Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί στους βουλευτές σήμερα Τρίτη σχετικά με τα σχέδιά του να διορθώσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας, αν και πολλοί από το κόμμα του αντιδρούν έντονα στα σχέδιά του για αύξηση των φόρων, κατά παράβαση των εκλογικών του δεσμεύσεων.
Μετά τη δημοσιονομική κρίση λόγω της πανδημίας, ο κ. Τζόνσον απευθύνεται τώρα στο κλυδωνισμένο σύστημα κοινωνικής φροντίδας της Βρετανίας, το κόστος του οποίου θα εκτιναχθεί στα ύψη καθώς ο πληθυσμός γερνά.
Για χρόνια, οι Βρετανοί ηγέτες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να πληρώσουν για την κοινωνική πρόνοια χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη λαϊκή υποστήριξη αυξάνοντας τους φόρους. Το 2019, ο Τζόνσον είπε ότι είχε ένα σχέδιο κοινωνικής φροντίδας.
Αύξηση του Φόρου Εθνικής Ασφάλισης
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να αυξήσει τον φόρο της Εθνικής Ασφάλισης (NI) που πληρώνουν περίπου 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι για να επιδοτήσουν τη φροντίδα των συνταξιούχων, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων συνταξιούχων, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Τζόνσον θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη το πρωί και στη συνέχεια αναμένεται να μιλήσει στο κοινοβούλιο. Ο Κ. Τζόνσον, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ θα πραγματοποιήσουν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα υγείας και φροντίδας έχει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να συνεχίσει την καταπολέμηση του κορωνοϊού και να ξεκινήσει την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και να τερματίσει την αδικία των καταστροφικών δαπανών για την κοινωνική περίθαλψη», θα τονίσει στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.
«Η κυβέρνησή μου δεν διστάσει να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται για να έχουν οι ασθενείς του NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) τη θεραπεία που χρειάζονται και να διορθωθεί το διαλυμένο μας σύστημα κοινωνικής φροντίδας».
Όπως πολλοί άλλοι δυτικοί ηγέτες, ο κ. Τζόνσον αντιμετωπίζει απαιτήσεις να δαπανήσει περισσότερα για την ευημερία, αφού ο δανεισμός της κυβέρνησης αυξήθηκε στο 14,2% της οικονομικής παραγωγής – επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα περίθαλψης, όποιος έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 23.350 λιρών (32.305 δολάρια) πληρώνει για τη φροντίδα του στο σύνολό του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξοδα και πλήρη εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων κάποιου.
Το γραφείο του Τζόνσον και το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκαν επανειλημμένα να αναφέρουν λεπτομερώς τα σχέδια χρηματοδότησης, αλλά τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Τζόνσον θέλει να αυξήσει τον φόρο Εθνικής Ασφάλισης (NI) που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες.
Αντιδράσεις από το Συντηρητικό Κόμμα
Πολλοί βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον ανησυχούν ότι αυτό θα βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και θα παραβιάσει τις προεκλογικές εγγυήσεις του για το 2019 να μην αυξήσει το ποσοστό του NI.
«Η αύξηση των φόρων υποδηλώνει ότι οι υπουργοί έχουν ολοένα και μεγαλύτερη συνείδηση ότι η χώρα δεν μπορεί να ζήσει με χρήματα κατά φαντασίαν. Αυτό, τουλάχιστον, είναι ευπρόσδεκτο», δήλωσε ο Γουίλιαμ Χαγκ πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος.
Η εφημερίδα Telegraph είπε ότι οι βουλευτές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια πρόωρη ψηφοφορία για τα σχέδια κοινωνικής πρόνοιας αργότερα αυτήν την εβδομάδα.
Η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα διαθέσει επιπλέον 5,4 δισεκατομμύρια λίρες (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους έξι μήνες για να βοηθήσει το NHS να καλύψει πρόσθετα έξοδα από την πανδημία COVID-19 και να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ποσό για τη θεραπεία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters