Skip to main content

Ε.Ε.-Αυταρχικά καθεστώτα: Οι οικονομικές κυρώσεις και το μπούμερανγκ

Να επιβάλλει δασμούς σε ασιατικές οικονομίες, των οποίων οι ηγέτες κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία κίνηση, ωστόσο, που κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ,  επιφέροντας τα αντίθετα από ταε επιδιωκόμενα αποτελέσματα, όπως προειδοποιούν ειδικοί. Υπάρχουν λεπτές ισορροπίες, που πρέπει να τηρηθούν. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των σχέσεων με την Καμπότζη. Τον περασμένο μήνα η Ε.Ε. διεμήνυσε στην ηγεσία της ασιατικής χώρας ότι θα αρχίσει τη διαδικασία για απόσυρση του καθεστώτος ελεύθερης πρόσβασης (δηλαδή χωρίς δασμούς) στα περισσότερα αγαθά της πρωτοβουλίας «Τα πάντα εκτός από όπλα». Οι εκλογές του περασμένου Ιουλίου στη χώρα σημαδεύθηκαν από πρακτικές εκφοβισμού, όπως επισημαίνει η Ένωση, που απειλεί με αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Μιανμάρ, εν μέσω καταγγελιών για γενοκτονία. Σύμφωνα με το Reuters επόμενη στη λίστα είναι η Σρι Λάνκα. 

Εάν η Ε.Ε. κάνει πράξη τις προειδοποήσεις της, υπάρχει ο κίνδυνος να πληγούν τομείς, όπως αυτός της υφαντουργίας, που απασχολούν στις τρεις αυτές χώρες σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζομένους, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Και για τις τρεις ασιατικές οικονομίες, η πρωτοβουλία έχει αναδείξει την Ε.Ε. ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς εξαγωγών. Αυτό μεταφράζεται σε έσοδα δισεκατομμυρίων για τα κρατικά ταμεία, αλλά και σε απασχόληση και εισόδημα για εκατομμύρια νοικοκυριά. 

Έτσι, ενώ οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικροτούν τη στάση της Ε.Ε. και της ζητούν να κάνει πράξη τις απειλές, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στην προάσπιση θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αναλυτές και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου είναι πιο επιφυλακτικοί. Φοβούνται ότι τέτοιου είδους κυρώσεις θα πλήξουν αθώους πολίτες, χωρίς να οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στη στάση των καθεστώτων. 

Η Κίνα, τονίζουν, θα μπορούσε εξάλλου να σπεύσει να καλύψει το κενό των Ευρωπαίων. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στις αυταρχικές κυβερνήσεις για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιούν ότι η χρήση κυρώσεων «one size fits all» θα μπορούσε να φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, περιορίζοντας την όποια ευρωπαϊκή επιρροή στις συγκεκριμένες χώρες. 

Πηγή: Bloomberg