπε ο Τζόνσον στο Κοινοβούλιο.
«Θα ήταν ανεύθυνο να ανταποκριθούμε στα κόστη με υψηλότερο δανεισμό και υψηλότερο χρέος», πρόσθεσε.
50 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια
Οι Βρετανοί πολιτικοί έχουν προσπαθήσει εδώ και χρόνια να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν την κοινωνική μέριμνα, αν και οι διαδοχικοί πρωθυπουργοί τόσο των Συντηρητικών, όσο και των Εργατικών έχουν αποφύγει το θέμα επειδή φοβούνται ότι θα εξοργίσουν τους ψηφοφόρους και το εσωτερικό των κομμάτων τους.
Αγνοώντας την έντονη αντίδραση στο κόμμα του, ο Τζόνσον περιέγραψε μια νέα εισφορά υγείας και κοινωνικής φροντίδας που θα οδηγήσει σε αύξηση των φόρων μισθοδοσίας για την Εθνική Ασφάλιση που καταβάλλονται τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με την ίδια αύξηση να ισχύει και για τους φόρους στα μερίσματα των μετόχων.
Είπε ότι οι αυξήσεις θα συγκεντρώσουν 36 δισεκατομμύρια λίρες (50 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα σε τρία χρόνια.
Ο Τζόνσον προσπάθησε να αμβλύνει την αντίδραση μέσα στο Συντηρητικό του Κόμμα, που για δεκαετίες θεωρούνταν υπερασπιστής των χαμηλών φόρων..
Εξήγησε ότι οι ηλικιωμένοι Βρετανοί δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον το σαρωτικό κόστος που έχει αναγκάσει πολλούς να πουλήσουν τα σπίτια τους για να πληρώσουν για την Υγεία και την περίθαλψή τους.
«Δεν μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα υγείας και η κοινωνική περίθαλψη χωρίς μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση. Το σχέδιο που θέτω σήμερα θα διορθώσει όλα αυτά τα προβλήματα μαζί», είπε, προκαλώντας μάλλον τη θυμηδία των Εργατικών
«Δέχομαι ότι αυτό παραβιάζει μια προεκλογική δέσμευση που δεν είναι κάτι που κάνω ελαφρά τη καρδία, αλλά μια παγκόσμια πανδημία δεν ήταν στο πρόγραμμα κανενός».
«Οι Τόρις δεν είναι πια το κόμμα των χαμηλών φόρων»
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, έσπευσε να εκφράσει τους φόβους που έχουν κυριεύσει τους Συντηρητικούς από τότε που τα αποσπάσματα της νέας πολιτικής βρέθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.
«Πρόκειται για αύξηση φόρου που αθετεί την υπόσχεση που έδωσε ο πρωθυπουργός στις τελευταίες εκλογές … Διαβάστε τα χείλη μου, οι Τόρις (Συντηρητικοί) δεν μπορούν ποτέ ξανά να ισχυριστούν ότι είναι το κόμμα των χαμηλών φόρων», είπε.
Όπως πολλοί άλλοι ηγέτες της Δύσης, ο κ. Τζόνσον αντιμετωπίζει απαιτήσεις να δαπανήσει περισσότερα για την ευημερία, παρόλο που ο κρατικός δανεισμός έχει φτάσει στο 14,2% της οικονομικής παραγωγής – επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 2019, ο Τζόνσον είπε ότι είχε σχέδιο κοινωνικής φροντίδας και υποσχέθηκε να αποτρέψει τους ηλικιωμένους από το να πουλήσουν τα σπίτια τους για να μπορέσουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη. Αλλά οι προτάσεις του είναι ένα στοίχημα.
Οι επικριτές λένε ότι ο Μπόρις Τζόνσον επεκτείνει τις κρατικές δαπάνες για άλλη μια φορά χωρίς σαφή μεταρρύθμιση του τρόπου διαχείρισης της κοινωνικής φροντίδας και ότι η αύξηση του Εθνικού Φόρου Ασφάλισης θα πλήξει δυσανάλογα τους νέους και τους χαμηλόμισθους.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg