Skip to main content

Η Σ. Αραβία βγαίνει κυνήγι: «Ο κόσμος θα γίνει η παιδική χαρά της Aramco»

Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα επισημάνει πως ετοιμάζεται από τώρα για το μέλλον και για έναν κόσμο χωρίς πετρελαίο. Έως ότου συμβεί αυτό, ωστόσο, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει το παιχνίδι, αλλά δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει να κυριαρχεί στα project πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας και πρόεδρος της κρατικά ελεγχόμενης πετρελαιοβιομηχανίας, Χαλίντ Αλ Φαλίχ, διαμηνύει πως «ο κόσμος θα γίνει η παιδική χαρά της Aramco»,  σηματοδοτώντας μία στροφή 180 μοιρών στην έως τώρα στρατηγική του πετρελαϊκού κολοσσού. Αν και η Aramco είναι η κορυφαία παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, δεν έχει επιχειρήσει ποτέ μεγάλα ανοίγματα στο εξωτερικό, αλλά στηρίζεται εν πολλοίς στα κοιτάσματα της χώρας. 

Ερωτηθείς εάν η Σαουδική Αραβία επιδιώξει να αναδείξει την εταιρεία της σε παγκόσμιο ενεργειακό παίχτη, όπως είναι η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell ή η Exxon Mobil, απαντά: «Πολύ σωστά». Σημειώνει δε πως η Aramco μπορεί να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε ανταγωνιστή και να τον ξεπεράσει. 

Παρά τις διακηρυγμένες προσπάθειες του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, να περιορίσει αυτό που ο ίδιος έχει περιγράψει ως «επικίνδυνο εθισμό στο πετρέλαιο» ο Φαλίχ περιγράφει ουσιαστικά στους Financial Times τα σχέδια του βασιλείου να αυξήσει τις επενδύσεις του στον κλάδο, στον οποίο παραδοσιακά στηρίζεται. 

Αυτό ενδεχομένως να αποκαλύτπει την δυσκολία στο να διαφοροποιήσει ουσιωδώς το αναπτυξιακό μοντέλο της και να απεξαρτηθεί από τα πλούσια έσοδα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έρχονται και οι προσπάθειές της να συντονίσει τις κινήσεις της με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και να στηρίξει τις τιμές, σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα και η «δίψα» για ορυκτά καύσιμα φαίνεται να περιορίζεται. 

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες της Wall Street Journal στόχος του Ριάντ είναι να επισημοποιηθεί η συνεργασία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία, ώστε να καταστεί και πιο αποτελεσματική έναντι των αμερικανικών πιέσεων. 

Οι ΗΠΑ από την άλλη- αν και θεωρούν την Σαουδική Αραβία πολύτιμο σύμμαχο- δεν θέλουν να δουν τις τιμές να ανεβαίνουν άλλο και εκτιμάται ότι θα επεδίωκαν να βάλουν φρένο σε μία προσπάθεια να εξελιχθεί ο «αρραβώνας» με τη Ρωσία σε «γάμο». 

Το αμερικανικό Κογκρέσο προσπαθεί άλλωστε να περιορίσει την επιρροή του ΟΠΕΚ. Προωθείται νομοσχέδιο, με διακομματική στήριξη, το οποίο έχε ως στόχο να εμποδίσει το καρτέλ των 14 πετρελαιοπαραγωγών χωρών από το να συντονίζει την παραγωγή και να επηρεάζεται τις τιμές.

Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες η αμερικανική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοιου είδους προσπάθειες, καθώς θεωρεί ότι είναι σημαντικό να έχει ένα μίνιμουμ συνεργασίας με τον ΟΠΕΚ, ώστε να αποτρέπεται μία εκρηκτική άνοδος των τιμών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένα εξαπολύσει επιθέσεις κατά του καρτέλ- όχι όμως με στόχο να σταματήσει τη δυνατότητά του να συντονίζει τη δράση του, αλλά με στόχο να τον πιέσει σε ενέργειες, που θα αποτρέψουν ράλι των τιμών. 

naftemporiki.gr