Skip to main content

Σε «ρυθμούς» ΑΕΠ το «καλάθι» της ΔΕΘ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο δίνοντας έμφαση στον περιορισμό των συνεπειών του επερχόμενου κύματος ανατιμήσεων στις «τσέπες» νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν. Μια πρώτη σημαντική ένδειξη αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ύψος του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του έτους και πιθανή αναθεώρηση των στοιχείων για το α΄τρίμηνο. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Real News προανήγγειλε διψήφια άνοδο του ΑΕΠ το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.

Εφόσον επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό μάλιστα με μία μείωση της ύφεσης 2,3% του α΄τριμήνου, θα οδηγήσει σε σημαντική αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους, υψηλότερη από 4% έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% φέτος.

Εδώ και καιρό διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,3%, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν για φέτος ανάπτυξη 3,8%, η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 4,2%, το ΙΟΒΕ 5%, το ΚΕΠΕ 4,7% και η Εθνική Τράπεζα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεψε ανάπτυξη 5,7% για το 2021.

Σημαντικός «σύμμαχος» για το οικονομικό επιτελείο αποτελούν τα θετικά στοιχεία για την αύξηση 10,8% των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, η αύξηση κατά 35,5% των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Αύγουστο, κατά 33,7% των εξαγωγών τον Ιούνιο και κατά 18,2% της οικοδομικής δραστηριότητας σε όρους όγκου τον ίδιο μήνα.  Αλλά και ο δείκτης PMI τον Αύγουστο έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών.

Ισχυρό χαρτί για την ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αποτελεί ο τουρισμός με τα έσοδα, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, να θυμίζουν εποχές προ πανδημίας. Το α΄εξάμηνο του έτους η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ανήλθε στα 631 ευρώ έναντι 557 ευρώ που ήταν το 2019 και 336 ευρώ το 2020.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και πρώτες ύλες, καθώς απομειώνει το όποιο όφελος προκύπτει από τις μειώσεις φόρων και εισφορών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αλλά και για την αύξηση των εισαγωγών.  

Ο ρόλος κλειδί της ΕΚΤ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν όλοι τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Η εκτόξευση του πληθωρισμού της ευρωζώνης σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της οικονομίας έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP).

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες, όπως «οι ελλείψεις και η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα  εξαιτίας της πανδημίας», και επισήμανε ότι «οι εξελίξεις στους μισθούς και το κόστος εργασίας ανά μονάδα, που καθορίζουν τον πυρήνα του πληθωρισμού, δεν εμφανίζουν την ίδια μεταβλητότητα».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου μάλιστα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη της στο Time, είχε δώσει στίγμα των προθέσεων της λέγοντας ότι πλέον θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα προς το τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει και τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ραλλού Αλεξοπούλου