Skip to main content

Market Beat: Στην εβδομάδα που θα καθορίσει το μέλλον διεθνώς, η νευρικότητα εκτινάσσεται

Μια ανάσα ανοδική ήταν το ξεκίνημα στις ασιατικές αγορές στην πρώτη σύνοδο του Νοεμβρίου. Βέβαια οι δείκτες στην Ασία είχαν πολύ μικρότερες απώλειες από τους Ευρωπαϊκούς και αυτούς των ΗΠΑ μετά από την εκτίναξη της μεταβλητότητας λόγω της προσέγγισης στην ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και των μελών του Κογκρέσου στη μεγαλύτερη οικονομία.

Είναι τόση η αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα και τόσο μεγάλο το πλήθος των απροσδόκητων παραμέτρων που μπορούν να την εκτινάξουν, που οι επενδυτές παγκόσμια δεν ξέρουν από πού να προφυλαχτούν.

  • Από τον COVID-19, από την πιθανή βουτιά στο ΑΕΠ της ΕΕ που είναι οι βασικοί μας εμπορικοί εταίροι,

  • από το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά διχαστικής εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ που συμβάλουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο παγκόσμιο ΑΕΠ,

  • από μια εκτίναξη της δραστηριότητας των τζιχαντιστών,

  • από μια γεωπολιτική διαμάχη που μπορεί να φθάσει σε πολεμική σύρραξη στην ΝΑ Μεσόγειο,

  • από την κλιματική αλλαγή που παράγει εκατομμύρια πεινασμένων κατοίκων της γης;

Στα διεθνή χρηματιστήρια τον πιο καθοριστικό ρόλο παίζει η πανδημία και τα στατιστικά της, αλλά και η αναμέτρηση των Δημοκρατικών με τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές, σε συνδυασμό με την αποδοχή του αποτελέσματος. Καθώς είναι εμφανής ο πρωτοφανής κίνδυνος αναταραχών και πολύμηνης πολιτικής αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομία επί γης.

Στην Αθήνα η κατάσταση που επηρεάζει τις επενδυτικές κινήσεις διαφέρει.

Εδώ όμως, εκτός της πανδημίας που επίσης άρχισε να δείχνει τα δόντια της στην όποια οικονομική δραστηριότητα υπήρξε μετά το πρώτο κύμα, επιβαρυντικά λειτουργεί η ένταση με την Τουρκία και οι φυσικές καταστροφές. Σε αυτά, που δεν εξαρτώνται και πολύ από τις εξελίξεις στο εσωτερικό, προστίθεται η “ακινησία” στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων του τραπεζικού μας συστήματος. Ήταν αρκετή η υποψία πως μια Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει μια ΑΜΚ, για να αλλάξουν τη στάση τους πολλοί θεσμικοί, με βάση στις συναλλαγές της εβδομάδας. Οι απώλειες της ΠΕΙΡ -30,91% σε πέντε συνεδρίες, με -78,09% στο 2020, μαρτυρούν την πρωταγωνίστρια των φημών, χωρίς να είναι αδιάφορες οι απώλειες των ΑΛΦΑ -13,75% (-77,48% στο έτος), ΕΥΡΩΒ -11,86% (-69,05% στο έτος) και ΕΤΕ -9,25% (-70,31% στο έτος), που υπογραμμίζουν την κατά βάθος ομοιόμορφη αντιμετώπιση του κλάδου.

Πιστεύουμε ότι τα στατιστικά στοιχεία του Οκτωβρίου της ΕΧΑΕ, που θα ανακοινωθούν σύντομα, θα επαληθεύσουν την συνέχεια στις εκροές κεφαλαίων από την πλευρά των αλλοδαπών επενδυτών. Είναι γλυκόπικρη η γεύση της εκπλήρωσης του επαγγελματικού ναρκισσισμού, καθώς την Πέμπτη, τις πληροφορίες από σύνθετα στατιστικά εργαλεία, προσπαθήσαμε να στηρίξουμε με στοιχεία κατανοητά σε κάθε τύπο αναγνώστριας και αναγνώστη για να καταλήξουμε: Δεν αποκλείουμε μια ανοδική κίνηση σήμερα (Παρασκευή), αλλά επιμένουμε ότι οι ξένοι θεσμικοί τις μέρες υψηλής αβεβαιότητας δεν ξέρουν τι γίνεται μέσα τους και παγκόσμια.

Γιατί μερικές φορές η στατιστική τρέχει πίσω από τις παράλογες, για ψυχολογικούς λόγους, ενέργειες των επενδυτών, που δεν παύουν να είναι άνθρωποι, ακόμα και την εποχή που στις συναλλαγές συμμετέχουν επίσης μηχανάκια με αλγοριθμική συμπεριφορά.

Με μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, οι θεσμικοί δημιούργησαν νέα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών σε επτά blue chip, εκ των οποίων τα τρία ήταν Τραπεζικά ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΜΟΗ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -6,99%, με επίδοση για τον Οκτώβριο -8,84%, ο 25άρης υποχώρησε κατά -7,19%, και στο δέκατο μήνα -10,97%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,29%, ενισχύεται στο μήνα +0,45%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -37,87%, ο 25άρης -42,15% και ο FTSEM -27,98% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Ο μέσος τζίρος την εβδομάδα που ετοίμασε την αγορά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή της σε βάθος 30 ετών ήταν 62,3 εκατ. ευρώ, από 35 περίπου την προηγούμενη και των προσυμφωνημένων συναλλαγών 4,9 εκατ. τη μέρα από 2,2 εκατ. την τέταρτη βδομάδα του καταστροφικού Οκτώβρη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση την Παρασκευή 30/10 κατέληξε στα 40,527 από 43,185 δις ευρώ στις 23/10. Η δε απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,930% από 0,927% στις 23/10, πρακτικά αμετάβλητη.

Στις 4 Νοεμβρίου η Μυτιληναίος ανακοινώνει συνοπτικά αποτελέσματα εννιαμήνου, ενώ στις 5 Νοεμβρίου ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της Pasal, ενώ την Παρασκευή (6/11) είναι η σειρά της Moody’s να ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με ‘Β1’ και σταθερή προοπτική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Τους επενδυτές τρομάζουν, αβεβαιότητα και COVID-19 έτσι, οι αγορές βουλιάζουν

Η τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αποτύπωσε μια έντονη τάση φυγής από το ρίσκο των μετοχικών αξιών με απώλειες στους βασικούς δείκτες ασυνήθιστα μεγάλες. Το ανησυχητικό όμως και σπανίως εμφανιζόμενο φαινόμενο ήταν η απουσία της αναγνώρισης κάποιων ασφαλών επενδυτικών λιμανιών. Δεν επωφελήθηκαν από τις εκροές των μεγάλων χρηματιστηρίων ούτε τα συνήθη κρατικά ομόλογα, ούτε ο χρυσός και γύρω από αυτό θα αναφερθούμε εκτενέστερα. Ο κοινός παρονομαστής σε αυτή την εικόνα που εμφάνισε η παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι η ανησυχία από την εκτίναξη των κρουσμάτων του COVID-19 στις αναπτυγμένες χώρες, με άμεση απειλή την ενίσχυση της ανεργίας και η πολλαπλή αβεβαιότητα στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια παράμετρος που γνωρίζουμε ήδη πως δεν θα προκύψει μετά το πέρας της ψηφοφορίας καθώς το πλήθος των πολιτών που επέλεξαν λόγω πανδημίας την επιστολική ψήφο είναι ασυνήθιστα μεγάλο.

Ωστόσο ακόμα και αν προκύψει ένα επίσημο αποτέλεσμα αυτό δεν θα αποκλείσει την πιθανή πολιτική αστάθεια που ίσως υπάρξει στην περίπτωση που “η διαφορά στήθους” μεταξύ των δύο υποψηφίων επιτρέψει στις δυο πλευρές να το αμφισβητήσουν σε αξιώσεις. Αυτό που επίσης αξίζει υπογράμμισης είναι η σαφώς καλύτερη εικόνα σε επίπεδο απωλειών που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Το οποίο επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις της στήλης προ ενός μήνα. Αναφέραμε χαρακτηριστικά πως οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών Οίκων σημείωναν συντονισμένα πως η καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κίνα επιτρέπει μια συνέχεια στην ανάκαμψη της οικονομίας της και των χωρών που βρίσκονται στην περιφέρειά της. Τις μέρες της συντονισμένης υπό συνθήκες ιδιόμορφου πανικού φυγής από τον χρηματιστηριακό κίνδυνο πιέστηκαν λιγότερο με αποτέλεσμα στον καθοδικό για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια Οκτώβρη, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να κερδίζει 2,37%.

Αγοραίος μηχανισμός πρόβλεψης Προέδρου

Από τις 17 Αυγούστου σημειώσαμε: Ο κατεστημένος πρόεδρος τείνει να κερδίσει τον Λευκό Οίκο όταν ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί τους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, έδειξαν στοιχεία από την TD Securities που χρονολογούνται από το 1930. Αυτό μπορεί να είναι αφορμή για άσχημα νέα για τον Τραμπ. Ενώ ο δείκτης έχει αυξηθεί περίπου 3% για αυτόν τον μήνα, ο Αύγουστος ξεκινά ιστορικά το πιο αδύναμο τρίμηνο της χρονιάς για μετοχές, όπου η μέση ιστορική απόδοση ανέρχεται στο 0% περίπου, σύμφωνα με στοιχεία της BofA Global Research. Ταυτόχρονα, κανένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν είχε δεύτερη θητεία εν μέσω ύφεσης, έγραψε η TD securities. Φτάσαμε όμως τώρα στην ώρα της αλήθειας και κανένας δεν είναι σίγουρος.

Η πτώση της Παρασκευής στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης αποτελεί αρνητική ειδοποίηση για τους επενδυτές που στήριζαν την στρατηγική τους στις ελπίδες επανεκλογής του Προέδρου Donald Trump. Ο “Presidential Predictor,” ο μηχανισμός πρόβλεψης της αναμέτρησης για την προεδρία των ΗΠΑ που διαδόθηκε από τον Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικό επενδυτή της CFRA, παρακολουθεί την απόδοση του δείκτη S&P 500 στη χρονιά των προεδρικών εκλογών από 31 τις Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Από το 1944 και μετά, διαπιστώθηκε ότι μια θετική κίνηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνήθως αντιστοιχεί σε μια προεδρική νίκη από το κόμμα του υπάρχοντος Προέδρου, ενώ μια αρνητική κίνηση σηματοδοτεί νίκη του αντίπαλου. Εξαιρέσεις υπάρχουν τις χρονιές που οι εκλογές έγιναν το 1956 αλλά και το 1968 επίσης το 1980. Στην πρώτη υπήρχε παράλληλα η κρίση του Σουέζ με την εθνικοποίηση της διώρυγας και η κατάπνιξη της “Ουγγρικής επανάστασης”, στην επόμενη υπήρξε η κυριάρχηση του πολέμου του Βιετνάμ, ενώ στην τελευταία υπήρχε η κρίση με τους 52 ομήρους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράν. Φέτος η κρίση από τη πανδημία φορτίζει ιδιαίτερα αποφορτίζοντας την ισχύ του μηχανισμού πρόβλεψης του νικητή της αναμέτρησης για την προεδρία.

Αβεβαιότητα στο τετράγωνο

Η αβεβαιότητα είναι το μόνο που επαλήθευσε ο “Presidential Predictor”. Μια αναπήδηση στο τέλος της συνόδου από τιμές κάτω των 3240 μονάδων μείωσε την πτώση για το S&P 500 την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Οκτωβρίου, αλλά δεν ήταν αρκετό. Ο δείκτης έκλεισε την ημέρα με πτώση 40,15 μονάδες, ή -1,2%, κλείνοντας στα 3.269,96, αφήνοντας τον κάτω από κλείσιμο την 31η Ιουλίου στις 3.271,12.

«Από τον “Presidential Predictor” συνεπάγεται, αλλά δεν εγγυάται, μια νίκη του Μπάιντεν». Ειδοποίησε ο Στόβαλ, σε ένα email, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, αν και το πλεονέκτημά του έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Μπάιντεν εμφανίζεται επίσης μπροστά σε βασικές για την εκλογική μάχη Πολιτείες, αν και οι ειδικοί αναλυτές βλέπουν ένα περιθώριο για τον Τραμπ να κερδίσει στο Electoral College, αλλά η πορεία του φαίνεται πιο δύσκολη από ό, τι το 2016. Το κολέγιο των εκλεκτόρων είναι όργανο άγνωστο τους ευρωπαίους αλλά αυτό καθορίζει τον νικητή με πιθανό το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος εκείνος που νίκησε στις Πολιτείες που στέλνουν περισσότερους εκλέκτορες στο κολέγιο και ας υστερεί στο σύνολο των ψήφων. Αυτό γίνεται σαν αναγνώριση της διαφορετικής ισχύος που έχουν οι Πολιτείες μεταξύ τους.

Παράλληλα οι δύναμη των ομάδων διαδικτυακών παρεμβάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει καταφέρει να περάσει διάφορες θεωρίες συνομωσίας που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της γοητείας του νυν Προέδρου συμπτύσσοντας μερικούς τους οπαδούς του σε ομάδες κρούσης. Αλλά επίσης υπάρχουν και οι αυθόρμητα αρνητές των μέτρων πρόληψης για τον COVID-19 που επίσης θεωρούν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν εκπρόσωπο όσων μέσω της πανδημίας προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή όλων στη γη. Ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα σηκώνει αμφισβήτηση μπορεί να τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες της Fed να διατηρήσει σε καλά επίπεδα τους ρυθμούς της ανάπτυξης στις ΗΠΑ με επιτυχία όπως έδειξαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο. Παρά το ρεκόρ, τα χρηματιστήρια είχαν μια “Μαύρη Τετάρτη”, που συνέβαλλε σε μεγάλο ποσοστό στη βουτιά της εβδομάδας και του μήνα.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, το 100% των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες. Παράλληλα, σε bear market με απώλειες άνω του -20% παρέμειναν, το ισπανικό χρηματιστήριο και του Λονδίνου και προστέθηκαν το γαλλικό και το ιταλικό. Ο S&P500 με μεταβολή -5,64% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει +1,21%. Ο Dow, με πτώση -6,47%, αποδίδει στο 2020 -7,14%. Ο S&P400 με μεταβολή -5,73%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -7,89%, ενώ ο Russell 2000 που βούλιαξε -6,22%, έχει απώλειες -7,79% στο έτος. Ο δε Nasdaq, είχε απώλειες -5,51%. Στο 2020 είναι ο μόνος με διψήφια κέρδη +21,61%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -4,83% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -26,05%. Ο DAX έπεσε -8,61%, και στο 2020 αποδίδει -12,77%, ο CAC είχε μεταβολή -6,42%, ενώ στο 2020 αποδίδει -23,15%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση 6,40%, και στο έτος επίδοση -32,43%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -6,96%, στο έτος πέφτει -23,67%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε κατά -5,56%, και στο 2020 υποχωρεί -17,67%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -7,22%, ενώ στο 2020 έχει πτώση -18,76%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -4,44%, χάνει φέτος -15,05%. Ο χρυσός με μεταβολή -1,29%, βρέθηκε στα 1878,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +23,35%. Σημειώθηκε πτώση -10,21%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 35,72 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -41,50%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,29%, στο 2020 χάνει -2,87%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε πτώση -3,97%, με επίδοση στο έτος +3,16%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -2,63%, και στο 2020 χάνει -3,97%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -3,26%, και στο 2020 υποχωρεί -14,48%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,63% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 +5,72%.

Δεν προστατεύουν τα ασφαλή καταφύγια;

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η έλλειψη προστασίας από τα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια τους αφήνει εκτεθειμένους στις αναταράξεις από τις εκλογές των ΗΠΑ και από μια επιθετική αύξηση στα κρούσματα Covid-19.

Την Τετάρτη, η τιμή του χρυσού μειώθηκε και τα ομόλογα των ΗΠΑ ενισχύθηκαν οριακά ενώ ο Dow Jones υποχώρησε -3,43%, ο S&P 500 -3,53%, και ο Nasdaq -3,73%.

Τα lockdown στην Ευρώπη από την η εκτίναξη στα κρούσματα κοροναϊού και η απουσία συμφωνίας για ένα δεύτερο γύρο κυβερνητικών κινήτρων στις ΗΠΑ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη του κόσμου. Αλλά το δημόσιο χρέος και ο χρυσός, που πολλοί επενδυτές κατέχουν με την προσδοκία ότι θα κρατήσουν την αξία τους όταν οι μετοχές βουλιάξουν, δεν έχουν ενεργήσει σαν το σύνηθες δίχτυ ασφαλείας.

Οι προσπάθειες για την εύρεση νέων καταφυγίων αντιστάθμισης σε εμπορεύματα, νομίσματα και παράγωγα, καθώς και πιο εσωτερικές, λιγότερο ρευστές αγορές αναδείχθηκαν από τη νέα επείγουσα ανάγκη κατά τη διάρκεια του ξεπουλήματος αυτής της εβδομάδας. Στο παρελθόν, οι αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα θα μειώνονταν όταν οι μετοχές υποχωρούσαν. Δεδομένου ότι οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές των ομολόγων. Πρόσφατα, όμως, τα κρατικά ομόλογα δεν έκαναν τίποτα για να μετριάσουν το πλήγμα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στο 0,86% την Παρασκευή, οριακά υψηλότερα από ό, τι στην αρχή της εβδομάδας, σε αντίθεση με μια υποχώρηση -5,7% για το S&P 500. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι αποδόσεις δεν μπορούν να μειωθούν πολύ μετά από μια μακρόχρονη πτώση που οφείλεται στον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τη γήρανση του πληθυσμού.

ΧΑ

Μια εβδομάδα πτώσης σφράγισε τον Οκτώβριο και τη χρονιά

Με μόλις τέσσερις συνεδριάσεις, οι θεσμικοί δημιούργησαν νέα χαμηλά τελευταίων 12 μηνών σε επτά blue chip, εκ των οποίων τα τρία ήταν Τραπεζικά ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ και ΜΟΗ. Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο πτώση -6,99%, με επίδοση για τον Οκτώβριο -8,84%, ο 25άρης υποχώρησε κατά -7,19%, και στο δέκατο μήνα -10,97%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,29%, ενισχύεται στο μήνα +0,45%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -37,87%, ο 25άρης -42,15% και ο FTSEM -27,98% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Ο μέσος τζίρος την εβδομάδα που ετοίμασε την αγορά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή της σε βάθος 30 ετών ήταν 62,3 εκατ. ευρώ, από 35 περίπου την προηγούμενη και των προσυμφωνημένων συναλλαγών 4,9 εκατ. τη μέρα από 2,2 εκατ. την τέταρτη βδομάδα του καταστροφικού Οκτώβρη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση την Παρασκευή 30/10 κατέληξε στα 40,527 από 43,185 δις ευρώ στις 23/10. Η δε απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,930% από 0,927% στις 23/10, πρακτικά αμετάβλητη.

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας βδομάδας του Οκτωβρίου οι θεσμικοί κίνησαν τον Δείκτη της Αγοράς σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, με ανώτερο μέρας από το πρώτο λεπτό, που έγινε ανώτερο εβδομάδας, στις 609,37 μονάδες. Μετά από άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 3,6 μονάδων όρισαν κατώτερο μετά από 5 ώρες τις 591,62 μονάδες και ήταν ο επίσημος αποχαιρετισμός του επιπέδου των 600. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου προκάλεσε άνοδο των όγκων, ενώ άλλαξε δραστικά την πτωτική κίνηση των τιμών στο τέλος για το δεύτερο μέρος. Θυμίζουμε πως η διαφορά ώρας μειώθηκε προσωρινά και η Αμερική ανοίγει τα χρηματιστήριά της στις 15:30. Έτσι ο ΓΔ κατάφερε να περάσει οριστικά ψηλότερα από τις 592 μονάδες από τις 15:34, με δυναμική κατάλληλη για να αναζητήσει έκτοτε επίπεδα τιμών ακόμα ψηλότερα. Επηρέασαν εξαιρετικά αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,32%), αλλά ο ΓΔ με μεταβολή -2,67% οδηγήθηκε στις 595,97 από 612,32 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1402,76 από 1443,47 με άνοδο -2,82%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 69,128 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,597 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη υπήρξαν πολλές εναλλαγές στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αρκετές εναλλαγές (9) στο πρόσημο μεταβολής. Η αγορά γονάτισε από τις πιέσεις των θεσμικών μετά τις 15:00, που όμως δεν όρισαν νέα χαμηλά εβδομάδας, αλλά ο τζίρος, υποχωρώντας, διαμορφώθηκε στα 39,548 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,608 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,14% οδηγήθηκε στις 595,16 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1397,27 με πτώση -0,39%.

Η αργία την Τετάρτη, που χαρακτηρίστηκε “Μαύρη Τετάρτη” για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς βούλιαξαν συντονισμένα από απανωτά κύματα ρευστοποίησης θέσεων, αποτέλεσε τη βάση των εξαιρετικά μεγάλων πιέσεων στη Αθήνα. Αυτές είχαν να κάνουν και με κινήσεις που αφορούσαν σε κάλυψη ανοιγμάτων, αλλά και πανικού, καθώς το κατώτερο μέρας που ήταν οι 557,72 από 592,09 μονάδες την Τρίτη μοίρασε τρόμο. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-5,66%). Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 12) έναντι των καθοδικών (23 από 12) και κανένα στα αμετάβλητα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,415 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,531 εκατ. τη μέρα που ο ΓΔ με μεταβολή -5,08% οδηγήθηκε στις 564,93 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1322,98 με πτώση -5,32%. Η κεφαλαιοποίηση βούλιαξε στα 40,314 δις ευρώ.

Αλλά το χαμηλό της εβδομάδας ήρθε την Παρασκευή, στην πρώτη ώρα της συνόδου. Ήταν οι 550,11 μονάδες και αμέσως μετά ξεκίνησε η αναζήτηση του ανώτερου μέρας, που ήταν στις 571,89. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,81% οδηγήθηκε στις 569,50 μονάδες, και ο 25άρης έκλεισε στις 1329,42 με άνοδο +0,49%. Έχοντας αναπηδήσει από το κατώτερο εβδομάδας μήνα εξαμήνου και τελευταίων έξη μηνών +3,5% περίπου.

Η εικόνα των blue chip τον Οκτώβριο

Η εικόνα των blue chip τον Οκτώβριο επηρεάστηκε πολύ από το αποτέλεσμα της τελευταίας εβδομάδας. Ο ΓΔ χονδρικά έπεσε -8,8%, ενώ ο FTSE25 -11% καθώς ο ΔΤΡ έχασε -22,14% στο μήνα.

Τα blue chip με μεγαλύτερες απώλειες είναι ΠΕΙΡ -38,5% και (-30,9% στη βδομάδα), ΕΥΡΩΒ -24,54% και (-11,86%), ΜΟΗ -20,40% και (-6,98%), ΜΠΕΛΑ -20% και (-6,10%), ΕΤΕ -16,98% και (-9,25%), ΑΛΦΑ -16,41% και (-13,75%), ΑΡΑΙΓ -14,84% και (-6,55%), ΟΠΑΠ -14,51% και (-14,51%) και ΦΡΛΚ -12,30% και (-11,01%).

Ακολουθούν οι μετοχές με απώλειες μεταξύ αυτών του ΓΔ και του 25άρη ήτοι ΑΔΜΗΕ -9,59% και (-4,29%), ΕΧΑΕ -9,57% και (-3,77%).

Με απώλειες από -5% ως -8,8% συναντάμε έξη τις ΛΑΜΔΑ -8,68% και (-7,00%), ΕΛΠΕ -8,50% και (-6,46%), ΕΕΕ -7,98% και (-9,84%), ΟΤΕ -7,23% και (-3,63%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -5,55% και (-7,95%), ΔΕΗ -5,51% και (-6,98%).

Υπάρχουν ακόμα τέσσερα blue chip που τον Οκτώβριο εμφάνισαν πτώση κάτω του -4% και αρκετοί εγχώριοι παράγοντες τις χαρακτηρίζουν ως αμυντικές μετοχές είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,94% και (-12,42%), ΤΙΤC -3,25% και (-3,25%), ΣΑΡ -1,05% και (-3,21%), ΕΥΔΑΠ -0,30% και (+3,26%).

Από τη σύγκριση των ποσοστών ανά μετοχή φαίνεται ποιες έχουν φρέσκο πτωτικό momentum, ενώ απέμειναν λίγα που εμφάνισαν κέρδη τον Οκτώβριο. Είναι η ΒΙΟ +12% και (+3,70% στη βδομάδα), ΜΥΤΙΛ +2,35% και (-3,79%), ΟΛΠ +1,44% και (-2,64%), και ΤΕΝΕΡ +0,35% και (-3,87%).

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η συγκρατημένη απαισιοδοξία των στοιχημάτων παρέμεινε

Στη τελευταία σύνοδο της εβδομάδας και του μήνα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο εναλλάξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,96 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά, 6,44 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο, οι 1285,08 μονάδες, εμφανίστηκε στις 11:13. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 16:14 και ήταν οι 1336,33 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 1329,21. Το κλείσιμο στις 1329,42 από 1322,98 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,49% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,006 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 1566 συμβόλαια με ανώτερο τις 1335,00 μονάδες, κατώτερο τις 1282,00 και τελευταίες πράξεις στις 1326,25 από 1323,00 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 2916. Επίσης διακινήθηκαν 185 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με ανώτερο τις 1332,75 μονάδες, κατώτερο τις 1291,25 και τελευταίες πράξεις στις 1321,00 από 1320,25 μονάδες τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 205.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο συγκριτικά. Στα calls του 25άρη λήξης Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 11 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1300 και τις 1350 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν 35 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1275 και τις 1300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1300 και τις 1425 μονάδες. Αλλά στα puts λήξης Δεκεμβρίου το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν ελαφρά τα επίπεδα της προηγούμενης, ενώ αφορούσαν στη σειρά Δεκεμβρίου αποκλειστικά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 2.500 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 1.500 για ΛΑΜΔΑ, στα και στα 202 για ΤΕΝΕΡΓ.

Η πτώση κατά -6,99% του μέσου όρου του χρηματιστηρίου της Αθήνας σε τέσσερις συνεδριάσεις δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς σε παγκόσμια κλίμακα η φυγή από το ρίσκο τέτοιας τάξης μεγέθους απώλειες έφερε. Η ελληνική ιδιομορφία είχε να κάνει αυτή τη φορά με το γεγονός πως η μεγάλη βουτιά την Τετάρτη στα διεθνή συνέπεσε με την αργία της 28ης Οκτωβρίου αλλά την Πέμπτη η βουτιά πέτυχε την ανάλογη επιδείνωση της εικόνας με το παραπάνω.

Δεν υπάρχει εγχώριος παράγοντας που να διαφωνεί με το ότι αυτή τη βδομάδα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών την Τρίτη 03 Νοεμβρίου και στην συνεδρίαση της FED στις 05/11. Σαν κεντρική αιτία για το ξεπούλημα στο τέλος του Οκτωβρίου τοποθετούν την εκρηκτικότητα στο 2ο κύμα της πανδημίας που αναγκάζει την Ευρώπη να επαναφέρει τα lockdown. Οι προσδοκίες των αναλυτών δεν τους διαχωρίζουν και αρκετοί διαβλέπουν ευκαιρίες, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν έφεραν τις τιμές σε υπερ-πουλημένες περιοχές.

Η Leon Depolas Sec. ειδοποιούσε: “Πωλήσεις πανικού έφεραν χθες (Πέμπτη) τον ΓΔΧΑ μήνες πίσω, ενώ ακόμα και τίτλοι με αμυντικά χαρακτηριστικά υποχώρησαν σημαντικά. Το σκηνικό εντός και εκτός δεν έχει αλλάξει και η διαχείριση κινδύνου και ρευστότητας, είναι το μοναδικό όπλο των Επενδυτών σε τέτοιες συγκυρίες. Ευκαιρίες έχουν ήδη δημιουργηθεί στο ταμπλό, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Επισφαλείς οι προβλέψεις των πιθανών στηρίξεων της Αγοράς.”

Η Beta Sec. εκτιμούσε: “Συνεδρίαση μεταβλητότητας σήμερα, λόγω των ανησυχιών για την οικονομική δραστηριότητα στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να βάλει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη σε αρνητική αναθεώρηση, ενώ οι αποτιμήσεις εισήλθαν στη ‘ζώνη της ευκαιρίας’. Η Αγορά είναι υπερπουλημένη και βλέπουμε καλά σημεία εισόδου σε μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, TITC και ΔΕΗ, για μακροπρόθεσμους Επενδυτές”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισήμαναν: “Το 2ο κύμα της πανδημίας αναγκάζει την Ευρώπη να επαναφέρει τα lockdown, ανατρέποντας ακόμη και τα δυσμενή σενάρια για την πορεία των Οικονομιών. Οι αθρόες πωλήσεις είναι η απάντηση των μάλλον αιφνιδιασμένων Διαχειριστών, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να οδηγείται σε καθοδική πορεία, καθώς παραβιάζονται όλα τα όρια στήριξης για το ΓΔ”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec.

Τρίτη εβδομάδα πτώσης για το Χ.Α. λόγω της επιβολής τοπικών Lockdown και της πτώσης των Διεθνών Αγορών, αναφέρει. Η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει πτωτική. Σημεία στήριξης οι 550 και 500 μονάδες, ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 616 μονάδες (ΚΜΟ 20). Δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν την πορεία της Ελληνικής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Δεύτερη εβδομάδα πτώσης στο NYSE, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών. Ωστόσο, το ΑΕΠ 3ου τριμήνου στην Αμερική και τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου που ανακοίνωσαν οι Εταιρείες Τεχνολογίας (Amazon, Alphabet, Facebook, Apple, Microsoft) ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών την Τρίτη 03 Νοεμβρίου και στην συνεδρίαση της FED στις 05/11. Άλλα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την πορεία των Αμερικανικών Αγορών είναι η ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Τα σημεία στήριξης του S&P 500 είναι στις 3193 μονάδες, 3023 μονάδες και στις 2865 μονάδες. Τα σημεία αντίστασης είναι στις 3393 μονάδες και στις 3420 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Με απώλειες 8,84% έκλεισε ο Νοέμβριος βαθαίνοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 37,87% από την αρχή του έτους. Η χρονιά οδεύει προς την τρίτη χειρότερη απόδοση των τελευταίων 30 ετών, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και σε αυτό έχουν παίξει ρόλο τρεις παράγοντες, με διαρκή εντεινόμενη αρνητική επίδραση: α) Κορωνοϊός β) Γεωπολιτικά γ) Τραπεζικός κλάδος.

Την εβδομάδα που πέρασε οι εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο και τα κρούσματα ρεκόρ του κορωνοιού σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώθησαν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου, σε μια κίνηση που είχε μαζικότητα και ένταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. ξεκόλλησε από τους μέσους ημερήσιους τζίρους των 40 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον να μην συγκεντρώνεται πλέον στον Τραπεζικό κλάδο, από πλευράς συναλλαγών, αλλά σε μετοχές όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και άλλων μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών.

Ο Τραπεζικός κλάδος, εκ νέου, μπαίνει σε αναμονή, ενόψει της απόφασης του SSM για την πληρωμή των τόκων που αφορούν τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς, με την Αγορά να προεξοφλεί με την στάση της την ενεργοποίηση της ρήτρας μη πληρωμής των δύο κουπονιών και την συνακόλουθη έκδοση μετοχών υπέρ του ΤΧΣ. Η ετυμηγορία του SSM αναμένεται μετά τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει καθολικό αντίκτυπο στον κλάδο.

Όπως και το Μάρτιο έτσι και τώρα διαμορφώνονται ικανοποιητικά επίπεδα για τοποθετήσεις σε μετοχές που έδειξαν αντοχές στα μέτρα περιορισμού, που επικράτησαν κυρίως στο β’ τρίμηνο. Με δεδομένο ότι δεν απέχουμε, χρονικά, σημαντικά από την κυκλοφορία ενός εμβολίου, θα είχε νόημα η εξέταση των Εταιρειών που το αντικείμενο δραστηριότητας είχε ανελαστική συμπεριφορά και έχουν ικανοποιητική κεφαλαιακή δομή.

Ενδεικτικά οι TITC, OTE, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΔΕΗ έχουν διορθώσει από τα φετινά υψηλά τους και η προοπτική τους δείχνει ικανή να καλύψει γρήγορα τις όποιες απώλειες, ή την επιβράδυνση στην δραστηριότητά τους.

Για τους έχοντες πιο βραχυπρόθεσμη οπτική στις τοποθετήσεις τους, η συγκυρία ενδέχεται να επιφυλάσσει αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς όλα τα βασικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά και η Αγορά έχει δείξει μεγαλύτερη διάθεση να πουλήσει το αρνητικό νέο, παρά να αγοράσει την καλή είδηση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε από βραχυπρόθεσμα υποτιμημένες ζώνες. Η πίεση εκτονώθηκε προσωρινά την Παρασκευή, καθώς τα διαγράμματα των κυριότερων τίτλων της Αγοράς βρέθηκαν σε επίπεδα σφοδρής υποτίμησης, ανάλογα με αυτά του Απριλίου.

Η εμφάνιση των αντανακλαστικών της Αγοράς ήταν ως ένα σημείο αναμενόμενη, η συνέχεια όμως παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αφού στην πτώση της περασμένης Πέμπτης η Αγορά κινήθηκε με αυξημένο τζίρο, γεγονός που θα δυσκολέψει την άνοδο του Γενικού Δείκτη έως τις 592 μονάδες, οι οποίες πλέον έχουν τα χαρακτήρα αντίστασης.

Ως προς την ενεργοποίηση του τζίρου, η Παρασκευή, παρά το θετικό πρόσημο, δεν έπεισε, εκτός αν υπάρξει δεύτερος χρόνος ανόδου στην συνεδρίαση της Δευτέρας, που θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της συναλλακτικής δυναμικής.

Το μοτίβο πάντως θέλει την Αγορά να μην αποχωρίζεται εύκολα την περιοχή των τοπικών χαμηλών, πριν κάνει κάποια αξιόλογη συσσώρευση και εκτονώσει τις όποιες πιέσεις.

Όλα τα βλέμματα, πλέον, πέφτουν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την προσεχή Τρίτη, που αναμένεται να καθυστερήσει, σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, λόγω των επιστολικών ψήφων οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων θα υπερβεί το 50% φέτος και το όριο της εξασφάλισης των 270 εδρών που κρίνει την εκλογή δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος ενός μήνα σήμερα Δευτέρα 2/11 μετά από ισχυρά στοιχεία από την Κίνα που δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν καθώς πολλές δυτικές χώρες προχώρησαν σε lockdown που οφείλονται στην πανδημία του κοροναϊού.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,5% και τη διατήρησε ως τις 8:45 δική μας ώρα στο +0,54% στις 573,49 μονάδες, καθώς ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας της ενίσχυσε την ελπίδα ότι η επιτυχία της περιοχής στον περιορισμό του κοραναϊού θα μπορούσε να αποτρέψει τον οικονομικό πόνο στην οικονομία της όπως προκαλείται σε Κράτη στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυστραλιανές μετοχές μέσω του δείκτη τους AXJO αυξήθηκε αρχικά 0,4% και εκεί έμειναν ως τις 8:45 δική μας ώρα.

Οι κινεζικές μετοχές είχαν το δείκτη των blue-chip CSI300 με κέρδη +0,8% με τον τεράστιο βιομηχανικό τομέα της χώρας να επιστρέφει σταθερά σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν προτού η πανδημία COVID-19 παραλύσει τεράστιες περιοχές της οικονομίας. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν +0,49%.

Ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο +1,5%. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν +1,39%. Τα ΣΜΕ E-Mini για τον S&P 500 είχαν μεταβολή +0,1%, με την εστίαση των επενδυτών να στρέφεται στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την Τρίτη. Αλλά στις 8:45 δική μας ώρα η μεταβολή ήταν +0,24%.

Οι παγκόσμιες προοπτικές εξασθενούν καθώς πολλές Δυτικές χώρες μάχονται ακόμη τις αυξανόμενες μολύνσεις COVID-19 και επιστρέφουν σε λουκέτα. Οι περιπτώσεις κοροναϊού παγκόσμια ξεπέρασαν τις 500.000 την περασμένη εβδομάδα με την Ευρώπη να ξεπερνά το ζοφερό ορόσημο των 10 εκατομμυρίων λοιμώξεων συνολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει περισσότερες από 20.000 νέες υποθέσεις την ημέρα, ενώ ένα ρεκόρ αύξησης των περιπτώσεων στις ΗΠΑ σκοτώνει έως και 1.000 άτομα την ημέρα.

Οι φρέσκοι περιορισμοί που προκαλούνται από τον κορανοϊό έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τις προοπτικές κατανάλωσης καυσίμου, στέλνοντας το αργό Brent στα χαμηλά των 35,74 δολαρίων ανά βαρέλι, ένα επίπεδο που δεν είχε φανεί από τα τέλη Μαΐου. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ έφτασε τα 33,64 δολάρια.